L'Escola d'Enologia i la UPV organitzen unes jornades de convivència per a sanejar els boscos

“L’experiència és molt positiva perquè l’escola de Requena està molt familiaritzada amb la utilització de maquinària forestal”, explica el professor Eduardo Rojas

Guardar

img_20170411_132751
img_20170411_132751

Després d'uns anys de parèntesis, l'Escola de Viticultura i Enologia de Requena i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronómica i del Mitjà Natural han reprès les pràctiques de camp que realitzaven de forma conjunta en la muntanya de La Hunde a Ayora. Han sigut partícips d'aquesta activitat els alumnes del Cicle Superior Forestal de l'escola, dependent de la Diputació, i els alumnes del Grau en enginyeria de Muntanyes de la Universitat Politècnica de València (UPV).

“El fet de compartir aquesta experiència resulta molt enriquidor per l'intercanvi d'informació i de coneixements entre alumnes i professors dels centres”, ha assenyalat el professor encarregat de les jornades, Jorge Montés. Aquestes pràctiques consisteixen en el replanteig de parcel·les de treball en les quals es realitza el marcat d'arbres, amb l'objectiu d'aclarir la massa –quantitat d'arbres en un entorn– seguint criteris diferents i així examinar la seua evolució.

En el cas concret de La Hunde, fa 55 anys es van repoblar més de 2.000 arbres per hectàrea i amb el pas del temps “es molestaven els uns als altres”, ha comentat el professor de la UPV Eduardo Rojas. Els estudiants realitzen clarejos per a baixar la densitat de l'entorn, i d'aquesta manera disminueixen les possibilitats de patir incendis o sequeres, a més de ser una zona més estable davant vents i nevades. “És interessant combinar forces amb l'escola. L'experiència és molt positiva perquè l'escola de Requena està molt familiaritzada amb la utilització de maquinària forestal, i tenen tots els elements de seguretat per a executar les eines”, ha afegit Rojas.

El treball de marcat es fa amb equips mixts formats per alumnes dels dos centres. Una vegada establits els arbres a aclarir, els alumnes de l'escola de Requena han procedit a la fitació dels mateixos, sota la supervisió dels professors Miguel Ángel Argilés i Benjamín Martínez, posant en pràctica els coneixements adquirits en aula.

 

Jornades de convivència

“Tot el que siga eixida a camp als xavals els entusiasma, i relacionar-se amb professionals de l'àmbit els enriqueix”, ha explicat Montés. En aquestes jornades de convivència, els alumnes són capaços d'aplicar allò estudiat en classe, com evolucionen les masses, a més del marcatge de parcel·les i assenyalament d'arbres.

La universitat ofereix el costat més tècnic i l'escola més executiu, per la qual cosa, en paraules del professor, “ens complementem”. “Posen als alumnes en situacions reals que podrien trobar-se en el treball”, ha afegit. Accions com aquesta tenen un impacte a llarg termini en el mitjà, i d'aquí a uns anys els alumnes podran veure els resultats.

Destacats