25n
25N
25N

La cap de gestió d'EMT culpa a l'extreballadora per saltar-se els protocols

Compromís insisteix que l’extreballadora va actuar de manera “irregular” mentre que PSPV no descarta altres responsabilitats

La cap de gestió d'EMT culpa a l'extreballadora per saltar-se els protocols
12/11/2019 -

La cap de gestió de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, María Rayón, ha responsabilitzat aquest dimarts a l’excap d’administració de la companyia, comiat després de detectar-se el frau de quatre milions en els seus comptes, d’haver possibilitat que aquesta estafa prosperara en saltar els procediments i protocols establits en l’entitat i extralimitar-se en les seues funcions.

Així ho han indicat els regidors i representants dels tres grups de l’oposició municipal –PP, Cs i Vox– en la comissió de treball de l’EMT que investiga el frau després de la sessió que ha celebrat aquesta jornada, en la qual ha comparegut Rayón.

Els membres del PSPV, formació que integra l’executiu local al costat de Compromís, han assenyalat després d’aquesta compareixença que s’ha confirmat que “han fallat molts protocols interns en el repartiment i supervisió de tasques” en l’EMT i “deficiències”. “Això pot haver facilitat o possibilitat que es cometera el frau”, ha asseverat, després del que ha dit que es “ha posat en relleu el que ha fallat i coses que no han funcionat bé i que són línies de millora”.

Compromís, pel seu costat, ha assegurat que la compareixença de Rayón “ha donat moltes llums entorn del frau” i ha apuntat a la treballadora acomiadada com a origen del frau en saltar els protocols. “Es va procedir d’una forma completament irregular”, ha exposat el seu representant, Lucía Beamud.

La consellera del PP Marta Torrado ha afirmat després de la declaració de Rayón que les seues paraules han generat en aquest grup “molts més dubtes” i “qüestions que plantejar” sobre el frau en l’EMT i la manera de funcionar de la companyia, per la qual cosa ha anunciat que demanarà que la responsable de gestió “torne a comparéixer” en la comissió de treball.

“Ací hi ha massa qüestions que queden en l’aire i no han sigut resoltes”, ha agregat el també conseller del PP Carlos Mundina, que ha apuntat entre altres responsables a Grezzi i ha reiterat que ha de “dimitir” perquè l’EMT s’ha gestionat “de forma escassament professional”.

Torrado ha destacat que María Rayón ha coincidit amb altres responsables de l’EMT que han passat ja per aquest òrgan –el seu president, Giuseppe Grezzi, i gerent, Josep Enric García– a apuntar que el comiat va propiciar el frau perquè “s’ha extralimitat de les seues funcions”.

“EN BUCLE”

En aquesta línia, el conseller de Cs, Narcís Estellés, ha assenyalat que la compareixença de Rayón mostra l'”encaix de treballador alliçonat que ve a una comissió d’investigació” i ha afirmat que “al final, totes les culpes tornen sempre, en bucle, a l’extreballadora” perquè “es va saltar tots els passos”.

El conseller de Vox, Vicente Montáñez, que ha criticat el “desordre en tota l’organització” de l’EMT ha exposat que segons Rayón, l’extreballadora “s’ha saltat tots els procediments” en dur a terme les operacions que van ocasionar el frau. Després d’això, ha dit als responsables de la companyia que “no sols un és culpable de saltar-se els procediments sinó també de no controlar que els procediments es compleixen” i ha recordat que va demanar a Grezzi que “s’aplicaren les mesures disciplinàries sobre Rayón” també.

Mundina ha considerat “sorprenent” que després d’haver-se detectat el frau en l’EMT “es continue procedint de la mateixa manera i que no s’haja canviat cap protocol ni procediment”, així com “alguna de les manifestacions” de la cap de Gestió pel que respecta a les funcions laborals que exercia mentre estava de baixa maternal, període durant el qual es va produir el frau.

L’edil de Cs ha posat l’accent en aquesta mateixa qüestió i ha ressaltat qüestions com que Rayón, encara de baixa, acudira al “comité de crisi” convocat després de detectar-se el frau “per a veure tot l’ocorregut”, que tornara el 25 de setembre i que “fins a l’1 d’octubre no obrira ni llegira correus”, així com que durant el seu permís de maternitat accedira a la banca en línia per a pagar remeses.

“VEURE MÉS COSES”·

“En el període del frau hi ha hagut entrada en el sistema de banca per a veure coses. Entenem que quan entres en el sistema, la possibilitat de veure més coses existeix”, ha exposat Estellés, que ha avançat que Cs demanarà també el cessament de Rayón. “Hi ha vulnerabilitats que no s’han solucionat i ha format part d’aquest procés de pagaments des de fora”, ha afirmat l’edil, que ha dit també que la responsable de Gestió parlava amb l’extreballadora “per whatssap per a temes de pagaments”

Vicente Montáñez, de Vox, ha criticat que Rayón reconega que la seua signatura i la del gerent han sigut “falsificades” dins de les operacions del frau però que no haja denunciat aquesta qüestió que suposa “una falsedat documental”. El conseller ha considerat que encara que estava de baixa, Rayón, “atés que prenia accions executives i que realitzava pagaments, hauria d’haver-se assegurat que els procediments es complien”.

Per part del PSPV, el també conseller Ramón Vilar ha destacat que el seu grup no encapsula la responsabilitat del frau en la treballadora acomiadada, atés que ha considerat que pot haver-hi unes altres, i ha ressaltat en aquest sentit que va proposar la comissió d’investigació per a determinar-les i “veure fins a on arriben”.

Referent a això, l’edil socialista i presidenta de la comissió, Elisa Valía, ha indicat que el seu partit també apunta cap a “la responsabilitat de l’entitat bancària” CaixaBank “per com s’han acceptat les ordres de pagament irregulars” dins del frau, a més de ressaltar que en una empresa com l’EMT es tardara “20 dies” a detectar “una fallada greu”.

Així mateix, Vilar ha insistit que és un “element estrany” que “una persona que està de baixa i de permís continue entrant a comptes de la companyia” i Vàlua ha censurat “l’acumulació de tasques en una mateixa persona” quan altres treballadors estaven de baixa, permisos o vacances. “Hem vingut a esbrinar les responsabilitats per acció o per omissió de control”, ha agregat l’edil, que ha demanat esperar al final de la investigació per a precisar-les.

“QÜESTIÓ ESTRATÈGICA”

Lucía Beamud, que ha valorat la disposició de Rayón a col·laborar en la investigació, ha destacat que s’ha constatat que “la forma de pagament als proveïdors mai es fa de manera manual i menys amb un pdf” com va succeir amb el frau i ha insistit que l’actuació de l’extreballadora es va saltar tots els procediments.

La consellera de Compromís ha comentat, respecte a l’actuació de Rayón durant la baixa, que “per qüestió estratègica” podia confirmar pagaments amb signatura electrònica i mancomunada amb el gerent per a qüestions concretes. Tant ella, com Grezzi l’altra consellera de Compromís, Pilar Soriano, han indicat que era el comiat, durant la baixa de Rayón, la persona –era una directora, ha dit– responsable de controlar els pagaments.

“Ella es va saltar tots els procediments”, ha reiterat Beamud, després del que Soriano ha subratllat que “solament dues persones –Rayón i el gerent– podien autoritzar pagaments amb signatura electrònica mancomunada, mai amb pdf”. “S’ha assumit unes funcions que no li tocaven”, ha apuntat Soriano en al·lusió a l’extreballadora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + 4 =

ccccinema
ccccinema
activem alfafar