El jutge de control del CIE de València insta al centre a aplicar 16 mesures després del suïcidi d'un intern

Guardar

cies_valencia
cies_valencia

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de València, encarregat del control de l'estada dels migrants en el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors ha incoat un expedient en el qual comunica al director del centre una sèrie de mesures que considera procedent adoptar després del suïcidi d'un immigrant intern el mes de juliol passat.

Després de la defunció d'aquest intern, el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, va explicar que l'intern s'hauria vist implicat en una baralla entre dos grups minuts abans de llevar-se la vida. A més, va assenyalar que, com semblava que l'atenció de l'altre grup "se centrava sobre ell", va ser aïllat de la resta "per a protegir-li provisionalment".

"Se li va estar vigilant, i en els escassos minuts que va passar entre un control i un altre, sembla que va decidir llevar-se la vida", va apuntar el delegat.

En l'acte, del 25 de juliol (deu dies després del suïcidi), el magistrat assenyala que incoa aquest expedient d'ofici "com a conseqüència de la defunció en el CIE de València de l'intern" i destaca que "resulta procedent adoptar una sèrie de mesures a fi de preservar en millor forma la vida, integritat, salut i drets de les persones privades de llibertat presents en el CIE, extremant així les exigències per a evitar en el succeït autòlisis, especialment d'aquells interns sotmesos a situacions d'aïllament" o "d'aquells altres que puguen patir una especial pressió emocional després de veure's implicats en incidents previs".

Aclareix el jutge en l'acte, el contingut del qual va avançar Eldiario, que aquestes mesures "no vénen a pal·liar la falta de normes de prevenció i actuació en el centre, atés que existeix, des de fa anys, un complet protocol sobre aquest tema". Afig que "resulta impossible inhibir amb precisió absoluta l'acció humana que intenta acabar amb la seua pròpia vida per la seua marcada imprevisibilitat", però diu que "això no impedeix, i sí que obliga, al fet que aquest jutjat actue en la mesura que siga possible per a tractar d'evitar-les". Per això, enumera una sèrie de "criteris mínims".

D'altra banda, l'instructor retrau que s'estan observant "incidents" en el CIE, "fins i tot vagues de fam", que "es diu que s'han remés a aquest jutjat i que no han sigut rebuts". Per això, considera que aquest òrgan jurisdiccional "manca d'un coneixement d'un assumpte que ha de tindre de forma puntual i ràpida".

FIXA UN MÀXIM D'AÏLLAMENT

Entre les mesures proposades, el jutge insta que, quan es produïsca un aïllament d'un intern per a la protecció de la seua integritat "sempre romanga en aquesta cel·la acompanyat per altres dos interns i pel temps mínim indispensable". En tot cas, estableix que "mai ha de superar el màxim d'una hora improrrogable, llevat que no existisca cap altra alternativa per a preservar la seua integritat".

A més, apunta al fet que es procedirà a un "control permanent" a través de les cambres de l'intern aïllat en llaures a la protecció de la seua integritat física". Insisteix el magistrat així mateix en què "tot aïllament ha de ser motivat" i s'ha de comunicar tant a aquest jutjat --amb hora exacta de començament i finalització-- com a l'intern la causa del seu aïllament, de manera que puga presentar "l'oportuna queixa".

També veu convenient que "existisca sempre en el CIE i per a cada concreta situació d'aïllament un sol funcionari policial responsable de la vigilància i control de l'aïllat", així com que es "deixe constància" de cada aïllament, "conservant els enregistraments de les càmeres de seguretat durant un any, per si foren sol·licitades". També que a casa aïllament es comunique les prèvies situacions en les quals l'intern ha romàs en aquesta situació i s'informe també cada mes les dates en les quals cada intern ha estat aïllat.

PREVENCIÓ DE SUÏCIDIS

El magistrat insta també al CIE al fet que, cada comunicació sobre una situació de suïcidi, vaja acompanyada per un informe mèdic i que s'especifique si ha sigut activat el protocol antisuicidis, a més que cada intent d'autòlisis s'efectuen controls periòdics per part dels serveis mèdics i s'actue d'igual manera després d'episodis d'altercats i agressions entre interns o a funcionaris.

També considera necessari que s'evite "en la mesura que siga possible" que un intern romanga en espais del centre "en el qual estiga sol o fora de la companyia dels altres interns" i que, quan s'observe a interns "amb una conducta estranya o de decaïment", es procedisca a la seua avaluació mèdica per a veure si escau activar el protocol antisuicidis.

El jutge recorda que "la major gravetat de les accions autolítiques han sigut com a conseqüència de penjaments" pel que advoca per realitzar una anàlisi de les instal·lacions i que la direcció del centre practique "les actuacions que considere necessàries per a tractar d'impedir en la mesura que siga possible" aquesta classe de suïcidis. L'última mesura que recull l'acte és que "totes les comunicacions d'incidents o fets esdevinguts en el CIE han de comunicar-se" al jutjat.

CIES NO

Des de CIES NO, han lamentat, després de conéixer el contingut d'aquest acte, que "cap responsable polític ni funcionari de major o menor rang han assumit la responsabilitat que per acció o omissió van tindre en la mort violenta d'una persona que estava sota la custòdia de l'Estat".

L'intern que es va llevar la vida, assegura aquesta organització, "va ser aïllat un dia després que patira una pallissa a les mans d'altres interns i va romandre només en la cel·la d'aïllament fins a la seua mort". "No existeix constància --afigen-- que els responsables del CIE justificaren l'excepcionalitat d'aquesta mesura ni que li ho comunicaren a ell mateix i als jutjats competents ni que cap policia fóra assignat al control de la seua situació".

A més, asseguren que "malgrat els evidents indicis de la situació angoixant que patia aquest intern, no es van adoptar les mesures preventives que reclama el jutge ni es va activar el protocol antisuicidi".

Malgrat aquestes limitacions, aquesta organització afirma que "va poder constatar que una setmana abans de la mort va haver-hi un intent de suïcidi i van haver d'alliberar a un altre intern per la seua greu deterioració psíquica", a més que quatre dies després del suïcidi, dos xics es van autolesionar.

"Tampoc es té constància que la direcció del CIE adoptara algun tipus de mesura de prevenció en aquests casos ni que informara el jutjat. Per tant, si l'Estat no mostra cap voluntat per a preservar la vida dels qui té al seu càrrec, la justícia ha d'assumir la seua protecció ordenant el tancament de Sapadors", conclouen.

Destacats