caixa popular

La Plantà: L'inici de la fi?

Molts consideren el 15 de març com l’inici de la festa però no és més que la culminació d’un any de treball

La Plantà: L'inici de la fi?

I quasi sense adonar-te arriba l’esperat dia. El 15 de març. Eixe dia en el qual els monuments que fa dies estan al carrer cobren vida. El principi de la fi? Nooooo… Molts, consideren que el moment de la Plantà és l’inici de la festa fallera però gens més lluny de la realitat. Realment és la culminació de tot un any de treball, de gaudi, de convivència, d’activitat, de creativitat…

Des de principis de març els carrers de València bullen d’activitat fallera. En moltes d’elles el monument o part d’ells ja s’acumulen a l’espera de ser muntats la nit de la Plantà. No és estrany veure camions carregats amb ninots (ninots) recorrent el cap i casal. Els carrers es van tallant a poc a poc i dies abans fins i tot comença el muntatge dels monuments més voluminosos. Açò es deu principalment a la complexitat dels monuments actuals i al fet que el mateix artista faller vaig plantar en diferents comissions.

Els dies passen i arriba el 14 de març, dia en el qual les falles infantils comencen a prendre el carrer. A les 8 del matí del 15 han d’estar plantats els monuments. Estos són més senzills, per norma van en algun tipus de plataforma i l’artista faller els porta amb anterioritat al casal on els fallers la guarden amb afecte per a després traure-la. Arena, gespa, la falla, algun que un altre element decoratiu i els cartells amb l’explicació de cadascuna de les escenes de la falla.

El 15 els carrers de València s’omplen de fallers, il·lusionats a l’una que nerviosos. El jurat de les falles infantils pansa per cadascuna de les comissions valorant enginy, gràcia, modelatge, pintura, innovació, plasticitat… i una infinitat d’ítems. Quan els fallers encara estan amb les sensacions a flor de pell s’inicia la plantà dels monuments.

Cert és que dies abans molts dels monuments comencen a ser plantats pels quals la nit del 15 de vegades tan sols consisteix a rematar. Els mateixos fallers són els que ajuden als artistes a col·locar cadascun dels ninots, cadascun dels detalls i a rematar la falla.

Si el que se cerca és viure tots i cadascun dels moments de les falles, passejar per València la nit del 15 és perfecta per a entendre eixe sentiment faller. Presses, nervis, col·laboració entre ells… tot ha d’estar a punt, a primera hora del matí del 16 pansa de nou el jurat. Els fallers passen la nit treballant, esforçant-se però la recompensa arriba quan en eixir el sol la falla està acabada i els petards de la despertà comencen a fer vibrar l’ànima fallera.


Més notícies

viva gym canovas
exposicion caps tallats