25n
25N
25N

L'Hospital General de València engega el programa de donació de còrnies

L'Hospital General de València engega el programa de donació de còrnies
13/02/2017 -

El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital General de València, dependent de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha engegat un nou programa de donació de còrnies, amb la col·laboració de la Unitat de Vigilància intensiva (UCI).

En els últims anys s’han produït importants avanços en el diagnòstic i tractament de la patologia còrnia i, segons explica Enrique Cervera, cap del Servei d’Oftalmologia, “un dels aspectes on s’ha avançat més és en el procediment de trasplantament de còrnia, però el problema és la disponibilitat d’òrgans per a ser trasplantats”.

Per aquest motiu, Cervera ha volgut ressaltar el paper del personal de l’UCI, la interrelació de la qual amb els pacients i amb els familiars és bàsica perquè facen una lliure i desinteressada donació de les còrnies quan el pacient mor.

L’engegada d’aquest programa “ens va a permetre tractar als nostres pacients en un interval de temps molt més breu”, ha afegit Cervera. Així doncs, si en l’Hospital General s’estaven realitzant uns deu trasplantaments de còrnia a l’any, la qual cosa generava una llista d’espera quirúrgica d’un any aproximadament, amb aquest programa es preveu fer uns 50 trasplantaments a l’any.

Per la seua banda, Ramón Calvo, adjunt d’Oftalmologia i coordinador d’aquest programa, ha assenyalat que aquest nou programa de explanats va començar al novembre del 2016 i des de llavors “la nostra taxa de trasplantaments realitzats s’ha multiplicat per cinc. El nostre objectiu és que els pacients en llista d’espera quirúrgica per a un trasplantament no deguen esperar més de dos mesos a la fi de 2017”.

Arran d’aquest programa, també s’ha començat a realitzar un tipus d’operació on únicament es trasplanta una capa de la còrnia anomenada endoteli i que és l’encarregada de mantenir la transparència corneal. “En aquells pacients que tenen danyada aquesta capa, però la resta de la còrnia està sana, aquest tipus de trasplantament els permet una recuperació de la visió molt més ràpida (3 mesos enfront dels 12 actuals) i amb una taxa de rebot molt menor (1% enfront d’un 10%)”, afig Calvo.

Aquest programa compta amb l’estreta col·laboració d’Enrique Artigues, coordinador de trasplantaments, Lucía Mata, metge resident d’Oftalmologia, i de Silvana Serrano, supervisora de l’UCI.

La còrnia és una capa transparent de l’ull que és fonamental per a la visió. La importància d’aquest tipus de trasplantaments es deu al fet que la patologia de la còrnia (infeccions o malalties degeneratives) produeix una important pèrdua de visió que, a més, pot aparéixer a qualsevol edat.

Les còrnies són un teixit no vascularitzat, que no té els criteris tan restrictius que tenen altres òrgans, per la qual cosa pacients que no són candidats per a una donació multiorgànica sí que poden ser-ho per a la donació de còrnies.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − un =

museo prehistoria