25n
25N
25N

"Justícia social, feminisme i cooperació": Gaspar revalida la majoria progressista de 2015

El candidat socialista ha sumat els vots de la seua formació, a més dels de Compromís i La Vall ens Uneix

"Justícia social, feminisme i cooperació": Gaspar revalida la majoria progressista de 2015
10/07/2019 -

En la Comunitat va revalidar Ximo Puig. A València, Joan Ribó. En la Diputació, des de hui, revalida al capdavant el socialista Toni Gaspar. Va arribar en 2018 com a substitució de Jorge Rodríguez, socialista al qual pesaven sobre ell sospites per corrupció; no obstant això el seu paper s’ha afermat com a cap visible de l’hemicicle de la província de València.

El que pocs minuts després seria reelegit President de la Diputació de València, jurava amb la fórmula clàssica -per la Constitució i l’Estatut d’Autonomia- entre els altres designats per cada partit judicial. Abans, l’encara President en funcions rebia a convidats i futurs diputats en l’hall del Palau de Batlia, a pocs metres del Palau de la Generalitat.

L’Alcalde de Mislata, Carlos F. Bielsa; l’Alcalde d’Alfafar i President de la gestora provincial popular, José Ramón Adsuara; Glòria Tello, regidora de Compromís a l’Ajuntament de València… Gaspar rebia a tots i introduïa a les ‘cares noves’ que no coneixien a la resta. Entre salutacions i queixes per l’alta temperatura, consellers, alcaldes i regidors es preparaven per a l’arribada del principal convidat: tots els presents s’han disposat en dues files per a donar la benvinguda al President de la Generalitat, que els ha saludats un a un.

Després de l’arribada del President, tots al pati s’han dirigit a l’hemicicle. Allí s’asseuran 13 diputats del PSPV, huit del PP, cinc de Compromís, tres de Ciutadans, un del nou partit La Vall ens Uneix i un altre de la formació ultradretana Vox.

“No estaven en la llista”

A la una menys vint, poc més de mitja hora més tard de donar inici la sessió, tots els presents havien jurat el seu càrrec. “Declare constituïda la diputació provincial de València. A continuació es farà la votació per a triar el President de la Diputació de València”, anunciava la Presidenta de la mesa d’Edat. En l’hemicicle només les formacions amb un únic diputat són noves, Vox i La Vall, encara que el cas de l’última és especial: és un partit nascut després de la dimissió de Rodríguez del PSPV per aquestes sospites.

Dels sis partits amb representació, només PSPV i PP han presentat candidatures a la presidència: la resta, coneixedors dels pactes, han decidit no donar nom. La votació ha tingut dues ‘distraccions’. Ni el nom de Glòria Tello ni José Joaquín Segarra, alcalde de Benaguasil, han sigut anomenats: “No estaven en la llista”, assenyalaven des de la taula amb un somriure.

Després de la seua votació, ho han fet els membres de la taula i ha quedat clar el resultat: Ximo Puig somreia mentre anunciaven 19 per a Gaspar -13 dels socialistes, cinc de Compromís i un de la Vall-, huit per a Adsuara -de la seua mateixa corporació-, i quatre en blanc –Vox i Ciutadans-.

“Queda elegit President Don Antoni Francesc Gaspar Ramos”. Entre aplaudiments, Gaspar s’ha acostat a jurar el seu càrrec: tant des de l’Hemicicle com des de les sales de convidats, des d’on se segueix la sessió amb grans pantalles, s’han succeït els aplaudiments. Així, ja des de la taula com a President, ha donat el torn als representants de cada partit perquè pronunciaren unes paraules.
El primer síndic a parlar ha sigut un dels ‘nous’ partits, Joan Sanchis de la Vall. Un discurs que ha enaltit la legislatura de l’anterior President -el seu líder de la formació i alcalde d’Ontinyent-, però que assegura que la seua “gran labor” continua en Gaspar. És per això que la formació, una espècie d’escissió del PSPV, ha votat al mateix PSPV per a la principal diputació valenciana.

“A mi em creu?”

L’ultradretà Joaquín María Alés, de Vox, ha sigut el següent a parlar en l’hemicicle. “Sent un immens honor i orgull per ser diputat de la província de València, de la meua província, i ser el diputat de tots els valencians”, ha iniciat. El discurs, poc incendiari, ha ressaltat la seua intenció de fer una oposició ‘constructiva’ en la qual assegura els trobaran en assumptes “per a millorar la vida dels ciutadans”, com fomentar la natalitat.

La tercera a parlar ha sigut també la més crítica amb el nou President. Rocío Gil, la nova electa de Ciutadans a l’ajuntament de València i Fallera Major de València 2017. Ha assegurat a Gaspar que li desitja “un bon mandat”, en el qual “siga exemple” de tot el Rodríguez va dir que anava a ser, “però no ho va ser”: “Créiem que la corrupció havia acabat amb el PP, però ha seguit amb PSPV i Compromís”.

Gil ha protagonitzat un dels moments -l’únic- polèmic, comentat entre els convidats. Sobre el rebuig a Ciutadans en la manifestació de l’Orgull -la versió del qual és contradeia per la mateixa Policia-, Gil ha assegurat que a ella li van agredir: “A mi em van agredir. A mi em creu? Condemna el llançament d’objectes i de pintura ací a València?”, ha asseverat.

Maria Josep Amigó, per Compromís, ha recordat que “fa quatre anys es constituïa la Diputació del canvi”, després de perdre el PP la majoria. Ha assegurat que governar és “una gran responsabilitat” que van assumir en arribar i que continuaran. Assegura que continuaran aquests quatre anys “amb la mateixa força que fa quatre anys, però amb un millor grau de coneixement” i en el qual confiaran, com han demostrat en depositar el seu vot, en què la majoria progressista la lidere Gaspar.

“La Diputació s’omplirà”

El següent a dirigir-se als presents, abans del comiat de l’acabat de reelegir president, ha sigut el portaveu popular José Ramón Adsuara. Ha ressaltat la “renovació” del grup popular en l’hemicicle, amb el qual assegura que farà oposició, però també assistència en treballar pel “municipalisme”: “No hi ha pobles grans o xicotets, hi ha persones”, ha asseverat.

Pilar Sarrión, portaveu socialista, ha precedit a Gaspar. Estan, assegura, per a “millorar la qualitat de vida” dels ciutadans de tots els municipis valencians, amb una posició “aliada” amb la Generalitat i amb qualsevol ajuntament i formació política: “No ens tanquem a ningú”.

Gaspar ha sigut l’últim a parlar a l’hemicicle i tancar la sessió. Després de saludar a totes les personalitats i assistents, ha agraït la “confiança” als seus “veïns i veïnes de Faura”, sense els quals, assegura, no estaria ací. El ja President ha assegurat que serà una legislatura en la qual es mourà amb els valors que mou al PSPV “des de fa més de 150 anys: treball, honradesa i justícia”.

“Mentre jo siga President, la Diputació s’omplirà”, ha assenyalat. Assegura que amb ell al capdavant, l’hemicicle provincial es “omplirà” de “justícia social, feminisme i cooperació institucional”. Assegura que han de continuar “el camí que no se sap on acaba”, però que no ha de deixar fora a ningú: “És la nostra obligació construir-ho, gaudir-ho i fer-ho accessible perquè ningú es quede fora, cada dia sense descans”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 7 =

premios go valencia
ficcions 2019-2020