25n
Orgull
Orgull

La Conselleria de Transició Ecològica crea el Servei de Vigilància de la Posidònia

La Conselleria de Transició Ecològica crea el Servei de Vigilància de la Posidònia
21/07/2021 -

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat la posada en marxa d’un Servei valencià de Vigilància de la Posidònia, que estarà operatiu el pròxim estiu.

La consellera al costat del seu homòleg en el Govern balear, Miquel Mir, han visitat el Servei de Vigilància de les Prades de Posidònia de les Illes Balears, que enguany compleix cinc anys de funcionament, i l’exemple del qual servirà de model per a la Comunitat Valenciana.

“Els boscos de posidònia són 20 vegades més eficaces que els boscos terrestres en la captació de CO₂ i són un hàbitat estructural que s’ha de protegir”. “El primer Servei de Vigilància Marina de la Comunitat Valenciana es posarà en marxa en 2022 després de comprovar els bons resultats que ha donat a les Illes Balears”, ha explicat Mollà.

La necessitat d’una política comuna per a protegir els ecosistemes marins ha marcat el posicionament de la Cimera Euromediterrània que celebren els governs valencià i balear a Palma.

Mollà i Mir han coincidit en la conservació de la posidònia des d’una perspectiva transversal i conjunta. “Tots i totes hem d’implicar-nos en la protecció d’aquests boscos marins i sumar-nos a una xarxa que va més enllà de l’àmbit institucional”, ha subratllat Mireia Mollà.

La Conselleria Transició Ecològica de la Generalitat ha impulsat una política integral de preservació de la posidònia que compta amb un decret, actualment en exposició pública, que es veurà reforçat per una cartografia actualitzada i accessible des d’una aplicació mòbil, així com pel nou Servei de Vigilància.

Sobre aquest tema, Mir ha indicat: “Somo les dues úniques comunitats que hem posat en marxa una normativa específica per a protegir la fanerògama marina i ara és el moment que l’Estat faça un pas més i demostre el seu compromís amb la biodiversitat marina destinant fons a la protecció de la posidònia”.

En aquest sentit, tant Mireia Mollà com Miquel Mir han posat l’accent no sols en la conservació de les prades de vegetació marina com a pulmó del Mediterrani sinó en l’impuls a la investigació per a recuperar aquelles zones degradades.

Singularitzar el bosc mediterrani

La Cimera Euromediterrània també ha servit per a compartir la necessitat de posar en valor la singularitat del bosc mediterrani la biodiversitat del qual comprén tant el terreny forestal d’interior com els aiguamolls.

Després de visitar el paratge de L’Albufera de Mallorca, la secretària autonòmica de Transició Ecològica de la Generalitat, Paula Tuzón, ha apuntat les similituds amb l’Albufera de València i ha valorat “compartir el ‘know-how’ de cada administració des del seu àmbit per a tindre ecosistemes més forts” i posar en marxa una gestió de la biodiversitat que incloga el control dels abocaments, la reintroducció d’espècies autòctones, la lluita contra les invasores i la millora de la qualitat de l’aigua.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =