25n
25N
25N

La gran mentida de la prevenció

04/12/2017 -

Hi ha alguna cosa amb el que convivim cada minut de la nostra jornada laboral al que segurament alguns no li donen importància. M’estic referint a la Prevenció de Riscos Laborals. Com a empresària, la primera vegada que vaig sentir parlar d’açò, no sabia exactament de quina manera eixa obligació contribuïa a maximitzar la prevenció, o minimitzar eixos riscos.

A Espanya, la Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/95 es va engegar de manera ràpida, sense massa atenció per part de les Administracions i sense tenir en compte moltes variables que van dificultar el seu engranatge. Açò va ocasionar que aquesta llei arribara als nostres dies com el que realment és; una llei que la majoria dels empresaris i treballadors no entenen, ni comparteixen, ni conceben com a útil.

L’Administració Pública no ix millor parada. No fa massa, la directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, anunciava que l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball anava a aprovar el Pla de Prevenció de la Generalitat Valenciana, pendent des de feia més de 20 anys. Vaja amb les herències rebudes!
L’anunci de la dirigent posava en relleu una paradoxal circumstància: l’Administració Autonòmica, que és qui vigila que les empreses disposen dels seus preceptius plans de prevenció de riscos laborals, no comptava amb el seu propi.

Al setembre saltava als mitjans la notícia de l’incendi en la Ciutat de la Justícia valenciana. La consellera Gabriela Bravo va admetre que els plans de seguretat estaven “desactualitzats”. Més de deu anys sense executar mesures encaminades a assegurar de manera efectiva eixa Prevenció. El contracte de manteniment dels sistemes s’ha renovat recentment, però hem estat més d’un any sense cobertura de riscos.

Ha d’entendre’s que la Conselleria no solament és l’ens regulador, és, a més, la primera institució que té l’obligació de complir les exigències legals relatives a la prevenció de riscos laborals.

Senyors, siguem seriosos i conseqüents. Ni aquesta gran Llei oblidada pretén llevar temps a l’empresari, ni fastiguejar al treballador, ni els ens públics han d’assumir la legislació sobre riscos laborals com un mer tràmit burocràtic al qual donar cobertura per a estar “en ordre” amb Europa. La Llei de Protecció de Riscos Laborals és una ajuda, tant per a empresaris com a treballadors, per a minimitzar problemes, riscos i accidents en els nostres llocs de treball.

Fins que patronal i institucions públiques no ho assimilen com a tal, aquesta Llei seguirà sent “la gran mentida de la prevenció”, per la qual cosa tots els grups polítics hem de vetlar pel seu compliment, actualització i modernització als temps de hui en dia. Des de Ciutadans volem posar tot el nostre interés i totes les mesures al nostre abast perquè la Generalitat siga seriosa, d’una vegada per sempre, amb tot el que envolta a aquesta Llei, per a transformar-la en una gran “Veritat Preventiva” per a tots els treballadors.

Rosa García
Diputada autonòmica de Cs en les Corts Valencianes

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 5 =

bombers
bombers