25n
25N
25N

Les Corts convalidaran el decret llei de sancions contra la Covid

Les Corts convalidaran el decret llei de sancions contra la Covid
04/08/2020 -

Les Corts validaran dijous que ve, amb l’única oposició de Vox, el decret llei que estableix el règim sancionador específic contra l’incompliment de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció enfront de la COVID-19, que preveuen multes des de 60 a 60.000 euros i el tancament de locals o negocis.

Els grups del Botànic han anunciat aquest dimarts el seu suport igual que el PP i Cs, que han explicat que votaran a favor per “sentit de responsabilitat” malgrat “les deficiències legals” que inclou i “la mala gestió”. Vox serà l’únic que votarà en contra en considerar-ho “antidemocràtic, anticonstitucional i confiscatori”.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat la via de decret llei donada la urgència per a la seua aprovació per a “continuar salvant vides” i per a donar “seguretat jurídica” per l'”excepcionalitat de la situació” a les sancions que s’imposen.

Bravo ha destacat que durant aquests deu primers dies de funcionament han evidenciat “la necessitat de la mesura i la urgència de la tramitació”: així s’han posat 1.385 advertiments per no fer us de la mascareta i s’han alçat 247 actes sancionadores. “Més de mil actuacions de la policia autonòmica que ens ha protegit del virus”, ha destacat Bravo, que ha anunciat que es reforçarà la plantilla per a tramitar les sancions amb nou funcionaris.

En eixe sentit ha assenyalat que encara que més del 90% dels valencians han tingut “un comportament exemplar” i han complit amb les normes, però hi ha “una minoria que ha entelat aquest camí de responsabilitat”.

En aquesta línia, ha recalcat que, segons l’últim balanç, hi ha 560 focus a Espanya i 67 a la Comunitat Valenciana i s’ha comprovat que el 36% d’ells dels nous contagis des de la fi del confinament es produeix per contacte social o familiar, el 17,6% oci, i el 15% laboral.

Per això, ha defensat que és “imprescindible” tornar a apel·lar a eixa corresponsabilitat de tota societat i també la vigilància perquè es complisquen les mesures de seguretat per a fer front a aquesta pandèmia, que ja s’ha cobrat la vida d’almenys 1.432 persones.

Bravo ha recalcat que aquest decret “no sols té un caràcter punitiu sinó també conscienciador i s’ha vist que compleix amb el seu dispositiu pedagògic”. “Després de la prevenció i contenció, ara és el moment sancionador perquè no es tracta d’estigmatitzar ni té afany recaptatori sinó dissuasiu per a no abaixar la guàrdia”, ha recalcat la consellera, que ha recordat que tots els diners que es recapten es destinaran a la investigació contra la Covid.

“Ens juguem molt, la salut i l’economia de tots i per això actuarem on faça falta i amb la coordinació de totes les Forces de Seguretat per a fer de la Comunitat un lloc segur”, ha postil·lat.

Per part seua, la diputada socialista Rosa Peris ha incidit en què “el risc no ha desaparegut” i no es pot consentir que “queden impunes uns pocs que posen en risc la salut dels valencians”. Des de Podem, la diputada Beatriz Gasco ha destacat que “sempre han prioritzat la salut davant pressions de determinats sectors” i que “la seguretat sanitària suposa també una millor recuperació econòmica”, mentre que la diputada de Compromís Nathalle Torres ha ressaltat que es tracta d'”un instrument necessari i efectiu per a la salvaguarda de la salut pública”.

“DECRET INSUFICIENT I COVARD”

Per part seua, el diputat de Cs Vicente Fernández ha explicat que voten a favor per “sentit de responsabilitat” malgrat que, ha assenyalat, “no ens agrada, és insuficient, covard, arriba tard i hi ha molts dubtes sobre la seua legalitat” però és “un mal menor i millor això que res”.

D’igual manera, el diputat del PP José Císcar ha anunciat que el secundarà igual que tots “els procediments per a salvaguardar el preuat bé que és la salut” i “malgrat pròpies deficiències que tenen la norma, la mala gestió en la seua aplicació i la falta de mitjans que farà que quede en una mesura cosmètica”.

Per contra, el portaveu adjunt José Maria Llanos ha justificat el seu vot en contra en què es tracta d’un decret llei “inconstitucional, confiscatori i antidemocràtic”. Entre aquestes irregularitats, s’ha referit a “l’arbitrarietat” de les sancions, que “s’immisceix en competències exclusives de l’Estat com regular el dret de reunió, o la inseguretat jurídica del concepte sobre mal ús de la mascareta”. “Aquest decret llei naix ferit de mort perquè qualsevol ciutadà pot recaptar la tutela en els tribunals”, ha postil·lat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + onze =