25n
25N
25N

El judici per l'accident del metro de València arrancarà el 27 de gener

El judici per l'accident del metro de València arrancarà el 27 de gener
10/12/2019 -

El judici contra huit exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per l’accident de metro registrat a València el 3 de juliol de 2006, que es va saldar amb 43 morts i 47 ferits de diversa consideració, arrancarà el pròxim 27 de gener i comptarà amb 300 testimonis i perits.

Segons consta en la diligència d’ordenació signada pel Jutjat penal número 6 de València i de la qual ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la vista es prolongarà fins al mes de juliol de 2020.

El jutjat ha fixat inicialment 66 sessions diàries per a la celebració de la vista oral, en la qual seran citades a declarar quasi 300 persones, entre testimonis i perits, d’acord amb la prova admesa prèviament. El judici se celebrarà a la Sala Tirant de la Ciutat de la Justícia de València.

El calendari acordat, que pot patir modificacions en funció del propi desenvolupament del judici, reserva les primeres sessions –els dies 27, 30 i 31 de gener– al plantejament i resolució de qüestions prèvies.

Les declaracions dels acusats han sigut assenyalades per als dies 4, 5, 6, 7 i 10 de febrer. Entre l’11 de febrer i el 8 de juliol es practicarà la prova testifical i pericial. Finalment, durant el 13 de juliol de 2020 -i els dies posteriors si fóra necessari- se celebrarà el tràmit de la prova documental, les conclusions i els informes.

La vista conclourà quan es complisquen 14 anys de l’accident. El mes de febrer passat, la jutgessa del Jutjat d’Instrucció número 21 de València, Nieves Molina, que es va encarregar de la investigació del sinistre, va dictar l’obertura de judici oral contra huit ex-alts càrrecs de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), entre ells, la que fóra gerent d’FGV, Marisa Gracia, després de la petició realitzada en aqueix sentit pel ministeri fiscal i les acusacions particulars.

Els processaments, a més de Marisa Gracia, són el director d’Operacions, Manuel Sansano; el responsable d’Auditoria per a la Seguretat i Circulació, Juan José Gimeno; el cap de Tallers de València Sud, Luis Miguel Domingo Alepuz; el cap de la Línia 1, Sebastián Argente; el director adjunt d’Explotació, Vicente Contreras; el director tècnic, Francisco García, i el responsable d’estudis i projectes, Francisco Orts.

Fiscalia demana tres anys i set mesos de presó per a cadascun en considerar que el succeït entorn de l’accident constitueix un delicte contra els drets dels treballadors en la seua modalitat de seguretat i higiene en el treball; 43 homicidis per imprudència greu professional i 37 delictes de lesions per imprudència greu professional.

A tots ells els demana a més inhabilitació especial, en el cas de Gràcia, per a l’exercici de càrrec directiu en empresa pública o privada durant cinc anys i sis mesos, i el mateix període per als altres set, encara que en aquests últims ho és per a l’exercici de professió relacionada amb el ram del transport de viatgers.

Per part seua, les víctimes del metro eleven a quatre anys la petició de condemna per als exdirectius, en la mateixa línia pràcticament que l’escrit del fiscal.

La causa es va prolongar fins que, el novembre de 2018, la instructora va donar per conclosa la investigació, encara que “vinculada” per l’ordre de l’Audiència Provincial de reobrir el cas, que la pròpia jutgessa havia arxivat en diverses ocasions. Per al tribunal valencià hi havia indicis de delicte que permetien seguir avant amb la investigació amb la presa de declaració com investigats dels exdirectius que entenia que, en el seu àmbit de poder de decisió, havien de conéixer el traçat de la Línia 1 i els riscos inherents a la conducció.

Encara després d’aqueixa conclusió, va haver-hi nous tràmits processals fins a l’obertura de judici oral, contra la qual no cabia recurs, es remetia el cas als Jutjats penals com a òrgan d’enjudiciament i restava la fixació de l’assenyalament de la vista que, segons el calendari indicat, durarà fins a juliol de 2020, quan es complisquen 14 anys de l’accident.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × cinc =

art en blanc