25n
Orgull
Orgull

La Fe realitza el primer explant hepàtic de donant viu per cirurgia mínimament invasiva en 3D

La Fe realitza el primer explant hepàtic de donant viu per cirurgia mínimament invasiva en 3D
07/04/2019 -

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha realitzat, per primera vegada en la Comunitat Valenciana, el primer explant hepàtic de donant viu mitjançant cirurgia mínimament invasiva per laparoscòpia en 3D. En aquest cas, ha sigut una mare qui ha donat part del seu fetge sa al seu fill, de dos anys.

La intervenció, realitzada el desembre passat, va suposar el trasplantament hepàtic número 2.580 realitzat a l’Hospital La Fe i en ella van participar més de 30 professionals de l’àrea pediàtrica i d’adult, ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Com explica el responsable de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantament de l’Hospital La Fe, el doctor Rafael López Andújar, la novetat d’aquest cas va ser extraure a la donant parteix del seu fetge per cirurgia mínimament invasiva en 3D, una tècnica que permet tindre una visió més real, facilitar una dissecció més fina i precisa en cirurgies complexes, ja que optimitza la visualització de les estructures i atorga una profunditat que no s’obté amb la visió tradicional en 2D.

A més, l’abordatge laparoscòpic aporta “importants” avantatges respecte a la cirurgia convencional, ja que és menys agressiva, menys dolorosa, evita la gran cicatriu que deixa la cirurgia oberta obtenint així millors resultats estètics i, per tant, suposa també una més “ràpida” incorporació a la rutina diària del donant.

Existeixen només dos centres a Espanya que realitzen aquest tipus d’intervenció, per la qual cosa la incorporació d’aquestes noves tècniques de donació hepàtica a l’Hospital La Fe “posa de manifest l’interés dels seus professionals per la innovació i el compromís d’oferir als pacients les tècniques més noves i capdavanteres que existeixen en l’actualitat”, ha destacat l’administració.

“Actualment, tant la donant com el receptor evolucionen favorablement”, ha informat el cap del servei de Cirurgia Pediàtrica de l’hospital La Fe, Juan José Vila Carbó.

LA FE, “LÍDER EN TRASPLANTAMENTS HEPÀTICS”

El trasplantament de fetge és una alternativa terapèutica “perfectament estandarditzada” en l’actualitat i que permet salvar la vida de molts pacients amb estadis finals de malalties hepàtiques o amb algun tipus de tumor primari i metastàtic.

En aquest sentit, encara que Espanya és el país líder en donacions d’òrgans no és possible atendre tota la demanda que existeix, per la qual cosa ocasions especials com són els pacients pediàtrics es recorre a la donació hepàtica de donant viu, que consisteix que un familiar o persona relacionada amb el pacient, dóna part del seu fetge perquè puga efectuar-se el trasplantament.

“No cal oblidar que el donant és una persona sana a la qual se li sotmet a una intervenció quirúrgica de risc, ja que extirpar-li una porció del seu fetge i que estiga en perfectes condicions per a després poder implantar-ho en el receptor i que funcione perfectament, és una tècnica altament sofisticada i que requereix un alt nivell d’especialització per part de l’equip que la realitza”, ha explicat López Andújar.

La Fe és l'”hospital d’Espanya que més trasplantaments hepàtics realitza” i un “referent a nivell mundial”. Una experiència de més de 25 anys del grup de trasplantaments hepàtic del centre, unit al fet que la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantament va ser “pionera” en la Comunitat a realitzar l’any 2006 la primera hepatectomia reglada per via laparoscòpica, ha donat com a resultat que es puga implementar la donació hepàtica de donant viu per abordatge laparoscòpic en la Comunitat Valenciana.

La Fe de València és l’hospital en la Comunitat Valenciana que més trasplantaments ha realitzat en números absoluts (315 trasplantaments d’òrgans), i el segon a nivell nacional. Durant 2018, es van dur a terme 123 trasplantaments renals, 93 trasplantaments hepàtics, 34 trasplantaments cardíacs, 55 trasplantaments de pulmó i deu trasplantaments de pàncrees.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × quatre =