Així serà la tardor a la Comunitat Valenciana: les prediccions d'AEMET

L'Agència Estatal de Meteorologia ha informat de les prediccions climatològiques per a la tardor a Valencia

Guardar

Una dona camina pel carrer durant un temporal de pluja a València. Imatge de Jorge Gil
Una dona camina pel carrer durant un temporal de pluja a València. Imatge de Jorge Gil

Després d'un estiu que ha sigut el cinqué més càlid de la Comunitat Valenciana, s'espera una tardor amb temperatures més altes del normal i, en línies generals, més sec de l'habitual. Així ho ha avançat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en les seues prediccions per a la temporada tardorenca en el territori valencià. Així mateix, cal destacar que, esta setmana, arriba un dels pocs episodis de ponent que s'han notat a la Comunitat Valenciana.

Com ha assenyalat José Ángel Núñez, cap de climatologia d'AEMET València, "estos episodis de ponent són molt freqüents a la fi del mes de setembre, i durant tot l'hivern. No obstant això, cal destacar que este estiu, a la ciutat de València no hi ha hagut estos episodis de ponent – de fet a València no s'ha arribat als 35 °C – per això pot haver-hi eixa sensació que arriba un fenomen meteorològic extraordinari per a l'època en la qual estem, però no és així".

A més, des d'AEMET han assenyalat que la tardor, climatològicament parlant, ha començat l'1 de setembre, i s'allargarà els mesos d'octubre i novembre.

Una dona es protegix de la calor
Una dona es protegix de la calor

Balanç de l'estiu

L'Agència Estatal de Meteorologia ha informat que la Comunitat Valenciana ha viscut el cinqué estiu més càlid des que es tenen dades, després del de 2003, 2012, 2022 i 2023), marcat per temperatures un grau més altes del normal i per precipitacions que han registrat una mitjana de 87 litres per metre quadrat. Les pluges es van concentrar, especialment, el mes de juny (un 75% del total de precipitacions) sent els punts en els quals més ha plogut Teresa de Cofrents amb 185 mm, Aiora amb 175 mm i Montán amb 161 mm.

A més, el bimestre de juliol i agost ha sigut el tercer més càlid, acumulant tres anys consecutius amb temperatures més altes de l'habitual. Així i tot, la sensació tèrmica ha sigut distinta enguany, ja que no hi ha hagut grans pics de calor, sinó que "este estiu s'ha caracteritzat per calor persistent".

Respecte al mes de setembre, l'AEMET ha assenyalat que hem viscut un mes amb temperatures per sota del normal i molt humit, amb un 29% més de precipitacions de l'habitual en este mes de l'any.

Finalment, l'Agència Estatal de Meteorologia ha fet un balanç de l'any hidrològic, que va començar l'1 d'octubre de 2023 i acabarà el 30 de setembre de 2024. Les conclusions que s'extrauen és que ha sigut el més càlid de la sèrie i el segon més sec després del de 2013, ja que s'han registrat un 46% menys de precipitacions.

Este any hidrològic s'ha caracteritzat per episodis curts de pluges, en general tempestuoses que "deixaven molta aigua en un lloc i molt poca en altres zones". Però, en general, el 99% del territori valencià té dèficit pluviomètric, més sever en el nord-oest de la província d'Alacant i en el litoral sud de València.

Arxivat a:

Destacats