25n
25N
25N

Kai, nou dofí en l'Oceanogràfic nascut al maig enmig del confinament

Kai, nou dofí en l'Oceanogràfic nascut al maig enmig del confinament
10/11/2020 -

Kai, oceà o mar en hawaià, és el nom amb el qual l’equip de cuidadors de l’Oceanogràfic ha batejat al nou dofí nascut el mes de maig passat, en ple confinament, en l’aquari de València, fill de la dofí mular Virkin. El cetaci es pot contemplar en el Delfinari perquè comença a moure’s ja en la gran piscina.

La mamà primerenca havia tingut un seguiment veterinari i de comportament constant durant els 12 mesos que dura l’embaràs, ja que se li van realitzar tota classe de proves: ecografies, mostres de sang rutinàries, examen físic general, control de pes fins als sis mesos en bàscula i, posteriorment, mesura de contorns corporals, auscultació, citologies d’espiracle i femta, control de temperatura (més freqüent amb aproximació al part) i mesura de la distància intermamària.

Tot estava preparat en l’Oceanográfic per al dia 31 de maig quan al voltant de les 23.00 hores va començar el part, en un moment en el qual el centre estava tancat per decret arran del confinament i el personal havia de portar un estricte règim de mesures per a prevenir el contagi, segons ha detallat l’Oceanogràfic, que ha subratllat que, per tant, l’esforç que suposa la fase prèvia i posterior a un part d’un mamífer d’aquestes característiques era “superior al normal”.

El naixement de Kai, segons acaba de donar a conéixer l’aquari, va transcórrer amb “total normalitat” i la mare va reaccionar “amb la suficient habilitat per a procurar que el seu nounat poguera eixir a respirar immediatament i seguira els primers passos del seu aprenentatge, en aqueix moment crucials per a mantenir-se en vida”.

En aquests moments, en l’aquari s’estableixen guàrdies les 24 hores durant un mes com a mínim, en les quals es prenen notes de tot, des de com és la seua natació, fins quan respiren i quantes vegades i segons el xicotet està mamant.

En els primers tres dies mare i fill van estar solos en una piscina perquè tingueren una “major tranquil·litat i afavorir el vincle maternal, tan important com ho és per als humans”. De seguida es va sumar Elly, una femella adulta, i també Nala, jove i molt pròxima als dofins més xicotets.

Aquestes dues femelles han sigut per a Virkin un suport “molt important” i també per al nounat, que s’ha mostrat com un animal “molt viu i despert, que aprén ràpidament de la seua mare amb del grup de dofins”.

El xicotet dofí estarà mamant fins que complisca uns dos anys, però els cuidadors i veterinaris, seguint els ensenyaments de la seua experiència, ja han començat a administrar-li de manera gradual pescat, que serà el seu aliment principal. Els seus jocs preferits són la pilota i les boletes de gel que agafa de la mà dels seus cuidadors i es mostra “sempre disposat a jugar i evolucionar amb botets, prop de la seua mare”.

SEGONA GENERACIÓ

El nounat s’uneix a un bon nombre de dofins que han nascut en l’Oceanogràfíc des de la primera cria, Neptú, en 2004. Després d’ell han arribat Nala, Venus, Virkin, Arion, Aiko, Astre, Tux, Pfizer, Apol·lo, Aqua, Niko, Ura, en 2017, i, finalment, Kai.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =