25n
25N
25N

La Filmoteca presenta un cicle sobre cinema i violència global

La Filmoteca presenta un cicle sobre cinema i violència global
04/10/2016 -

La Filmoteca inicia hui, 4 d’octubre, el cicle ‘The Art of Killing. Cinema i violència global’ amb la projecció, a les 18.00 hores, d”Estación seca’ (2006), de Mahamat-Saleh Haroun, sobre les seqüeles de la guerra del Txad, i a les 20.00 hores, del documental holandés ‘El olvido’ (2008), de Heddy Honigmann, sobre la violència i la pobresa a Perú. Es tracta d’una retrospectiva temàtica que ha format part recentment de la programació de la 64 edició del Festival de Sant Sebastià.

Organitzat en col·laboració amb el Festival de Sant Sebastià i la Filmoteca Basca, el cicle té com a objecte ser testimoniatge dels temps en què vivim, de les situacions de violència que es produeixen a tot el món: conflictes bèl·lics, terrorisme, ocupació de territoris, violacions dels drets humans o genocidis. Sense pretendre ser exhaustiu, el cicle ofereix una selecció de pel·lícules que poden contribuir a l’anàlisi d’algunes d’aquestes violentes realitats a través del cinema.

Es tracta d’una selecció de vint pel·lícules que il·lustren alguns dels més dramàtics episodis que s’han donat a tot el món en les últimes dècades: l’escalada del terrorisme jihadista a Europa, amb el documental francés ‘L’humour a mort. Je suis Charlie’ (2015), de Daniel i Emanuel Leconte; els enfrontaments en el continent africà amb ‘Estación seca’ (2006), de Mahamat-Saleh Haron, que va obtenir el premi especial del jurado en el festival de Venècia, i ‘El día que Dios se fue de viaje’ (2009), de Philippe Van Leeuw; el conflicte palestí-israelià amb ‘Paradise Now’ (2005), de Hany Abu-Assad, que va ser premi del públic en el festival de Berlín, i ‘5 cámaras rotas’ (2011), de Emad Burnat i Guy Davidi; la violència en certs països llatinoamericans amb ‘El olvido’ (2008), de Heddy Honingman i ‘Heli’ (2013), amb la qual el mexicà Amat Escalante va guanyar el premi al millor director a Cannes 2013; la situació del poble sahrauí amb el documental ‘El problema: testimonio del pueblo saharahui’ (2010), de Jordi Ferrer i Pablo Vidal; els brutals genocidis a Cambodja amb ‘La imagen perdida’ (2013), de Rithy Panh i Indonèsia amb els documentals de Joshua Oppenheimer ‘The Act of Killing’ (2012), i ‘La mirada del silencio’ (2014) o, finalment, les activitats de grups terroristes com ara ETA amb ‘Asier eta biok’ (2013), d’Aitor i Maia Merino, o l’IRA, que està representat per ‘Bloody Sunday’ (2002), de Paul Greengrass que va obtenir l’Ós d’Or en el festival de Berlín, ‘Omagh’ (2004), de Peter Tavis, ‘Hunger’ (2008), de Steve McQueen, i ”71′(2014), de Yann Damange.

En la retrospectiva estan presents alguns dels cineastes més interessants del cinema de ficció contemporani com Paul Greengrass, Christian Petzold, Amat Escalante, Danis Tanovi? i Steve McQueen. Però, més enllà de la ficció, també trobem noms imprescindibles del documentalisme com Joshua Oppenheimer, Rithy Panh, Heddy Honigmann i Hubert Sauper.

El cicle ve acompanyat per la publicació del monogràfic ‘The Acto of Killing. Cine y violencia global’, que coordina el crític Roberto Cueto amb els articles de Vicente Sánchez Biosca, Sonia García López, Santiago de Pablo, Noemi Artal, Vladan Petkovic, Mark Connelly, Claire Daio, María Carrión, Antonio José Navarro, Pablo Utin i Diego Lerer.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × dos =