La justícia social i el dret a l'habitatge digne, al centre de la política del Rialto

València intensifica els recursos de serveis socials i anuncia la creació de nous centres i de l’Oficina d’Atenció a Famílies Vulnerables

Guardar

viviendas
viviendas

València posa els serveis socials al centre de la seua política com una eina essencial per a avançar cap a una societat inclusiva. Per això, apuntava l'alcalde de ciutat, Joan Ribó, en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat, "preferim la justícia social a la caritat i el clientelisme". D'aquesta manera, un dels principals impulsos que es durà a terme, en els pròxims mesos, serà l'habitatge públic per a garantir que totes les persones tinguen accés a una llar digna.

Així, no sols es crearà l'Oficina del Dret a l'Habitatge, on es durà a terme una atenció integral en matèria d'habitatge, sinó que, a més, s'apostarà per continuar incrementant el parc públic d'habitatges. En aquest sentit, Ribó va anunciar l'inici del procediment per a la seua adquisició per un import d'un milió d'euros. No obstant això, no serà l'única mesura.

En aquests moments, s'està rehabilitant i reedificant habitatges a través de diferents programes: s'han executat 9 habitatges i estan pendents altres 16; s'han atorgat subvencions a 30 comunitats de propietaris per a la rehabilitació d'habitatges i edificis al Cabanyal; s'ha impulsat el programa Reviure per a captar habitatge buit i impulsar la seua reforma i lloguer assequible; i s'ha llançat la primera convocatòria per a l'adjudicació de 20 habitatges en règim de lloguer assequible en la qual es constituirà una borsa de persones sol·licitants.

Però en eixa societat inclusiva que s'està construint ningú pot quedar arrere. Per eixe motiu, en el marc del projecte 'Habitatge Primer', es podran en marxa quatre habitatges municipals que aniran destinades a persones sense llar. Així mateix, "l'Ajuntament de València ha intervingut en 1.253 casos de desnonament per a salvar la llar de persones que, per diferents causes, no podien fer front al pagament del seu habitatge".

València està conscienciada en la importància d'acabar amb l'especulació i posar el dret a l'habitatge com un eix fonamental per a l'estat de benestar. Per això, si ja s'està exigint, en els grans projectes urbanístics que s'estan desenvolupant, que es reserve un 30% de VPO, ara, la vicealcaldessa, Sandra Gómez, fa un pas més i exigeix el "dret al balcó".

"Proposarem un canvi legislatiu perquè les VPO compten amb una superfície exterior de terrassa perquè això no ha de ser un luxe que només puguen pagar uns pocs, sinó un dret bàsic que cuida la nostra salut. Volem que les nostres llars siguen un reflex de què volem que siga València". Un anunci que s'uneix als 95 habitatges de lloguer assequible que es construiran a Sociòpolis (La Torre).

S'amplia el servei de 'Menjar a Domicili'

Els serveis socials de València amplien la seua cobertura per a arribar a més persones. D'aquesta manera, en 2021, el servei de 'Menjar a Domicili' no sols prestarà servei a les persones majors, sinó també a les persones amb diversitat funcional arribant a oferir un mínim de 1.000 dinars de dilluns a diumenge.

A més, ha entrat en vigor la primera Ordenança de Teleassistència municipal per a evitar la soledat no desitjada i les situacions de risc social i es crearan noves infraestructures en diferents barris de la ciutat per a acostar, encara més, aquest servei a la ciutadania. En aquest sentit, el mes de desembre, València estrenarà una Oficina d'Atenció a Famílies Vulnerables, que se situarà al Centre del Cabanyal, així com un nou Centre de Dia per a joves d'inserció social i laboral.

Finalment, d'ací a poc temps, s'iniciarà la licitació dels nous centres de serveis socials als barris de Benicalap i a la Nau 4 del Parc Central (Russafa) i el projecte de reforma de l'alqueria Casa de Lluna on es traslladarà l'actual centre de la Saïdia.

Destacats