AEMET prediu un estiu tòrrid a València amb temperatures més altes del normal

Així serà l'estiu en la Comunitat Valenciana d'acord amb les prediccions de l'AEMET

Guardar

Onada de calor en València
Onada de calor en València

La Comunitat Valenciana es prepara per a viure un estiu tòrrid amb temperatures més altes del normal. Així, d'acord amb les prediccions de l'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), València es prepara per a viure un estiu amb calor extrema, encara que pot haver-hi algun episodi de tempestes. Això sí, no seran molt recurrents i el territori valencià tornarà a experimentar nits tropicals i temperatures més elevades del normal.

Si bé és cert que les prediccions a llarg termini no són "fidedignes", explica José Ángel Núñez, cap de climatologia, "existix un 70% de probabilitats que este estiu siga més càlid del normal i que novament es puga estar en valors similars als dels dos últims anys. Això sí, amb algunes diferències.

I és que si l'estiu de 2022 es va caracteritzar per una successió de dies molt càlids sense alts i baixos; el de 2023 va batre rècord de temperatures i es van viure 28 nits tòrrides en les quals es van superar els 25 graus, "la qual cosa va suposar que moltes persones tingueren dificultats per a descansar".

De moment, en el que portem d'estiu climatològic – que comença al juny – "s'està comportant bastant bé", alternant els dies frescos amb temperatures de 3 i 4 graus per davall del normal, amb uns altres més càlids. No obstant això, ja s'han registrat set nits tropicals. La diferència és que s'han avançat un mes: si fa 70 anys les nits tropicals començaven a registrar-se a principis de juliol, ara es donen ja a principi de juny.

No obstant això, des de l'AEMET asseguren que el que passe este estiu en la Comunitat Valenciana dependrà de la temperatura de l'aigua de la mar, ja que en acumular la calor, es generen nits extremadament càlides, sense brisa i amb molta humitat.

Dues persones es refresquen en una font de València per la calor
Dues persones es refresquen en una font de València per la calor

La Comunitat Valenciana acomiada la quarta primavera més càlida des que hi ha registres, amb 1,2 °C superior a la mitjana i en la qual s'han registrat huit dies amb un rècord de temperatures, que donarà pas a un estiu que tornarà a ser més calorós del normal, si bé encara no és possible saber tant com els dos últims, i amb poques pluges, que de registrar-se seran en forma de tempestes puntuals.

De fet, com han apuntat el delegat d'Aemet en la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, al costat del cap de Climatologia, José Ángel Núñez, ha sigut també la segona més seca del segle després de la de 2014 ja que va ploure un 58% menys del normal. D'esta manera, continua sent l'inici d'any hidrològic més sec des de 1950 malgrat les pluges de juny encara que ja en valors pròxims al segon més sec, que va ser el mateix període de l'any hidrològic 2013-2014.

Per part seua, la precipitació acumulada ha sigut 61,1 l/m², un 58% menys del normal. Les pluges més importants es van produir a final de març, coincidint amb la Setmana Santa provocades pel pas de fronts de ponent associats a la borrasca Nelson, i en general van ser febles i disperses, excepte en l'interior nord de València, on van ser més generalitzades; i les tempestes que es van produir al maig a l'interior i nord de la província de Castelló.

Fora del trimestre primaveral, amb les pluges de la primera quinzena del mes, juny ja té un caràcter "molt humit" i, amb un acumulat de 40,1 l/m², presenta provisionalment un superàvit del 58%. No obstant això, malgrat estes pluges continua sent l'inici de l'any hidrològic més sec des d'almenys 1950.

Per tant, expliquen que la tendència es manté cap a "un clima d'extrems", de molt sec a molt humit, a causa del canvi climàtic i les temperatures continuaran pujant. D'esta manera, encara que les precipitacions globalment poden ser el mateix es distribuïxen de forma menys eficient en passar de llargs períodes secs a pluges torrencials i no es preveu una estabilització abans de 2040 o 2050.

Arxivat a:

Destacats