La Comunitat Valenciana ha sigut testimoni d'un fenomen extraordinari en la nit d'este divendres: aurores boreals, alguna cosa molt poc comuna en estes latituds, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en X. Una potent tempesta geomagnètica ha sigut la culpable de veure este espectacle de la naturalesa, més propi dels països del nord i que ha deixat imatges espectaculars al llarg de tot el territori. Però, es podran veure aurores boreals este dissabte a València?
En primer lloc, cal destacar que estes aurores boreals s'han observat en latituds molt baixes de l'hemisferi nord a causa de la intensa activitat solar. Les ejeccions de massa coronal i les erupcions solars atmosfèriques han provocat una tempesta geomagnètica, ampliant temporalment l'oval auroral i permetent que es vegen aurores des de latituds més baixes de l'habitual.
Segons eltiempo.es, no s'experimentava una tempesta solar geomagnètica d'esta magnitud des de 2003. En la Comunitat Valenciana, este fenomen ha sigut captat al llarg de tot el territori. Segons l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), la llum vermellosa en el cel nocturn s'apreciava mirant cap al nord-est.
Este espectacle celestial ha sorprés molts habitants de la regió, els qui han inundat d'imatges i vídeos les xarxes socials, mostrant la bellesa i raresa del fenomen en el cel valencià.
Esta matinada s'està observant l'aurora boreal des de totes les comarques valencianes, especialment en aquelles zones on la contaminació lumínica és baixa.
— AVAMET (@avamet) May 10, 2024
Fotos de Sant Mateu (Héctor Doménech), Ontinyent (Dani Ferrero), Villena (Eloy Micó) i Sumacàrcer (Julio García). pic.twitter.com/zblOxL3Z2W
Es podran veure aurores boreals a València este dissabte?
L'aparició d'aurores boreals en esta zona ha generat gran expectació i sorpresa entre la població, que ha gaudit d'un esdeveniment astronòmic poc comú. Per això, molta gent es pregunta si es podrà a tornar a repetir este fenomen i veure, de nou, aurores boreals en la nit d'este dissabte en la Comunitat Valenciana.
Segons els experts, encara que és difícil de preveure, tot apunta que sí que podria a tornar a ser visible este fenomen, ja que la tempesta solar, catalogada com a "severa", afectarà la Terra entre el 10 i el 12 de maig. Això sí, per a poder gaudir d'este fenomen serà necessari desplaçar-se fins a punts amb molt baixa contaminació lumínica.
Se están observando auroras polares a latitudes muy bajas del hemisferio norte, incluida España. Hay multitud de fotografías que así lo atestiguan.
— AEMET (@AEMET_Esp) May 10, 2024
¿Qué es una aurora polar? ¿Por qué se están viendo desde nuestro país? Te lo contamos en este hilo 🧵 https://t.co/mSvwQkrWC0
Com es produïxen les aurores boreals?
Segons explica l'Aemet, l'aurora boreal (aurores polars de l'hemisferi nord) és un fenomen d'electricitat atmosfèrica (electrometeor) "consistent en un fenomen lluminós que apareix en les capes superiors de l'atmosfera en forma d'arcs, bandes, cortines, etcètera".
Detalla que, al contrari que els fenòmens meteorològics habituals, es formen molt més a dalt de la troposfera, normalment a una altitud d'entre 90 i 150 quilòmetres.
"Les aurores apareixen per la interacció entre el vent solar i el camp magnètic de la Terra. El vent solar és més fort en moments pròxims a la màxima activitat solar, que es produïx en cicles d'entre 10 i 12 anys", afirma l'Aemet.
Actualment, s'està prop del màxim d'activitat solar, per la qual cosa les aurores polars es deuen a la presència de partícules carregades elèctricament i ejectades des del sol (el vent solar), les quals actuen sobre els gasos enrarits de les capes superiors de l'atmosfera. Així, es desencadena una tempesta geomagnètica, la qual cosa permet percebre aurores des de latituds més baixes.