25n
25N
25N

Les programacions d’arts escèniques als pobles es reforcen amb el suport del SARC

Les ajudes i subvencions del SARC a les Programacions Culturals Municipals augmentaren al llarg de 2016, sent les activitats d’arts escèniques les més beneficiàries

Les programacions d’arts escèniques als pobles es reforcen amb el suport del SARC
07/04/2017 -

L’Àrea de Cultura de la Diputació de València, a través del Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC), està mamprenent una decidida actuació de reforç a les programacions culturals dels ajuntaments. Les anomenades PCM (Programacions Culturals Municipals) han vist augmentada l’aportació que se’ls fa des del SARC en aquest canvi de legislatura. L’aplicació immediata ha estat l’augment d’activitats orientades a les arts escèniques, tant en la vessant amateur com en la professional.

Segons es desprèn de la memòria pressupostària de l’exercici 2016, el SARC, unitat depenent de l’Àrea de Cultura adscrita al diputat Xavier Rius, disposava d’una dotació pressupostària total de 2.113.274,51 euros orientats a les PCM. Un increment notable respecte als programes anteriors.

 

Optimització

Per al diputat Xavier Rius «malgrat la minva de recursos generals que l’administració de l’Estat està fent a la Diputació de València, el canvi del model distributiu ha permès una major aportació de la Diputació a les Programacions de Cultura Municipals. La clau d’aquest nou procediment ve determinada per la gradual supressió dels convenis singulars, que funcionaven com a adjudicacions sense criteri i amb una intenció molt polititzada», ha indicat. «Tot eixe estalvi ha permès augmentar els recursos culturals dels pobles, sense prejudicis, i responent a criteris més justos, objectius i transparents».

A més, en la vocació d’explicar i promocionar els programes de cultura de manera oberta, «els pobles coneixen des de principi d’any quins són les ajudes que poden sol·licitar i fins a quina quantia els hi pertoca, en funció de la seua població». Segons Rius, «el canvi del paradigma cultural comença per la claredat; explicant de quins recursos disposem i com treballem en una distribució el més equitativa possible».

 

Més activitats i més teatre

El SARC, amb un pressupost global de 3.269.720 euros, és la unitat cultural que més recursos culturals bolca sobre els pobles de les comarques valencianes. Derivades d’aquestes ajudes, les arts escèniques que s’han pogut promoure han passat de 664 activitats en 2015 a un total de 1.072 activitats en 2016.

A més dels PCM altres programes culturals del SARC (“Festivals, mostres i certàmens” o els “Projectes intermunicipals”, de lliure concurrència) també incideixen tangencialment sobre les activitats teatrals o escèniques. Fent un recompte de les diverses ajudes i subvencions s’arriba a un esforç econòmic que ultrapassa el milió i mig d’euros anualment.

Aquestes dades, en el seu conjunt, refermen la implicació dels nous gestors de la Diputació de València «en poder contribuir a que les companyies i els professionals valencians dedicats a les arts escèniques puguen créixer i, alhora, afavorir que aquest sector gaudisca d’una major visibilitat a través del treball que desenvolupen», ha conclòs Xavier Rius.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × tres =

museo prehistoria