25n
Orgull
Orgull

La Conselleria de Sanitat detecta 20 brots de toxiinfecció alimentària el primer semestre de l'any

La Conselleria de Sanitat detecta 20 brots de toxiinfecció alimentària el primer semestre de l'any
11/08/2016 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat 20 brots de toxiinfecció alimentària durant el primer semestre de l’any 2016, 19 d’aquests dins del territori de la Comunitat Valenciana i un brot procedent d’una altra comunitat autònoma. La xifra és lleugerament superior a la registrada el primer semestre de 2015, amb 15 brots detectats.

El nombre de casos ha sigut de 198 persones malaltes, sis de les quals van necessitar hospitalització. Cal assenyalar que no s’ha produït cap defunció per toxiinfecció en tot aquest període, segons informa la Direcció General de Salut Pública.

Els aliments sospitosos en el primer semestre de 2016 presenten major variabilitat respecte als de l’any anterior. S’han apuntat brots amb els ous com a implicats, però també salses i alguns mariscos de consum cru.

Pel que fa a l’agent patogen, l’agent causal associat amb major freqüència continua sent del gènere salmonel·la, però també s’hi associen els Norovirus i Campylobacter.

Els factors que han contribuït a la transmissió de la malaltia amb major freqüència han sigut: el consum d’aliments crus, la refrigeració o la cocció insuficient o l’escàs recalfament d’aquests.

Els brots han sigut declarats als centres de salut pública de València (4), Castelló (4), Alacant (2), Alcoi (2), Benidorm (2), Xàtiva (2), Alzira (1), Dénia (1), Elda (1) i Orihuela (1).

Principalment als restaurants

Un total de 16 dels brots s’han declarat en l’àmbit comunitari i quatre en l’àmbit familiar. Els brots comunitaris han tingut lloc a onze restaurants, dos bars, un alberg juvenil, un càmping i un hotel.

Per procedència de la declaració, set dels brots van ser declarats per atenció primària; altres set, pels afectats; quatre, pels tècnics de vigilància epidemiològica a través de la RedMIVA, i altres dos, pels serveis de Medicina Preventiva dels hospitals.

En el primer semestre de 2016, les toxiinfeccions alimentàries es van concentrar principalment en la primera setmana de l’any, en el mes d’abril i en el mes de juny.

En el mateix període de 2015, van predominar els brots comunitaris, especialment els relacionats amb restaurants i bars. Els aliments assenyalats amb freqüència més elevada van ser els ous i els derivats d’aquests i les salses. L’agent patogen més sovint identificat va ser del gènere salmonel·la. Els factors contribuents a la producció de la malaltia van ser el consum d’aliments crus i la temperatura de preparació o de conservació inadequada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =