caixa popular

L'Hospital La Fe de València atén la V Reunió Internacional d'Endoscòpia Terapèutica Avançada

Més de 200 especialistes d’Espanya, Itàlia i Portugal participaran en la jornada

L'Hospital La Fe de València atén la V Reunió Internacional d'Endoscòpia Terapèutica Avançada
18/05/2017 -

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València acull, per segona ocasió consecutiva, la V Reunió Internacional d’Endoscòpia Terapèutica Avançada, en la qual més de 200 especialistes d’Espanya, Itàlia i Portugal abordaran més de deu tècniques diferents i innovadores en aquesta tècnica digestiva.

Tal com ha destacat el doctor Vicente Pons, cap de secció de Medicina Digestiva i responsable de la Unitat d’Endoscòpies de la Fe, “prop de quaranta ponents amb gran experiència en diferents tècniques endoscòpiques complexes, sobretot a nivell biliar, realitzaran casos en viu i sessions clíniques d’aplicació de ultrasonografia endoscòpica o colangiopancreatografoas retrògrades endoscòpiques (CPRE)”.

Si ben el paper de l’endoscòpia digestiva era únicament diagnòstic en els seus inicis, “actualment es realitzen multitud de procediments terapèutics que fa poc només podien solucionar-se a través d’una cirurgia oberta”, ha assenyalat el doctor Vicente Pons.

En aquest sentit, la doctora Pilar Ens, directora de l’Àrea Clínica de Malalties Digestives de l’Hospital La Fe, ha indicat els avantatges de l’endoscòpia enfront de les intervencions quirúrgiques, ja que “l’endoscòpia és menys invasiva, la qual cosa redueix les possibilitats de complicacions i el temps d’ingrés hospitalari. Açò contribueix al bon funcionament de l’activitat en unitats de referència, com és el cas de la Fe, en la qual el creixement exponencial de la demanda d’exploracions endoscòpiques i l’elevada capacitat terapèutica fa que es considere a la Unitat com un àrea quirúrgica”.

Actualment, la Unitat d’Endoscòpies Digestives de la Fe atén al voltant de 8.000 pacients anuals en diferents tècniques, tant diagnòstiques com a terapèutiques. Concretament, durant l’any 2016, el personal va atendre a 353 pacients en colangiopancreatografias retrògrades endoscòpiques (CPRE), a 92 en càpsules endoscòpiques, a 331 en ultrasonografías endoscòpiques (USE). L’agenda es completa amb endoscòpies diagnòstiques, gastroscòpies, enteroscopies, endoscòpies de garbellat de càncer colorrectal i urgències diverses.

Usos innovadors de l’endoscòpia terapèutica

L’endoscòpia digestiva consisteix en l’estudi de l’aparell digestiu i en el tractament de diferents malalties mitjançant la introducció d’un endoscopi per orificis naturals del cos humà, com la boca, en el cas de la gastroscòpia i de la colangiopancreatografia retrògrada, o l’any, quan es tracta de colonoscòpia.

El endoscopi és un tub flexible dotat d’una càmera i una llum que permet inspeccionar l’interior de diferents cavitats de l’organisme. Compte igualment amb un canal auxiliar que permet el pas de diferents instruments amb els quals l’especialista en endoscòpia pot realitzar procediments terapèutics, alguns d’ells de nivell quirúrgic.

Com a exemple de tècniques que substitueixen a la cirurgia i que s’aborden en aquesta trobada internacional, es troba un procediment d’atenció a la pancreatitis aguda, una inflamació de pàncrees que pot implicar complicacions, com la formació de pseudoquistes, a causa del cúmul de secrecions derivades de la inflamació, que poden resoldre’s de forma espontània o generar dolor, infeccions o obstrucció intestinal. El tractament actual per a eliminar-ho es basa en tècnica quirúrgica de drenatge o resecció, però, no obstant açò i tal com s’explica en el curs, amb la col·locació d’una pròtesi en forma de diábolo per via endoscòpica es pot drenar de forma eficaç la cavitat.

“Els principals avantatges d’aquesta pròtesi són, sobretot, la rapidesa del procediment, ja que es disminueix el temps de col·locació, una menor taxa de migració de la pròtesi cap al pseudoquiste o altres zones, es redueixen els efectes secundaris, requereix menys intervencions per al pacient i a més afavoreix l’eixida del líquid amb major celeritat. Per tot açò, suposa una opció cost-efectiva més atractiva”, ha explicat el doctor Vicente Pons.

De la mateixa manera, durant el curs es realitzen reseccions tumorals del còlon, un tipus de lesió que per la seua grandària o naturalesa maligna eren subsidiàries de procediment quirúrgic. Actualment, es pot completar el tractament a través d’una resecció endoscópica amb seguretat i garantia.

Completen el programa ponències sobre la colangioscòpia amb Spyglass DS, un endoscopi digital d’última generació, que permet visualitzar les vies biliars i pancréatiques, així com per a fer procediments diagnòstics i terapèutics en més del 90% dels casos. Aquest sistema, basat en un endoscopi ultrafí amb imatge digital amb visió més directa i precisa dels conductes biliars, es va introduir a Europa fa amb prou faenes dos anys. “L’Hospital La Fe és el centre nacional amb major experiència en aquesta tècnica, la qual cosa ha permès atendre a pacients de la Comunitat i d’altres autonomies en tècniques diagnòstiques i terapèutiques”, ha finalitzat el doctor Vicente Pons.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 1 =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris