La secció de seguretat radiològica de la Generalitat realitza el primer simulacre que activa el Pla Especial davant el Risc Radiològic de la Comunitat Valenciana

Guardar

accidente
accidente

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha dut a terme el primer simulacre d'implantació del Pla Especial davant el Risc Radiològic de la Comunitat Valenciana.

El simulacre s'ha realitzat en el terme municipal de la Vall d'Uixó, en l'empresa SGS Tecnos (polígon industrial de Belcaire), i ha reproduït un accident durant les accions de radiografiat en una operació de gammagrafia amb una persona atrapada. En concret, s'ha activat la situació 1 del pla especial, davant la possibilitat que els riscos radiològics afecten a les persones a l'interior de l'empresa i amb repercussió en l'exterior improbables.

En aquest cas, la pròpia empresa no pot mitigar les conseqüències de l'accident amb els seus propis mitjans i l'activació del Pla Especial de Risc Radiològic de la Comunitat Valenciana permet articular la resposta de tots els organismes implicats i implantar els procediments i protocols necessaris per a protegir a les persones i al medi ambient dels efectes nocius de les radiacions ionitzants.

Segons el Reial decret 1936/1999, totes les instal·lacions on s'usen radiacions ionitzants es classifiquen en instal·lacions nuclears i radioactives, sent el risc associat a elles el risc radioactiu.

A la Comunitat Valenciana existeixen un total de 112 instal·lacions amb risc radiològic: 34 a Alacant, 14 a Castelló i 64 a València. Amb risc nuclear figura la central nuclear de Cofrents, el risc de la qual afecta a un total de 21 municipis en la província de València.

La Generalitat, per a protegir a la població i el medi ambient dels efectes nocius de les radiacions ionitzants, ha redactat i ha aprovat el seu propi pla especial davant aquest tipus de risc. L'ha fet segons la directriu bàsica de risc radiològic, amb l'objectiu d'articular la resposta de tots els organismes de seguretat i emergències i les forces armades durant una emergència en el territori de la Comunitat Valenciana sota la direcció d'un comandament únic. El pla especial recopila els procediments, mitjans i recursos necessaris per a afrontar una emergència ocasionada per aquest risc així com les mesures preventives que s'han d'establir front emergències radiològiques en les zones i instal·lacions afectades pel mateix.

En aquesta activitat ha participat, a més de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la seua secció de seguretat radiològica, el Consorci de Bombers de Castelló, el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) de Castelló, personal del Servei d'Emergències Sanitàries, una unitat del Servei d'Ajuda Mèdica Urgent, policia local i forces de seguretat de l'estat.

Destacats