25n
25N
25N

L'Hospital La Fe participa en un consorci de centres sanitaris per a la creació d'un banc de limfòcits

A través d’ell es podria donar proveïment al 95% de la població espanyola amb infeccions virals després d’un trasplantament

L'Hospital La Fe participa en un consorci de centres sanitaris per a la creació d'un banc de limfòcits
14/11/2016 -

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València participa en un nou projecte de creació d’un banc públic de limfòcits contra diferents virus que puguen patir pacients sotmesos a un trasplantament, siga de medul·la òssia o de qualsevol òrgan sòlid.

Els pacients que reben un trasplantament reben tractaments immunopresors que redueixen les seues defenses davant agents infecciosos durant períodes de temps que poden ser de mesos o de fins i tot anys. Açò fa que amb certa freqüència patisquen infeccions produïdes per virus que posen en perill la seua vida o, com a mínim, motiven llargs ingressos hospitalaris i l’ocupació de fàrmacs d’elevat cost.

Hui dia, amb l’ajuda de cèl·lules molt concretes de donants voluntaris compatibles (limfòcits específics contra virus), els pacients trasplantats poden superar les seues infeccions resistents als antivirals disponibles.

En este sentit, el doctor Miguel Ángel Sanz, Director de l’Àrea Clínica de Oncohematologia de l’Hospital La Fe, considera que “la creació d’un registre de donants apropiats i un banc públic de cèl·lules obtingudes a partir dels seus limfòcits posaria a l’abast dels equips de trasplantament l’instrument per a tractar o prevenir les infeccions que posen en perill la vida de molts pacients”.

En este banc públic, que seria el primer en tota Espanya, es produirien mitjançant sistemes d’expansió exviu i s’emmagatzemarien congelats fins al seu ús limfòcits que “podrien proveir al 95% de la població espanyola amb infeccions víriques greus després d’un trasplantament”, segons ha indicat el doctor Miguel Ángel Sanz.

Actualment, este projecte s’està estudiant a través d’un consorci de centres sanitaris entre els quals es troba l’Hospital La Fe juntament amb el Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, i els hospitals Vall d’Hebron i del Mar de Barcelona.

Jornades científiques sobre hematologia en La Fe

Esta nova iniciativa ha sigut presentada durant la “Jornada d’Immunoteràpia Adoptiva en el Trasplantament Al·logènic de Progenitors Hematopoètics” que s’ha celebrat en l’Hospital La Fe.

Durant la sessió informativa s’han abordat, a més, altres aspectes rellevants com els productes cel·lulars derivats del cordó umbilical per a immunoteràpia en càncer, la resposta en el context d’un trasplantament al·logènic de progenitors o les implicacions en el trasplantament haploidéntic, entre altres.

La Fe, únic centre acreditat per a tot tipus de trasplantaments

Cal destacar que l’Hospital La Fe és l’únic centre espanyol acreditat per a realitzar qualsevol tipus de trasplantament d’òrgans i teixits.

En aquest sentit, pacients de tot arreu d’Espanya també recorren a este centre sanitari per al seu posterior seguiment i tractament on poden sorgir les infeccions per virus derivades després de la reducció de defenses després d’un trasplantament.

En concret, s’han realitzat des de gener fins a octubre del 2016, 78 trasplantaments de fetge, 25 de cor, 35 de pulmó, 79 renals, 6 de pàncrees, 43 de còrnia i 102 trasplantaments de progenitors hematopoyétics, dels quals 58 són al·logènics i 44 autolólogs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + 4 =