25n
25N
25N

Joan Ribó: "Les principals mesures de València per afrontar la crisi de la COVID-19 són de protecció social, seguretat sanitària i dinamització econòmica"

L’alcalde dona compte al Ple de les actuacions municipals realitzades per combatre els efectes del coronavirus a la ciutat de València

Joan Ribó: "Les principals mesures de València per afrontar la crisi de la COVID-19 són de protecció social, seguretat sanitària i dinamització econòmica"
30/04/2020 -

«El final del túnel s’apropa. Però totes i tots haurem de continuar amb molta precaució i respecte estricte a les normes sanitàries per a evitar possibles recaigudes» Amb aquesta crida a la responsabilitat ciutadana i un missatge de condol per als valencians i valencianes que han hagut d’acomiadar els seus familiars «en unes situacions sens dubte dramàtiques» l’alcalde de València, Joan Ribó, ha iniciat hui el seu parlament al Ple. Després de guardar un minut de silenci per les víctimes, ha intervingut per donar compte de les actuacions municipals realitzades per combatre els efectes del coronavirus a la ciutat de València, i per anunciar propostes de futur «per augmentar la resiliència enfront de situacions d’emergència, com ara el canvi climàtic davant el qual també som vulnerables, avançar en la innovació per a encapçalar aquest treball, i fer-ho, conjuntament, amb tots els sectors de la nostra societat, tot junts, independentment de la nacionalitat, el color de la pell, la religió o la capa social».

L’alcalde, que ha recordat que, “a pesar de la terrible situació que vivim”, segons les dades conegudes, «la Comunitat Valenciana ha sigut una de les comunitats amb menor grau d’infeccions», ha començat la seua intervenció amb un record per a les víctimes mortals, en evocar la sol·licitud que ha fet al govern estatal «perquè s’humanitzen les mesures dels soterrars». Seguidament, ha parlat de les mesures que l’Ajuntament ha pres en l’àmbit intern per garantir la prestació dels servicis essencials decretats per resolucions d’Alcaldia durant l’Estat d’Alarma com ara la tramitació de contractes per licitar, «com més ràpidament millor, quan s’alce l’alarma». En aquest sentit, «també hem potenciat el teletreball, amb una dotació econòmica d’1,1 milió d’euros», ha detallat.

«A més, hem convocat pràcticament una Comissió de Seguiment diària junt amb la direcció del CECOPAL per analitzar i resoldre les novetats que es produeixen durant aquesta crisi, i Juntes de Portaveus Municipals per mantenir-los informats i conéixer les seues aportacions», ha afegit. «La Policia local de València, coordinada amb la resta de forces de seguretat, ha vetlat i vetla pel compliment de l’Estat d’Alarma i fins a estos moments ha imposat al voltant de 5000 sancions», ha destacat en subratllar la tasca del Grup Gamma que, amb el Servici d’Espai Dones i Igualtat han intensificat el seu treball contra la violència de gènere i d’ajuda a les víctimes. S’han atés, telefònicament o mitjançant e-mail, 430 consultes de dones, 89 víctimes de violència de gènere, i ha participat en el Projecte Màscara 19 perquè qualsevol dona puga denunciar la seua situació en una farmàcia mitjançant una clau.

VORA 4.000 AJUDES D’EMERGÈNCIA SOCIAL

A l’hora de parlar de mesures d’atenció a les persones, l’alcalde ha ressaltat les ajudes als majors amb els servicis de Menjar a Domicili (536 usuaris), les cistelles setmanals de menjar (258 usuaris) i el Call Center que ha gestionat fins ara 2750 cridades. «Els 654 usuaris de centres de dia tenen un seguiment diari dels professionals dels mateixos centres proporcionant activitats físiques i cognitives per a fer en casa», ha declarat.

Pel que fa als servicis socials, Ribó també hi ha distingit les 3.937 ajudes, fins al 23 d’abril, per a famílies per a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, roba i fàrmacs amb un pressupost d’1.370.835 euros. En aquest concepte ha inclòs les 1571 ajudes per beca menjador escolar amb un import de 200 € per menor. «Però també cal parlar de l’atenció sociosanitària en els assentaments que abasta a 612 persones amb un alt nivell d’exclusió, del projecte en conveni amb Creu Roja i en col·laboració amb una entitat bancària, per generar prop de 300 places (293 exactament) en nous recursos d’allotjament per a persones sense sostre, quedant 80 places en el poliesportiu del Cabanyal en situació de reserva», ha afegit Ribó que també ha recordat les 150 places d’acollida fruït de convenis amb entitats privades, i ha accentuat el paper desenvolupat pel Servici d’atenció telefònica 900929010 amb una mitjana de setanta consultes diàries. Concretament, fins al 23 d’abril ha atés a 950 famílies o unitats de convivència.

RIBÓ: «TREBALLEM PER A DINAMITZAR L’ECONOMIA DE LA CIUTAT»

Seguidament, l’alcalde ha enumerat les mesures econòmiques que preses per l’Ajuntament per combatre els efectes de la pandèmia, com les subvencions per a les comissions falleres, de 2,8 milions d’euros «perquè pogueren fer front als pagaments als seus proveïdors que són pimes i micropimes». A aquestes ajudes cal afegir les que s’han previst per als comerços, que arriben a l’1,2 milions d’euros, 800.000 dels quals s’aproven hui amb una modificació pressupostària. Ribó també ha recordat altres ajudes per persones autònomes i pimes, afectades pel tancament d’establiments o per pèrdues del 75% o més de la seua facturació. «Poden optar a unes subvencions dotades amb 3,76 milions d’euros».

En donar compte d’aquestes xifres, el primer edil ha instat l’auditori «perquè compare el que ha fet l’Ajuntament de València amb les propostes de Madrid o Barcelona, tant quant a quantitats com a rapidesa». I ha mamprés la seua reflexió per a evocar la llista de mesures adoptades per garantir servicis de Cultura, Educació i Esport. «Per exemple, s’ha garantit el xec escolar durant el mes de març i d’abril, que s’augmenta en 600.000 € per atendre a les famílies beneficiàries, i es realitzarà per al curs proper donada la situació actual de tancament de les escoletes. També s’ha entregat tauletes tàctils als alumnes dels centres municipals en col·laboració amb la Conselleria d’Educació per evitar la bretxa digital», ha explicat.

SEGURETAT DEL SISTEMA AGROALIMENTARI

«Entre les preocupacions de l’Ajuntament ha estat garantir la seguretat de tot el sistema agroalimentari des de la producció, passant per la distribució a través de Mercavalència i els distints mercats municipals fins a continuar treballant per una alimentació de qualitat i de proximitat», ha destacat l’alcalde, que també ha tingut paraules d’agraïment i reconeixement per als servicis de neteja i desinfecció municipals, que s’han reorganitzat amb la finalitat de reforçar la neteja i desinfecció de papereres i contenidors, així com zones de màxima afluència, i desenvolupar treballs nous per garantir una recollida diferenciada dels residus de les residències de la tercera edat. «L’increment de cost d’aquestes mesures fins al 20 de maig ha suposat un cost de 468.645 euros», ha concretat Ribó.

En la seua intervenció, l’alcalde també ha prestat atenció a les mesures fiscals adoptades per ajudar la ciutadania a fer front a la crisi, i ha parlat de la supressió del cobrament de la taxa per ocupació de la via pública (taxa de taules i cadires), mesura que ha comparat amb la presa per l’Ajuntament de Madrid que aprovà una rebaixa d’un 25%.

«L’Ajuntament de València també ha suspés el cobrament de la Taxa de mercats no sedentaris, que afecta els més de 1.000 venedors, i ha tramitat la devolució íntegra de les taxes cobrades per ocupació de via pública por part de venda al carrer, parades y quioscos instal·lats amb motiu de les festes de Falles», ha indicat Ribó, que també ha recordat que a València s’ha deixat sense efecte el cobrament de l’ORA en zona blava i zona taronja, i s’ha retardat el cobrament domiciliat de l’IBI fins al 30 d’abril, amb la possibilitat del fraccionament del pagament del tribut en 3 períodes, una mesura a la qual s’han acollit més de 1400 entitats. «A més, s’han adaptat les bases de la convocatòria de subvencions a projectes culturals mitjançant la flexibilització de criteris que permeten el seu manteniment en aquestes circumstàncies excepcionals».

Ribó també ha fet al·lusió a altres iniciatives econòmiques com l’autorització, per Decret, per a dedicar el 20% del romanent de 2019 per a temes de Benestar Social relacionats amb la COVID. «Aquest mes s’han dedicat 2,6 milions d’euros que hui convalidem a temes de benestar social, envelliment actiu i migracions que se sumen als 2,5 milions d’euros del mes anterior. «I després, seguint també acord d’este Ple, sol·licitarem oficialment al Ministeri, estudiar d’alliberar el romanent de 2019».

La primera autoritat municipal també s’ha pres al Ple per explicar que la crisi del coronavirus «ha suposat una reducció del nombre d’usuaris del transport públic superior al 90%, amb les consegüents pèrdues econòmiques per a les empreses», i aclarir que aquesta situació «va obligar a disminuir la freqüència de pas d’autobusos i buscar solucions a l’evident pèrdua de recursos». «En aquest context, l’EMT va negociar amb la representació sindical dels treballadors la presentació d’un ERTO per a fer front a aquesta situació econòmica, i la Direcció General de Treball va resoldre no acceptar l’ERTO, una resolució per la qual hem presentat un Recurs d’Alçada davant del Secretari Autonòmic d’Ocupació, ja que altres ciutats com Sevilla o Màlaga han presentat un ERTO en condicions totalment comparables a les nostres». «En qualsevol cas, el transport públic s’enfronta a uns canvis molt importants com a fruit de la pandèmia que ja estem començant a estudiar entre els alcaldes de les grans ciutats espanyoles i on, sens dubte, la part econòmica és una de les més importants», ha assegurat.

SOLUCIONS INNOVADORES

Pel que fa a les mesures relacionades amb la innovació, Ribó ha recordat que València ha estat nomenada recentment per la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU-ONU) plataforma internacional per a fer el seguiment de la COVID mitjançant tècniques de smart city amb l’objectiu de fer un seguiment de l’evolució del virus i fer previsions per a alentir la seua propagació. «Encapçalem un grup de treball per a compartir solucions innovadores i bones pràctiques per abordar emergències de salut pública, com la COVID19, en ciutats de tot el món al qual s’estan afegint empreses i organismes internacionals»

D’altra banda, al centre d’Innovació Las Naves s’han impulsat diferents d’innovació per a l’endemà com ara per a donar suport a residències de tercera edat, i el Servici municipal de Tecnologies de la Informació i Comunicació (SERTIC) ha treballat per aconseguir 2.082 llicències de teletreball (enfront de les 239 del 14 de març).«És a dir, en poc més d’un mes hem multiplicat per nou les llicències. El pic de sessions obertes el dimarts ha estat de 1.116 usuaris concurrents, és a dir, persones treballant a la vegada», ha remarcat l’alcalde que també ha al·ludit a la campanya informativa «València al minut», «amb múltiples informacions sobre diversos aspectes relacionats amb el coronavirus i les seues conseqüències així com de combat de les fake news».

En donar compte de totes aquestes mesures, l’alcalde Joan Ribó ha fet una crida a l’hemicicle per preguntar «com volem que siga el final del túnel?». «Perquè una crisi com l’actual ens exigeix reflexionar en diversos aspectes i constatar el paper i la importància de la cosa pública en sectors claus de la nostra societat com la sanitat o els servicis socials».

«En segon lloc -ha continuat- hem de ressaltar el bon funcionament de tota la cadena agroalimentària, la neteja i el subministre d’aigua així com la necessitat de reflexionar respecte a la millora de la cadena de producció de material sanitari i farmacèutic, i també hem de felicitar-nos per la resposta ciutadana exemplar de la immensa majoria de valencianes i valencians i del paper de les noves tecnologies com eines de comunicació a distància».

«Però aquesta crisi ens obliga a plantejar-nos una sèrie d’aspectes de forma decidida», ha reiterat per ressaltar «la necessitat d’augmentar la resiliència de la nostra societat enfront de situacions com la que estem vivint, perquè la nostra societat és vulnerable i tenim davant el canvi climàtic». «Així doncs, tenim l’obligació de prevenir-nos enfront de situacions d’emergència, millorar la nostra resiliència enfront de les mateixes i augmentar la capacitat d’adaptació de l’estructura municipal front a disrupcions com la que estem vivint». «També tenim la necessitat de fer avançar capacitat d’innovació per a fer front a aquesta crisi. Els passos donats en teletreball, el nomenament de València com a seu d’Internacional de Comunicacions o les diverses iniciatives de Las Naves van en aquesta direcció». I per últim, ha emfatitzat, «és hora de treballar conjuntament tots els sectors de la nostra societat: Administracions, Societat civil tant pública com privada, món empresarial i sindical, etc. D’aquesta crisi hem d’eixir tots junts, sense distinció de cap mena. Enfront de l’eslògan d’alguns líders mundials que diuen «los mios primero, los demás que se apañen» tots hem d’eixir d’aquesta crisi independentment de la nacionalitat, el color de la pell, la religió o la capa social».

En el debat generat per les paraules de l’alcalde, el portaveu del grup municipal VOX, José Gosálbez, que ha lamentat les pèrdues humanes registrades per la COVID-19, ha manifestat la seua «disconformitat amb la política municipal desenvolupada per a lluitar contra aquesta pandèmia»; i ha criticat «que tots els esforços de l’Ajuntament no es destinen en aquests moments per a combatre i acabar amb aquesta crisi». «Necessitem ajuda per a impulsar els negocis, però amb les millors condicions, i no engrandint l’Administració i apujant impostos», ha argumentat evocant «als hostalers i a la pèrdua que registraran a causa d’una crisi sanitària que es pot haver vist danyada amb la irresponsabilitat de l’alcalde d’obrir els parcs públics per a afavorir el passeig de menors».

Per part seua, el portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Fernando Giner, que ha iniciat la seua intervenció agraint a totes les persones, col·lectius i organitzacions que treballen per a lluitar contra aquesta crisi sanitària i econòmica, «i que hauran de tindre el seu reconeixement oficial», també ha agraït el diagnòstic realitzat per l’alcalde, tot i que no ha compartit «mesures com les que no s’han pres per pal·liar, per exemple, l’esforç que han de fer hui tots els valencians i valencianes a l’hora d’abonar l’Impost de Béns immobles (IBI)». «Gestionar és prioritzar amb l’acord de la societat civil, i anticipar-se a les necessitats socials». «Les xifres d’atenció a les Persones Majors són insuficients, així com les subvencions destinades a pimes i autònoms, que només va atendre un 2% d’aquests professionals», ha afegit.

Finalment, la portaveu del Partit Popular (PP), que també ha iniciat la seua intervenció dirigint-se als familiars de les víctimes de la COVID-19, «que el PP no vol xifrar ni comparar amb estadístiques d’altres comunitats». «Això és una falta d’empatia i de respecte, com quan es diu que és un bon moment per a iniciar unes obres com les del carrer Colón», ha suggerit després de ressaltar «que l’Ajuntament hauria d’invertir en mascaretes i no en bolardos». «Qui està al capdavant d’un Ajuntament no ha de témer el desgast, perquè la responsabilitat d’un alcalde o una alcaldessa és defensar als seus veïns i veïnes», ha emfatitzat després d’aclarir que el balanç del seu grup polític és que «l’Ajuntament ha destinat 1,1% del pressupost municipal per a cada ciutadà, 14 euros per persona que no han arribat als sectors productius. Només han arribat les ajudes d’emergència».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × un =