25n
25N
25N

La Unió demana a la Generalitat que "es pose al dia en els deutes pendents" amb els 450 milions que entregue Hisenda

La Unió demana a la Generalitat que "es pose al dia en els deutes pendents" amb els 450 milions que entregue Hisenda
25/09/2019 -

La Unió de Llauradors ha demanat aquest dimecres a la Generalitat que “es pose al dia en els deutes pendents més importants” amb part dels 450 milions d’euros de lliurament a compte que el Ministeri d’Hisenda desbloquejarà abans que finalitze setembre.

L’organització reclama que, amb aquests diners, es publiquen les ajudes promeses pel president de la Generalitat, Ximo Puig, de minimis pendents de la campanya passada per als citricultors, així com les ajudes de primera instal·lació i plans de millora, segons ha informat La Unió en un comunicat.

El Ministeri d’Hisenda desbloquejarà 4.500 milions d’euros a les Administracions autonòmiques (450 per a la Comunitat) per la millora de la recaptació de l’IRPF, l’IVA i els impostos especials durant enguany, alguna cosa que han sol·licitat els presidents autonòmics.

Així, l’organització ha denunciat que, iniciada ja la nova campanya citrícola, les ajudes de minimis promeses per la Conselleria d’Agricultura com a suport al sector davant els “pèssims” resultats de la campanya passada, i a les quals es preveia destinar una quantitat del voltant de huit milions d’euros, “ni tan sols s’han convocat i segueixen paralitzades per la Conselleria d’Hisenda”.

Per part seua, la Conselleria d’Agricultura i el president de la Generalitat van comunicar al sector citrícola valencià en particular i a l’opinió pública en general, la concessió d’aqueixes ajudes a les persones citricultores afectades per la greu crisi de la passada campanya motivada per múltiples circumstàncies (els productors que van deixar d’ingressar 279 milions d’euros en relació a l’anterior).

Les ajudes de minimis pretenien la continuïtat de les explotacions citrícoles a través del manteniment de la seua activitat i evitar que nombroses parcel·les siguen definitivament abandonades, amb la consegüent disminució de l’activitat econòmica i la pèrdua de biodiversitat que això comporta, a més de la pèrdua de llocs de treball en el sector.

PLANS DE MILLORA I PRIMERA INSTAL·LACIÓ

Des de la Unió han explicat que també es troben pendents d’abonar les ajudes a la inversió en explotacions agràries, conegudes com a plans de millora, corresponents a la convocatòria de 2017, on molts dels seus beneficiaris han realitzat les inversions que van ser certificades com a correctes i dos anys després encara no han cobrat l’ajuda que els correspon.

En relació a les ajudes per a la primera instal·lació de persones agricultores joves, si bé s’han abonat la quasi totalitat del primer termini establit en les bases reguladores, l’organització ha destacat que encara mancada que Conselleria d’Agricultura abone el pagament del segon termini de l’ajuda, el 30% d’aquesta, a aquelles persones joves que han presentat la documentació corresponent.

Totes dues ajudes són claus per a “modernitzar” el camp valencià i possibilitar el necessari relleu generacional davant l'”envelliment alarmant” que existeix en el sector, per la qual cosa van destinades directa i exclusivament a les persones professionals del sector agrari i, per tant, a les quals cal incentivar per a aconseguir la seua continuïtat en el sector, han detallat des de la Unió.

El retard del pagament d’aquestes ajudes l’única cosa que aconsegueix és que condisca el descoratjament en els beneficiaris i per tant es desincentive a aqueixes persones que haurien de ser el futur del sector.

El secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, ha assenyalat que “el sector agrari valencià sempre es queda com el germà pobre dels pressupostos” i ha asseverat: “Som els primers que patim les retallades”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + huit =

bombers
CCCC
bombers