25n
25N
25N

La Jove Orquestra celebra els seus 20 anys d'"excel·lència formativa" i com a "trampolí" d'intèrprets i directors

EP

La Jove Orquestra celebra els seus 20 anys d'"excel·lència formativa" i com a "trampolí" d'intèrprets i directors
28/07/2019 -

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat aquest dimecres el programa de celebració del 20 aniversari de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV), amb l’objectiu de subratllar i “demostrar” l'”excel·lència formativa” en la consolidació d’intèrprets i directors, així com el “reconeixement internacional” de les personalitats que han passat pel conjunt musical.

En la roda de premsa, el titular de Cultura ha estat acompanyat per la directora adjunta de Música i Cultura Popular del IVC, Marga Landete, i pel director de la JOGV, Pablo Rus. A més, el responsable de Cultura de la Generalitat ha assistit al primer assaig conjunt entre els integrants de la JOGV i un cos de dansa que els acompanyarà per a l’ocasió.

Segons Marzà, la Jove Orquestra és un “trampolí” per a directors i intèrprets “amb molt de talent” i el demostra les personalitats “de reconeixement internacional” que s’han format en el conjunt musical. “La Jove Orquestra ha recuperat l’espai que li corresponia com a plataforma formativa de músics joves gràcies al treball que s’està fent en l’IVC i especialment el seu director”, ha afegit.

Per al conseller, la trobada formativa i el programa que s’han plantejat per a la celebració del 20 aniversari són “molt complets”. A més, ha recordat que el calendari de concerts inclou fites com la capitalitat cultural d’Altea o un escenari com el de Sagunt a Escena, alguna cosa que evidencia “que s’ha tingut molt en compte que l’Orquestra de la Generalitat puga demostrar davant un nombrós públic el seu talent”.

En aquest sentit s’ha expressat la directora adjunta de Música i Cultura Popular del Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, que ha explicat que “encara que al públic sol li arriben els concerts, l’escenari és sol la punta de l’iceberg de tot el treball que aquests intèrprets de 16 i 26 anys realitzen durant quinze dies en les trobades”.

En aquest període de temps, els integrants de l’orquestra reben classes amb professors específics per a cada instrument, alhora que treballen diverses obres que culminen amb la posada en escena dels concerts.

“La Jove Orquestra és un espai per la creació d’un projecte multidisciplinari i sempre ha sigut un dels principis que intentem impulsar”, ha defensat el director de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Pablo Rus. “La creació del cos de ball és un exemple dels intercanvis i col·laboracions creatives que intentem potenciar des de l’Orquestra. Especialment per ser un conjunt jove, l’energia en la posada en escena del projecte és viva i intensa“, ha afegit.

PROGRAMACIÓ ESPECIAL

La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana celebra la seua 20 aniversari amb una programació de tres concerts dins del programa de música i dansa, que suposarà la “culminació” de la seua trobada d’estiu. Per a aquest aniversari, el director artístic i pedagògic, Pablo Rus, ha plantejat una trobada amb una plantilla conformada per 104 músics joves, a la qual s’ha afegit un cos jove de dansa creat expressament, de 18 ballarins i ballarines.

El programa per a aquesta celebració inclou la producció de dansa ‘La consagració de la primavera’ de Stravinski i l’estrena absoluta de ‘Focus, for orchestra’, una obra original del compositor resident Marc García Vitòria, i que es completa amb el poema simfònic ‘Una nit en la serra pelada’ de Mussorgski.

Els concerts tindran lloc el 28 de juliol a Altea, Capital Cultural Valenciana 2019, el 29 de juliol a Alacant i el 31 de juliol a Sagunt, en el marc del festival Sagunt a Escena. Els concerts a Altea i Sagunt seran amb ballet, mentre que el concert a Alacant del dia 29 de juliol serà sol amb l’orquestra.

Aquests certàmens, segons han informat els organitzadors, són una producció de la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura i s’han preparat amb la direcció musical de Pablo Rus i la direcció escènica i coreogràfica d’Asun Noales, amb la directora assistent Júlia Cruz, el compositor resident Marc García Vitòria i l’il·luminador Juanjo Llorens.

Per a celebrar l’aniversari, s’ha encarregat al dissenyador gràfic Migue Martí un logotip propi de l’agrupació i s’ha llançat una línia gràfica que unificarà la comunicació dels concerts. També s’han fet samarretes commemoratives per als joves que participen en aquesta trobada i s’ha llançat una campanya especial en xarxes socials en què es recuperen materials gràfics de les últimes dues dècades.

A més, dins de les celebracions s’inclou el rodatge del documental ‘Batega’, dirigit per Andreu Garcia i produït per TV On amb l’ajuda del IVC, que pretén “mostrar el treball que hi ha darrere” dels concerts de la Jove Orquestra i que realitzarà una cobertura especial d’aquesta trobada d’estiu.

Creixement artístic

La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana va ser creada el maig de 1998 i consisteix en un projecte de caràcter educatiu que té com a objectiu el creixement artístic i professional de músics menors de 26 anys amb la realització de trobades i tallers dirigits per professionals docents i intèrprets de prestigi, que conclouen amb la realització de projectes multidisciplinaris.

El seu director des d’octubre de 2017 és Pablo Rus Broseta, format a València, Lion, Amsterdam i Berlín i actualment director associat de la Seattle Symphony, on lidera una àmplia varietat de programes. Rus va prendre el relleu de la tasca desenvolupada durant dècades per Manuel Galduf. La JOGV ha convidat recentment a batutes valencianes com Beatriz Fernández Aucejo o Rubén Gimeno, i actualment compta amb la directora assistent Júlia Cruz. Des de 2001, la JOGV compte també amb la figura de compositor resident, que des de 2018 està representat per Marc Garcia Vitòria.

La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana ha desenvolupat recentment projectes en col·laboració amb agrupacions com el Cor de la Generalitat Valenciana i amb institucions com el Berklee College of Music de València o el Centre de Perfeccionament Plàcid Domingo del Palau dels Arts Reina Sofia. En el seu repertori destaca la presència de música actual i la interpretació d’obres de compositors valencians, als quals ha dedicat la seua producció discogràfica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + dos =

caixaontinyent
ruta massamagrell
paterna