25n
25N
25N

L'Hospital General compta amb un educador per a les persones amb VIH

24/06/2016 -

L’Hospital General de València ha firmat un conveni de col·laboració amb l’Associació AVACOS-H (Associació Valenciana de VIH, SIDA i Hepatitis) perquè els pacients que reben un diagnòstic positiu de VIH tinguen l’opció de parlar amb una persona que ha viscut eixa mateixa experiència, amb total confidencialitat.

L’objectiu del Programa PARES, impulsat per aquesta associació, és millorar la qualitat de vida d’estes persones per mitjà de l’educació entre iguals en l’entorn hospitalari. Així, doncs, a través de trobades que ja estan tenint lloc en la Unitat de Malalties Infeccioses els dimecres i dijous, de 9 a 14 hores, s’intercanvia informació entre la persona acabada de diagnosticar i una altra que està en la seua mateixa situació. Esta última perfectament capacitada i sensibilitzada per a oferir suport emocional i educació en els diferents processos de la malaltia.

Segons explica el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses, Miguel García del Toro, “desgraciadament encara roman l’estigma relacionat amb la infecció pel VIH, alguns pacients inclús ho porten en secret i no s’obrin ni tan sols al personal de psicologia de l’hospital i per això ens va paréixer molt interessant tindre una persona amb un perfil diferent i que, a més, és un pacient nostre i ens coneix”.

Estes trobades afavorixen la promoció de conductes de salut, l’autoatenció i la reducció de comportaments de risc, alhora que milloren l’adherència al tractament antirretroviral i reforcen l’autoestima.

Un altre aspecte positiu és que l’educador no sols està a l’hospital de forma presencial, també presta atenció telefònica, ja que moltes de les consultes tenen a veure amb pors, dubtes o ansietat i així ajuda a fer front als problemes en el moment que sorgeixen, sobretot durant el primer mes, que és el més dur.

“La relació metge-pacient, per molt estreta que siga, és diferent d’una d’igual a igual. Amb els pacients crònics amb què portem molts anys i estan totalment controlats hi ha eixe vincle, ens compten la seua vida i hi ha molta confiança. Però als pacients nous que encara no estan fidelitzats i als que els posem tractament en la primera o segona cita els ve molt bé comptar amb eixa altra persona que ha passat pel mateix proceso”, assenyala García del Toro.

Les principals funcions que desenvolupa l’educador són l’acompanyament al malalt i a la seua família quan les condicions del pacient ho afavorisquen i no existisca impediment per part dels afectats, servir de complement del cuidador primari per a facilitar el seu descans físic i emocional, així com l’expressió d’emocions associades amb el diagnòstic i amb el procés de la malaltia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =