25n
Orgull
Orgull

La Fe realitza un trasplantament pulmonar a un xiquet de 4 anys

La Fe realitza un trasplantament pulmonar a un xiquet de 4 anys
16/08/2016 -

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha dut a terme un trasplantament pulmonar a un xiquet de 4 anys, el pacient de menor edat dels trasplantats de pulmó en aquest centre. Actualment, el xicotet evoluciona satisfactòriament i pot realitzar activitats de la vida quotidiana sense complicacions, ja que la recuperació s’ha aconseguit ràpidament i no s’ha produït rebuig de l’òrgan.

“Es tracta del pacient més xicotet al que hem hagut de realitzar un trasplantament de pulmó, un tractament poc habitual en pacients de poca edat, però que en aquest cas, la deterioració dels seus òrgans no permetia una altra opció”, ha afirmat el doctor Juan Pastor Guillem, cap de servei de Cirurgia Toràcica i de la Unitat de Trasplantament Pulmonar de l’Hospital La Fe. “El pacient va patir una infecció vírica respiratòria al cap de pocs mesos de nàixer, que va tenir una mala evolució, amb repetitius ingressos en l’hospital, fins i tot en la Unitat de Vigilància intensiva, i amb la necessitat de precisar oxigen. Quan va empitjorar la seua situació es va requerir la utilització de ECMO i va estar en Codi Zero Nacional per a recepció de pulmó durant unes setmanes, fins que finalment van arribar els òrgans adequats i va poder ser trasplantat”, ha relatat Pastor. En aquest sentit, tant la família del pacient com l’equip mèdic han volgut manifestar la seua gratitud cap a les famílies dels donants.

La realització d’un trasplantament és una activitat complexa que requereix l’organització d’un gran equip humà, des del personal subaltern i no sanitari fins a la Infermeria i auxiliars d’Infermeria, tant de quiròfan com de planta, els facultatius clínics i cirurgians de Pneumologia i Cardiologia, d’adults i pediàtrics, els anestesiòlogues, el personal de la Unitat de Vigilància intensiva Pediàtrica, el personal de rehabilitació respiratòria i la coordinació de trasplantaments. “Cada persona és essencial per a llevar avant la vida d’un pacient, que a més necessita atenció sanitària de forma constant, però que ja pot fer vida normal al costat de la seua família”, ha destacat el doctor.

26 anys de trajectòria en un centre de referència nacional en Trasplantament de Pulmó

El 20 febrer de 1990 es realitzava en l’Hospital La Fe el primer trasplantament de pulmó en un adult i va anar en 1995 quan es va realitzar el primer en xiquets. Durant aquest temps s’han realitzat 581 trasplantaments pulmonars en adults i 28 en xiquets.

Aquests 26 anys d’experiència han suposat una millora significativa de la qualitat dels trasplantaments pulmonars duts a terme en La Fe fins a aconseguir un alt índex de qualitat i supervivència.

Entre els últims casos, destaca, en 2011 el primer trasplantament de lòbuls pulmonars a una xiqueta de 9 anys que es va dur a terme en La Fe. Amb aquesta intervenció, l’hospital va ser pioner a la Comunitat en trasplantament pulmonar infantil implantant dos lòbuls pulmonars d’un donant. La menor tenia fibrosi quística i, atés que estava en situació de risc vital imminent, es van acceptar els pulmons d’un donant jove adult de major grandària, per la qual cosa van haver de ser dividits i adaptats per al seu implant en una cavitat toràcica més xicoteta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × quatre =