caixa popular

La Devesa per al Poble, ara!

19/06/2017 -

La Devesa és un bosc mediterrani exuberant -pràcticament impenetrable fora de les sendes que el recorren- i ha esdevingut un símbol de la recuperació del Parc Natural de l’Albufera. Després de patir una enorme i agressiva intervenció urbanística als anys 60 i 70, alguns veïns i veïnes de la Ciutat, a finals de la dictadura franquista, van eixir al carrer per cridar ben alt “El Saler per al Poble!”. Segurament va ser el primer moviment ecologista de l’Estat en plena dictadura. Este moviment pioner aconseguí la proesa de parar el projecte, una volta la democràcia es va implantar al nostre País i a la nostra Ciutat, com molt bé s’explica a l’exposició que fins a meitat d’octubre estarà a la Nau de la Universitat de València, i que és d’obligada visita per a tot aquell que estime el parc natural i especialment, la seua Devesa.

Des de llavors, des de que es va parar la destrucció de la Devesa, la tasca que ha fet l’Ajuntament en la restauració ecològica ha sigut immensa, a través del Servici -abans Oficina Tècnica- Devesa-Albufera. Hui la Devesa està pràcticament recuperada i es considera un exemple de regeneració.

Però encara tenim alguns reptes per aconseguir. Resumiré breument alguns dels més importants. Davant el creixent nombre de visitants, hem de trobar l’equilibri adequat entre la conservació de la Devesa i els usos de l’espai. No tots els usos són compatibles amb un espai natural d’estes característiques. Per això, des de l’Ajuntament estem treballant en una futura ordenació de l’espai que ho regularà i que es farà de manera participativa una volta tinguem les bases de la futura norma.

Un altre tema importantíssim és la lluita contra els incendis forestals i la protecció de les persones que viuen al cor del bosc. Per això, i en col·laboració amb la Regidoria de Protecció Ciutadana, hem elaborat un pla integral contra incendis forestals, que inclou formació específica per al veïnat de la zona i tot un seguit de canons d’aigua que ajudaran a mitigar el risc d’incendi. A més a més, des de l’any passat implementàrem juntament amb Creu Roja un exitós voluntariat mediambiental que repetirem enguany. En la tasca de protecció contra incendis des de l’administració tenim una responsabilitat evident però també els veïns i veïnes que viuen al mig del bosc la tenen, perquè també han de tindre els seus propis plans d’autoprotecció i ser conscients que viuen en mig d’un bosc.

Hem de recuperar a més, espais de la Devesa i del cordó dunar que han de tornar a ser espai natural, com la venta de bous o l’espai que ocupa l’hotel Sidi Saler, que mai havia d’haver sigut construït en eixe emplaçament. La Devesa està pràcticament recuperada però encara podem recuperar un poquet més i haurem d’abordar-ho algun dia.

I per últim i en la meua opinió, crucial: cal incidir més en l’educació ambiental. Cada persona ha de ser agent de protecció i de respecte del nostre bosc. Per això, continuarem amb les campanyes in situ i a través de la web albufera.valencia.es, com la que vam fer l’any passat sota el títol “La Devesa és teua. Cuida-la”.

Perquè la Devesa ja és del Poble però si volem que continue sent-ho, totes i tots hem d’assumir la nostra responsabilitat en la seua conservació.

Sergi Campillo,
Regidor de conservació d’àrees naturals i Devesa-Albufera.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × quatre =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris