25n
25N
25N

L'ampliació de la V-21 o la pèrdua de 62.000 m² d'Horta Valenciana per sempre

El Ministeri de Foment, dirigit pel valencià Ábalos, aprova el projecte sense considerar les propostes de Compromís i associacions

L'ampliació de la V-21 o la pèrdua de 62.000 m² d'Horta Valenciana per sempre
12/07/2019 -

“No s’han tingut en compte les propostes de Compromís ni de ningú”, assenyala Joan Baldoví, diputat de la formació a Madrid. El projecte d’ampliació de l’últim tram de l’autovia V-21 va començar a rodar en 2017. Pel camí, reunions amb afectats de les expropiacions i diferents propostes per a minimitzar l’impacte ambiental. La setmana passada Foment aprovava el projecte definitiu, que contempla la destrucció de 62.000 metres quadrats d’Horta.

“El Secretari d’Estat es va reunir amb nosaltres, amb afectats, amb el col·lectiu Per l’Horta, diputats… I no s’ha tingut en compte res”, assegura taxatiu Baldoví. Assegura, a més, que el problema que es pretén solucionar no ho és com a tal, per la qual cosa és “una ampliació innecessària“.

Així ho creuen també des de Per l’Horta, col·lectiu centrat en la protecció de l’Horta valenciana, que asseguren que l’entrada de la V-21 a la ciutat funciona “com ha de funcionar“. Segons va afirmar Josep Gavaldà, membre de l’associació, quan el pla encara no tenia el segell de “definitiu”, els embossos que es produeixen en aquesta entrada no són prou grans per a considerar la via “col·lapsada”. Una opinió compartida, a més, pel Servei de Trànsit de València.

Segons aquest servei municipal, a l’eixida de la ciutat -s’amplia un carril en tots dos sentits-, no es produeixen embossos “ni tan sols els dies que juga el València”. A l’entrada, com recorda Baldoví, sí que es produeixen “emboços puntuals”, però dins de la funció de la mateixa entrada per a dosar el trànsit que entra a la ciutat.

Ni un terç ni un quart

El projecte inicial de l’ampliació contemplava l’expropiació de 80.000 metres quadrats de la tradicional horta valenciana. Després de les queixes de diversos col·lectius i diputats, des de Foment es va prometre reduir un terç aqueixes reduccions, és a dir, al voltant dels 53.300 metres. No obstant això, finalment són 62.000, menys d’un quart.

Baldoví assegura que “res és definitiu fins que s’asfalta”, per la qual cosa seguiran amb l’intent de “fer raonar” al ministeri del valencià Ábalos. Assenyala que “d’una banda” està “el Ministeri de Transició Ecològica”, que aposta per reduir la contaminació però, “per un altre, s’amplien les autopistes”: “A més capacitat, més trànsit i més contaminació. Entren en contradicció“, assenyala.

La solució plantejada per Compromís consistia a disseminar el trànsit per una altra via que discorria paral·lela a la platja, que ja disposa d’algunes infraestructures útils per al cas i “minimitzaria en gran part” les afectacions a l’horta.

Una de les parcel·les afectades, en les quals es demolirà una construcció, és precisament aquella on el col·lectiu Per l’Horta va encarregar pintar el missatge “L’Horta és vida“, visible per aquells vehicles que es dirigeixen a la societat. “Estan en una política d’avant, avance, avance, sense veure l’afectació que genera”, assenyala Baldoví.

per-l'horta

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 3 =