Lambda llança l'exposició 'VisibLES' amb motiu de la setmana per la visibilitat lèsbica

Guardar

fotonoticia_20200417171432_1920
fotonoticia_20200417171432_1920

El col·lectiu Lambda inaugura la setmana per la visibilitat lèsbica amb l'exposició virtual 'VisibLES: memòria, reconeixement i visibilitat lèsbica' que permet fer un recorregut per fotografies i testimoniatges de lesbianes i activistes de l'entitat que formen part de la història de Lambda i que han estat compromeses amb la lluita pels drets i la visibilitat de les dones lesbianes en els últims 20 anys.

La responsable de l'exposició, Mariana Urueña, ha explicat que l'objectiu d'aquesta exposició és reconéixer "la participació del col·lectiu en la conquesta dels drets, llibertats i visibilitat de totes les lesbianes a través del compromís vital d'aquestes 18 dones, i mostrar el nostre agraïment pel seu treball per a fer la nostra societat més justa, plural i igualitària.

'Visibles: memòria, reconeixement i visibilitat lèsbica' es fa coincidir amb el Dia de la visibilitat lèsbica, que es commemora el 26 d'abril, i pot visitar-se des de la web de Lambda. També tindrà una visita guiada en el canal de Youtube de Lambda, en la qual es locutaran els testimoniatges, de manera que siga accessible també per a persones amb discapacitat visual.

Aquest recorregut forma part de les accions de Lambda pel 26 d'abril: Dia de la visibilitat lèsbica, però en aquest format en línia "serà molt més": "serà una exposició permanent i un exercici de memòria històrica que estarà sempre disponible i farà que tots els dies puguen ser el dia de la visibilitat lèsbica, que qui vulga puga consultar-la en qualsevol moment", ha explicat Urueña.

TESTIMONIATGES INDIVIDUALS

Mar, María José, Roseta, Fani i 14 dones més ofereixen un "relat íntim" sobre com van viure la seua adolescència; la seua arribada a Lambda i la seua vivència de l'activisme des del Grup de Lesbianes de Lambda, així com el procés d'apoderament i visibilitat que de manera personal i col·lectiva van tirar avant en aquests anys.

Totes elles van liderar diferents projectes, grups de treball i càrrecs dins del col·lectiu, i van fer un pas avant assumint responsabilitats que les convertien en referents positius visibles per a altres lesbianes que pràcticament no tenien uns altres al seu voltant. Les seues històries personals són també una història col·lectiva.

Aquest recorregut "és un acte polític que reclama un espai per a les dones lesbianes en la nostra societat i commemora la seua trajectòria activista mostrant-nos la part més humana", ha indicat la responsable.

"Descobrir-se com a lesbianes en soledat és bastant comuna i això va ser, en molts casos, part de la motivació per a implicar-se en l'activisme LGTB+: que cap més se senta sola. Per això l'arribada a Lambda i l'espai de reconeixement identitari entre companyes que suposa és tan important", ha assenyalat.

ACTIVITATS EN TEMPS DE CORONAVIRUS

El confinament ha obligat Lambda a replantejar "qualsevol iniciativa que comporte la reunió de persones en un mateix lloc". "Per això les activitats en la seu de Lambda fa temps que estan suspeses però és important continuar reivindicant i oferint referents positius a tantes dones lesbianes que continuen sense tindre'ls", han indicat.

Mancant un espai físic, han creat una visita virtual per l'exposició, que també pot servir per a sentir-nos més a prop les unes de les altres, malgrat la separació física obligada d'aquests dies. "També no acosta al món rural i allí on normalment no arribem", han assenyalat.

Destacats