25n
25N
25N

Juan Fuster, nou delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana

Juan Fuster, nou delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana
17/09/2019 -

Juan Fuster Verdú, professor d’investigació en l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) –centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València– ha sigut nomenat nou delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, en substitució de José Pío Beltrán Porter.

L’acte de relleu institucional es va celebrar aquest dilluns a la Casa de la Ciència del CSIC a València i va comptar amb l’assistència de Rosa Menéndez, presidenta del CSIC, a més de directors i gerents de centres d’investigació de la Comunitat Valenciana, i altres personalitats de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández i l’Agència Valenciana de la Innovació, entre altres.

José Pío Beltrán es reincorpora, com a professor d’investigació ad honorem, al seu centre, l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València. Beltrán ha sigut delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana en dos períodes: des de 1996 fins a 2001 i des de 2009 fins a l’actualitat.

Juan Fuster, que ha destacat “l’enorme responsabilitat” que suposa rellevar a José Pío Beltrán, ha insistit en “el repte que significa per a ell aquest nou lloc que accepta amb molta motivació, per a continuar promocionant la ciència i treballant per la Comunitat Valenciana i el Consell Superior d’Investigacions Científiques”.

TRAJECTÒRIA

Juan Fuster Verdú (Alcoi, 1960) és un expert reconegut internacionalment pels seus treballs sobre mesures de precisió del Model Estàndard, a més de pels seus mètodes innovadors tant en l’anàlisi de dades com en el desenvolupament de nous detectors de partícules com els detectors de traces i de vèrtexs.

Professor d’investigació del CSIC en l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València), va completar el seu doctorat en l’experiment CELLO en DESY (Alemanya), des d’on es va traslladar al CERN per a treballar en l’experiment DELPHI de l’antecessor del LHC, anomenat LEP.

Després de la seua tornada a València en 1996, va iniciar en l’IFIC un grup d’investigació pioner a Espanya en el desenvolupament de detectors de silici aplicats a la física de partícules.

Aquest grup va construir part del detector intern de l’experiment ATLES, un dels ‘gegants’ del LHC que va descobrir el bosó de Higgs en 2012.

Fins a l’actualitat, Juan Fuster ha treballat en la física del quark top en el LHC i en el desenvolupament de futurs acceleradors lineals.

Ha sigut director de l’IFIC durant el període 2003-2007, gestor del Pla Nacional de Física de Partícules (2007-2010), delegat de l’Àrea de Ciències Físiques del CSIC des de 2010 fins a 2012 i president de la Comissió de Partícules i Campos de la Unió Internacional de Física Pura i Aplicada (IUPAP), a més de ser el màxim responsable que la principal conferència mundial de física de partícules, ICHEP, se celebrara per primera vegada a Espanya a la ciutat de València en 2014.

A més, entre altres reconeixements, Fuster va obtindre el mes de març passat el Premi d’Investigació Humboldt, un dels guardons més prestigiosos que s’atorguen a Alemanya per a reconéixer la trajectòria científica dels premiats.

El premi distingeix les seues aportacions al coneixement de la partícula elemental coneguda més pesada, el quark top, mitjançant el desenvolupament de noves tècniques experimentals que s’apliquen en el major accelerador de partícules del món, el LHC del CERN, i serveixen de base per als acceleradors del futur.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + dotze =