El Ple de l'Ajuntament acull una lectura col·lectiva de la Constitució pel seu aniversari

El Ple de l'Ajuntament acull una lectura col·lectiva de la Constitució pel seu aniversari
05/12/2018 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, junt amb diversos responsables municipals i representants de l’alumnat dels col·legis de titularitat municipal, ha participat en la lectura compartida de la Constitució Espanyola, que se celebra hui i demà en l’Hemicicle Municipal. Els actes previstos, acordats pel Ple de l’Ajuntament per donar difusió a la Carta Magna, commemoren el 40 aniversari de l’aprovació en referèndum d’aquest text legal en 1978. L’alcalde ha assegurat que la Constitució va ser «un pas fonamental per a un país que no havia gaudit de massa èpoques de pau; i que és fruit de l’acord entre diferents sectors històricament discordants entre ells». Per tot això, ha expressat un «Viva la Constitució».

«Hui i demà celebrem l’aniversari de la Constitució Espanyola amb una lectura compartida amb xiquets i xiquetes, i demà, amb totes aquelles persones que s’acosten a l’Ajuntament», ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó. Així mateix, ha recalcat que «aquells i aquelles que lluitàrem per la democràcia i contra la dictadura, fa ja més de 40 anys, sabem de la importància que els pobles puguen dotar-se d’un instrument bàsic com és la Carta Magna, que recull els drets i les llibertats per a les persones».

La lectura col·lectiva de la Constitució Espanyola, que té lloc des de hui fins demà en l’Hemicicle Municipal, ha comptat amb la participació de diversos regidors i regidores de l’Ajuntament, junt amb 150 xiquets i xiquetes, amb edats compreses entre 6 i 12 anys, dels col·legis públics Fernando dels Rius, Benimaclet i Professor Santiago Grisolía. La lectura d’aquest document històric es completarà demà amb un acte obert a la ciutadania en general.

Per a la seua lectura, l’alcalde ha explicat que «he triat l’article 10 perquè defensar els drets humans és més important que mai, i vull recordar que la Carta Magna Espanyola és explícita respecte a la seua salvaguarda», ha recalcat. «Vivim en una societat diversa i plural, on tots i totes cabem, i és eixa diversitat la que hem de respectar i que ens ha d’enorgullir. Demà llegiré l’article 20, que parla de la defensa de la llibertat d’expressió, perquè qualsevol persona té dret a mantenir les seues pròpies conviccions, des del respecte a la resta de persones i amb garanties per a desenvolupar les seues idees i creences», ha argumentat Ribó.

«En un dia com hui, vespra de la jornada de celebració de la Constitució Espanyola, vull insistir especialment en la defensa d’aquells articles que reflecteixen els drets de la ciutadania; uns drets fonamentals i de caràcter social que una societat moderna ha de poder garantir», ha conclòs.

Així, durant la jornada commemorativa d’aquest matí, l’alcalde ha llegit l’article 10 de la Constitució Espanyola, el qual versa sobre «la dignitat de la persona» i «els drets inviolables que li són inherents» «de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans». Demà, l’alcalde realitzarà la lectura de l’article 20, en el qual es reconeixen i protegeixen els drets «a expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions», i «a la producció i creació literària, artística, científica i tècnica, a la llibertat de càtedra i a comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió».

A més, diferents representants municipals han llegit diversos articles inclosos en la Carta Magna: la portaveu de València En Comú i regidora d’Educació, Vivenda i Acció Cultural, Maria Oliver, ha llegit l’article 50, que tracta sobre la suficiència econòmica de ciutadans i ciutadanes durant la tercera edat. Per la seua part, el portaveu de Compromís i regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha rescatat l’article 156, que versa sobre l’autonomia financera de les Comunitats Autònomes.

D’altra banda, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha llegit l’article 46, que garanteix la conservació i promoció dels patrimonis històrics, culturals i artístics. Així mateix, els regidors del Partit Popular, Alfonso Novo, Félix Crespo, Lourdes Bernal i Alfonso Mendoza, han pronunciat els articles 140, 62, 39 i 2, sobre l’autonomia dels municipis, les responsabilitats de la Corona, la protecció social, economia i jurídica de la família, i la «indissoluble unitat» de la Nació espanyola, respectivament. Així mateix, el regidor de Ciutadans, Narcís Estellés, ha destacat l’article 117, sobre el poder judicial.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + vint =

sagunt a escena 2019
turismo salou