25n
25N
25N

La promoció de la salut en l'àmbit educatiu centra la 28ª Jornada 'Viure en Salut'

La promoció de la salut en l'àmbit educatiu centra la 28ª Jornada 'Viure en Salut'
07/10/2016 -

El secretari autonòmic de Sanitat, Narcís Vázquez, ha destacat que “l’entorn educatiu és un entorn estratègic per a generar salut tant per a l’alumnat com per al professorat, per a pares i mares i per a tota la comunitat”.

Vázquez ha realitzat aquestes declaracions en el transcurs de la inauguració de la 28a Jornada Viure en Salut, organitzada per la Direcció general de Salut Pública i en la qual han participat tècnics de les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Segons Vázquez, a la Comunitat Valenciana tenim tradició a innovar i ser l’avantguarda en l’àmbit de la promoció per a la salut en l’escola, hi ha una llarga experiència de treball conjunt des de fa 30 anys, i “hem d’aprofitar aquest bagatge per a impulsar de nou la promoció de la salut en l’escola i actualitzar els programes i les formes d’intervenció”.

El secretari autonòmic també ha ressaltat que “per a poder ser més eficaços i eficients a l’hora de promoure la salut és necessari treballar intersectorialment començant pel sector de la salut, l’educatiu i també el de la inclusió i el benestar social, i aquest tipus de treball conjunt és el que s’està fent des de les conselleries implicades”.

“Actualment -ha continuat el secretari autonòmic-, les conselleries d’Educació, Investigació, Esports i Cultura i de Sanitat Universal i Salut Pública estan treballant per a una integració total dels temes de salut en el currículum escolar de primària i secundària, així com per a vincular els indicadors de salut com a indicadors de qualitat dels centres educatius”.

“Estem parlant de temes tan importants com l’alimentació, l’activitat física, la salut emocional, la sexualitat, la salut bucodental, la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, la prevenció del tabaquisme i altres drogodependències, la prevenció de lesions per accidents, etc.”, ha detallat Narcís Vázquez.

Aquesta jornada és una bona oportunitat per a reflexionar sobre “com incorporar la perspectiva dels actius per a la salut a les accions de promoció de la salut en l’escola, l’orientació comunitària i d’influència al voltant d’aquestes accions i plantejar-nos la importància del benestar emocional i la resiliència com a generadors de salut”, ha conclòs el secretari autonòmic.

Monogràfic de ‘Viure en Salut’: Promoció de la salut en l’àmbit educatiu

El número 107 de la revista ‘Viure en Salut’, editada per Sanitat, és un monogràfic sobre la promoció de la salut en l’àmbit educatiu, que planteja la necessitat d’una visió global i integradora en les intervencions desenvolupades en l’àmbit escolar. S’arreplega una anàlisi de la situació actual, així com la importància dels continguts en els currículums, de la salut emocional dels docents, orientadors i tutors, de l’entorn arquitectònic facilitador de les activitats, i la introducció de diferents tècniques participatives i un ampli resum de recursos.

Promocionar la salut en l’àmbit escolar ha sigut un dels objectius de la Conselleria de Sanitat i de la Direcció general de Salut Pública des de la seua creació. La salut i l’educació són drets fonamentals per a aconseguir un nivell de vida adequat, tal com reconeix la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, són béns socials que es potencien mútuament.

Enfront de la visió patogènica que plantejava per què ens posem malalts, actualment es planteja una nova mirada del camí cap al benestar i ara la pregunta és com podem mantenir-nos sans i la nova visió se centra en els recursos i processos per a augmentar la salut.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 18 =