25n
25N
25N

Les Corts convaliden el decret de sancions en serveis socials

Les Corts convaliden el decret de sancions en serveis socials
04/09/2020 -

La Diputació Permanent de Les Corts ha convalidat aquest divendres el decret llei de règim sancionador per a garantir el compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19 en l’àmbit dels serveis socials amb el suport dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), mentre des de l’oposició han acusat el Consell de “criminalitzar” al sector residencial i han criticat especialment la gestió realitzada per la vicepresidenta Mónica Oltra.

Oltra ha defensat la “urgent necessitat” d’aquest instrument jurídic, aprovat pel Consell en 7 d’agost, que serveix “per a salvaguardar la salut pública en un àmbit tan delicat com els serveis socials valencians” per a protegir als seus usuaris i treballadors. El Botànic ha votat a favor, Ciutadans (Cs) i Vox en contra i el PP s’ha abstingut.

Aquest decret detalla les infraccions considerades lleus, greus i molt greus, atesos els criteris de risc per a la salut, quantia de l’eventual benefici obtingut, grau d’intencionalitat, gravetat de l’alteració sanitària i social produïda, generalització de la infracció i reincidència.

Per exemple, estableix que el manteniment d’un treballador en el seu lloc de treball, en qualsevol mena d’establiments, llars, centres i residències de serveis socials, quan es conega que té símptomes evidents d’haver contret la malaltia o haja donat positiu en Covid-19 podrà ser sancionat com a infracció molt greu, que podrà sancionar-se amb entre 30.001 i 60.000 euros.

De fet, recull els diferents tipus d’infraccions relatives a l’incompliment dels aforaments, les mesures d’higiene i prevenció, del confinament o la quarantena una vegada siguen decretats o la negativa a la realització de les proves diagnòstiques de detecció quan corresponga per prescripció sanitària, entre altres.

S’estableix que les infraccions lleus podran ser sancionades amb prevenció o multa de 60 fins a 600 euros; les greus van de 601 a 30.000 euros i les molt greus, de 30.001 a 60.000 euros.

CRÍTIQUES DES DE L’OPOSICIÓ

La diputada del PP Elena Bastidas ha qualificat el decret llei com a “injustificat, desproporcionat, imprecís i inadequat”, a més de ser “un esguerro jurídic”. Al seu judici, “porta el segell d’Oltra com a gestora durant aquesta crisi: anar sempre darrere dels esdeveniments i no escoltar als afectats”.

Per a la diputada ‘popular’ aquest text “busca tapar la seua incapacitat criminalitzant al sector de les residències”. Ha criticat que en una situació d’emergència sanitària “en lloc d’escoltar i consensuar la solució, aquesta siga castigar” i ha lamentat: “Entre ajudar i imposar, Oltra ho té molt clar”.

També ho ha criticat el diputat de Cs Fernando Llopis, que ha afirmat que està “fet a tot córrer per a ser aprovat amb traïdoria” i “sense parlar amb els agents implicats i sense permetre que la resta de partits polítics puguen fer aportacions”.

Al seu judici, “tanca un fracàs en la gestió” de la conselleria d’Oltra després de “tant de temps d’inactivitat” en el qual “ha estat amagada” i és “un nyap” que “no aclareix res, genera incertesa”. “El sector no necessita un sistema punitiu, necessita ajudes”, ha incidit.

Així mateix, ha assenyalat que la llei de serveis socials permetria abordar aquest tipus de sancions i ha demanat que no es criminalitze al sector perquè “ha complit els protocols de manera escrupolosa durant els pitjors moments de la pandèmia”.

El diputat de Vox José María Llanos ha apuntat que és “un altre ‘decretazo'” que genera “una inseguretat jurídica monumental, suposa una invasió de competències d’àmbit estatal” i “deixa fora de qualsevol conducta imprudent a l’administració pública”.

Ha recordat que ja hi ha un decret llei amb el règim sancionador general davant la Covid-19 però ara Oltra s’ha “tret un altre ‘decretazo’ amb eixa voracitat normativa al més pur estil bolivarià” amb el qual “amaga el cap” i “culpabilitza a tots per a tapar les seues pròpies vergonyes”. “És anticonstitucional, sobra i ofén al sentit comú, han vingut a culpabilitzar al sector”, ha resolt.

EL BOTÀNIC RESPON

El diputat de Compromís Carles Esteve, per part seua, ha defensat la necessitat del decret en tant que l’obligació dels poders públics és “garantir en la mesura del possible les millors condicions per a afrontar aquesta situació” i també ha indicat que es necessita “més inspecció i més control” en serveis socials.

També ha respost a les crítiques de l’oposició cap a Oltra, assenyalant que hi ha diferents maneres d’actuar, “la de gestionar i la del politiqueig” i el Botànic opta per la primera, la d’estar “en el dia a dia”. Ha admés que “la majoria fa les coses bé” però hi ha qui no i “quan es posa en risc una vida humana cal sancionar”. “Deixem-nos de victimismes, a treballar junts sector públic i privat”, ha afegit.

La socialista Rosa Peris ha assegurat que el decret compleix les normes legals i ha criticat la “demagògia” dels qui parlen de la seua inconstitucionalitat però no l’han recorregut. Així mateix, ha afirmat que el seu grup sempre defensarà “els drets de les persones” abans que els de qualsevol sector.

La diputada de Unides Podem Estefania Blanes ha indicat, per part seua, que les sancions no han de ser una fi en si mateix, però són un instrument per a garantir que es compleixen les normes perquè una actuació inadequada “té conseqüències gravíssimes”. “A Alcoi tenim un exemple molt sagnant”, ha assenyalat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − 10 =