La Federació de Veïns presenta una moció perquè es cree l'Observatori de l'Oci i del Turisme de València

El Observatorio incluiría a todos los agentes implicados y serviría para analizar periódicamente la situación de los ba

Guardar

terrazas
terrazas

La Federació de Veïns de València ha presentat una moció davant Alcaldia i a tots els grups municipals de l'Ajuntament en la qual se sol·licita la creació de l'Observatori de l'Oci i del Turisme de València, amb l'objectiu de regular i coordinar totes les mesures necessàries per a garantir la bona convivència dels veïns i les diverses activitats derivades de l'oci i el turisme, especialment en les zones més concorregudes.

L'objectiu de la moció és que, tant des d'Alcaldia, com des dels diferents grups es tramite perquè la creació d'aquest fòrum, similar al que ja funciona amb èxit en altres ciutats com Madrid, es debata en el pròxim ple municipal.

Des de l'entitat veïnal han explicat que la iniciativa de la moció sorgeix com a conseqüència de l'escàs efecte de les mesures plantejades fins ara per a tractar de reduir la superfície de les terrasses en aquells punts en els quals existeix una sobre ocupació de l'espai públic, de frenar comportaments incívics com el botelló o de controlar d'una forma efectiva els apartaments turístics.

En concret, la Federació, al costat de les associacions dels barris que són Zona Acústicament Saturada (ZAS) i pre ZAS, es va reunir en desembre de 2016 amb l'alcalde de València, Joan Ribó, i amb varis dels seus edils, per a traslladar-li els problemes esmentats i proposar-li diverses mesures, entre elles, la creació d'aquest observatori.

Després d'aquella reunió, es va crear una taula de terrasses amb el regidor d'Espai Públic, Carlos Galiana, representants de la Policia Local i hostalers, que després d'un any de treball no va aconseguir l'objectiu desitjat d'aplicar una reducció efectiva en zones saturades com el centre històric, Russafa, Xúquer o Benimaclet.Fins i tot a les últimes reunions van deixar d'assistir els representants policials, la qual cosa va generar una total inoperància de la taula, fins al punt que el mateix Galiana va proposar una nova reunió amb l'alcalde.

No obstant això, després de desestimar-la el mateix Ribó recentment, la Federació ha considerat oportú que es debata en el ple la creació d'aquest Observatori, que inclouria a tots els agents implicats i serviria per a analitzar periòdicament la situació dels barris i els resultats de les mesures que s'acorden.

Així doncs, la moció arriba com a conseqüència de l'escassa eficàcia de les mesures plantejades ara per a frenar un problema creixent i el seu esperit és, d'una forma constructiva, aconseguir el màxim consens possible per a debatre i planificar el model d'oci i de turisme de la ciutat. La presentació del text ha sigut debatuda i aprovada de forma unànime en el ple de la Federació per totes les associacions de veïns assistents. Els problemes no solament se cenyeixen a les zones oci de la ciutat (El Carmen, Russafa, Xúquer, Woody, Juan Llorens, Benimaclet o plaça del Cedre).

En altres barris també han començat a patir problemes. Per exemple, des de Natzaret demanen mesures per a frenar els gasos contaminants dels creuers i per a evitar la saturació de determinades línies de l'EMT com la 4 i la 95 cada vegada que arriben creuers al port o pels turistes que es desplacen fins a la Ciutat de les Ciències.

La Federació vol deixar clar una vegada més que no està en contra de l'hostaleria, ni molt menys del turisme, i és conscient de la gran riquesa que aporta i dels llocs de treball que genera. Només pretén consensuar unes regles del joc que permeten desenvolupar aqueixa activitat d'una forma tranquil·la i segura, evitant abusos que generen problemes de convivència amb el veïnat i que solen acabar en els tribunals, i per tant, amb mesures al final més traumàtiques com són les declaracions ZAS.

Destacats