25n
25N
25N

La Llei Valenciana contra la Violència sobre la Dona amplia l'atenció a qualsevol mena de maltractament

La Llei Valenciana contra la Violència sobre la Dona amplia l'atenció a qualsevol mena de maltractament
02/02/2020 -

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, ha explicat que s’ha modificat la Llei valenciana contra la Violència sobre la Dona per a adaptar-la al Conveni d’Istanbul, de manera que s’amplia l’atenció a les dones que pateixen qualsevol tipus de maltractament i s’inclouen nous supòsits de violència.

Oltra ha indicat que l’ampliació de la norma, realitzada a través de la Llei de Mesures, respon a “una de les grans demandes del moviment feminista” i “afecta tant al concepte de què és violència contra les dones, com a les manifestacions d’aquesta, així com el concepte de què és l’agressor, que s’amplia als nous supòsits de violència”.

D’aquesta manera, la violència contra les dones, en qualsevol de les seues manifestacions, passa a ser considerada una violació dels drets humans i s’inclouen, com a tal, nous conceptes, com els matrimonis forçosos o les pràctiques d’avortaments o esterilitzacions forçoses així com qualsevol imposició o abús sexual, amb independència de si té o no relació de parella amb l’agressor, ha precisat l’administració en un comunicat.

Tots aquests tipus de violència podran ser atesos per les professionals de la xarxa de Centres Dona 24 hores, que existeixen en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta també ha assenyalat que a partir d’ara, en el cas de les empleades públiques que siguen víctimes de violència de gènere, serà suficient comptar amb un certificat acreditatiu d’atenció especialitzada realitzat per un organisme públic competent en matèria de violència sobre la dona per a poder sol·licitar el trasllat, la baixa o l’adaptació de la seua jornada laboral.

MODELS DE “MASCULINITAT IGUALITÀRIA”

Altra de les novetats és que, entre les mesures a impulsar per les administracions públiques per a informar i sensibilitzar sobre aquest tema, s’inclouen els programes de prevenció de la violència i de la promoció de nous models de masculinitat igualitària, “mitjançant el qüestionament de rols de gènere estereotipats i masclistes”, ha indicat.

Així mateix, la llei estableix que la Generalitat no podrà contribuir al sosteniment econòmic, per qualsevol fórmula de col·laboració, d’aquells mitjos mitjans de comunicació que incloguen publicitat sexista i de prostitució.

La vicepresidenta ha destacat que l’adaptació de la llei al Conveni d’Istanbul suposa un “gran avanç”, ja que a més de ser jurídicament vinculant, “implica reconéixer la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals, passant a descriure’l com un problema social”.

PACTE CONTRA LA VIOLÈNCIA

Oltra ha destacat que aquesta modificació normativa suposa un nou avanç en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que ja porta dos anys en funcionament, i que “ha suposat un marc d’acord i de diàleg no sols entre les diferents forces polítiques, sinó de la societat en el seu conjunt”.

L’acord, “l’únic d’Espanya que contempla la participació directa de la societat civil”, té un període de compliment de cinc anys i, en el seu segon aniversari, ja compta amb el 82 per cent de les 293 mesures inicials en marxa, segons ha informat la vicepresidenta, qui ha explicat que s’ha decidit introduir algunes noves per a atendre la realitat del dia a dia, com és el cas de la citada Estratègia.

En aquests moments, ja hi ha 166 mesures que estan realitzades o en execució permanent, 74 que estan en procés i 53 pendents de desenvolupament, ha desglossat Oltra, qui també ha indicat que en aquests dos anys 1.022 entitats i 12.108 particulars han subscrit el Pacte a través de la web.

La vicepresidenta ha incidit en què el Pacte és un document viu i, com a tal, inclou noves fórmules per a lluitar contra les diferents formes de violència masclista que existeixen en la societat actual. En aquest sentit, ha recordat que aquest any passat es va decidir crear un grup de treball sobre com lluitar contra la violència sexual des de la perspectiva de l’educació afectiu-sexual.

El Pacte també ha creat un altre nou grup per a dissenyar la figura de l’acompanyament a dones víctimes de violència de gènere amb diversitat funcional, que és un col·lectiu doblement vulnerable i que requereix d’un suport específic en aquesta mena de situacions.

Així mateix, ha recordat que un altre dels objectius que s’han marcat des del Govern valencià per a aquesta legislatura és l’aprovació d’una nova llei d’Igualtat, que naixerà d’un procés participatiu, obert i horitzontal, i que treballarà sobre la base de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, una “premissa bàsica en la lluita contra la violència masclista”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − dos =

Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud