25n
25N
25N

La JCE obliga a TVE a incloure a Compromís en el debat sobre les eleccions Europees

RTVE també haurà de comptar amb els candidats de Compromís en les entrevistes d’àmbit estatal

La JCE obliga a TVE a incloure a Compromís en el debat sobre les eleccions Europees
10/05/2019 -

La Junta Electoral Central (JEC) ha estimat el recurs presentat per la coalició Compromís per Europa / Compromiso por Europa contra el Pla de Cobertura Informativa de les eleccions locals i al Parlament Europeu de RTVE amb el que es deixava a esta formació fora del debat i les entrevistes als candidats.

En este Pla de Cobertura RTVE proposava als partits polítics la possibilitat de celebrar un ‘Debat a sis’ amb els candidats d’aquelles formacions que tingueren dos o més eurodiputats al Parlament Europeu, o que, sense tindre representació europea, hagueren obtingut la consideració de grup polític significatiu, per haver obtingut un nombre de vots igual o superior al 5% en recents processos electorals en àmbit nacional. Amb estos criteris TVE havia convocat al debat a PP, PSOE, Unides Podem, Ciutadans, ERC i VOX.

La JEC recorda en la seua resolució al recurs de Compromís que “el nombre 2.2 del punt quart de la instrucció 4/2011 d’esta Junta estableix que la cobertura de les candidatures que tinguen la condició de grup polític significatiu no podrà ser igual o superior a la dedicada a les candidatures que van aconseguir representació, com és el cas de Compromís per Europa / Compromiso por Europa “.

“En conseqüència, com RTVE ha inclòs a Vox en el debat a sis per la seua condició de formació significativa, no pot excloure la Coalició Compromís per Europa / Compromiso por Europa del mateix debat, ja que això suposaria atorgar pitjor cobertura a una formació que va obtenir representació en les últimes eleccions equivalents”, estableix la JEC.

Igualment, la Junta també corregeix el Pla de Cobertura de RTVE en matèria d’entrevistes a les candidatures. RTVE havia establert haver obtingut un percentatge mínim del 2% de vot, de mitjana aritmètica entre les eleccions europees de 2014 i les municipals de 2015, per poder tindre dret a ser entrevistat. Segons els càlculs de RTVE Compromís no arribava a este 2% i per tant se li excloïa de les entrevistes d’àmbit estatal. Uns càlculs que la JEC ha establert que són erronis, ja que la mitjana de les últimes eleccions europees i municipals de la coalició europea de 2014, Primavera Europea, i la de les formacions polítiques que conformen l’actual coalició Compromís per Europa / Compromiso per Europa (Compromís, en Marea, Més per Mallorca, CHA, Nova Canàries etc ..) a les municipals de 2015, suposa en realitat un percentatge de vot del 2,1%.

Des de Compromís es celebra esta decisió de la Junta que va en la línia de fer respectar els principis de pluralisme polític i de neutralitat informativa en els mitjans de comunicació i en conseqüència s’espera la invitació per part de TVE a la participació del seu cap de llista, Jordi Sebastià, en el debat sobre les eleccions Europees.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + tres =