La Fe atén 14 pacients amb l'equipament de radioteràpia donat per la Fundació Amancio Ortega

Guardar

hospital_fe
hospital_fe

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital La Fe de València ha realitzat durant 2019 un total de 15 tractaments de radioteràpia intraoperatòria en 14 pacients, inclosos dos infantils, amb l'equipament d'accelerador lineal portàtil donat per la Fundació Amancio Ortega, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Així, ha detallat que cinc pacients han sigut tractades per càncer de mama, dos en abdomen (tres tractaments), dos en pelvis, una en vulva, un en recte i, finalment, un altre en engonal. A més, els dos pacients de Pediatria han rebut tractament de radioteràpia intraoperatòria en pelvis per sengles tumors germinals en cèl·lules de l'aparell reproductor.

El cap de servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital La Fe, Alejandro Tormo, ha destacat que aquest centre sanitari és "un dels pocs centres espanyols, juntament amb el Gregorio Marañón de Madrid, que realitza tractaments d'Oncologia Radioteràpica Intraoperatòria en pacients de Pediatria".

"Són casos poc freqüents i els protocols es van desenvolupant en els últims anys. No obstant això, suposa un important avanç, ja que permet una administració de radioteràpia en la mateixa intervenció quirúrgica, més delimitada en la zona afectada, fins i tot retirant òrgans que pogueren veure's afectats. Això redueix la toxicitat i efectes adversos, a més d'incrementar l'efectivitat", ha asseverat el doctor.

En aquest sentit, Francisco Celada, especialista del servei d'Oncologia Radioteràpica de la Fe, ha ressaltat la "rellevància de l'administració de radioteràpia intraoperatòria pediàtrica que, gràcies a la disponibilitat d'aquest accelerador lineal portàtil dins del quiròfan, permet conjuminar el tractament quirúrgic i radioteràpic en un mateix acte, amb els grans beneficis que comporta per a cada pacient".

És un accelerador que produeix electrons, exclusivament, i que, per les característiques d'aquesta mena de radiació, per la profunditat de la seua energia (fins a 3-4 cm), per la protecció radiològica pel seu pes i manejabilitat es pot instal·lar en els quiròfans convencionals, ha comentat la Generalitat.

Així mateix, ha precisat que aquests acceleradors irradien directament els tumors sobre el camp obert per l'especialista en cirurgia. Després de llevar el tumor, es dóna una sessió única i es tanca el camp quirúrgic com en un procés estàndard. En alguns casos, es finalitza el tractament i en altres casos es completa posteriorment amb radioteràpia externa.

Amb la utilització d'aquest equipament, s'aconsegueix una "millor relació entre el control local i les complicacions", en disminuir el volum del camp de dosi d'irradiació, mitjançant visualització i tractament directe del tumor, ha agregat l'administració autonòmica.

Destacats