25n
25N
25N

El Jardí del Túria es convertirà en "museu d'art urbà a l'aire lliure" amb la instal·lació d'onze murals

Campillo: “València transformarà el major jardí urbà de l’Estat en un espai expositiu obert”

El Jardí del Túria es convertirà en "museu d'art urbà a l'aire lliure" amb la instal·lació d'onze murals
30/01/2021 -

Un total d’onze artistes participaran en el projecte ‘Abstracte, un riu d’art’, que instal·larà murals d’art urbà en les bases de ponts, espais esportius i casetes de jardineria al llarg dels gairebé deu quilòmetres del Jardí del Túria de València. L’objectiu és convertir el parc “en un museu d’art urbà a l’aire lliure”.

La primera intervenció ja s’ha completat baix el pont 9 d’Octubre. Es tracta d’una creació que l’artista Sandra Betancort ha realitzat en horari escolar i sense cap mena de difusió per a evitar aglomeracions, segons ha detallat l’Ajuntament de València en un comunicat. La resta de treballs es desenvoluparan quan la situació epidemiològica ho permeta.

El consistori ha col·laborat amb l’associació cultural Zedre en aquesta iniciativa. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha qualificat la proposta com “una nova manera de mirar al Túria, una manera d’acostar-se al riu amb noves mirades per a descobrir nous espais d’oportunitat”.

Amb ‘Abstracte, un riu d’art’ es “proposa una intervenció d’art urbà sobre l’estimat Jardí del Túria, que culminarà amb una ruta artística consistent en onze intervencions artístiques sobre murs localitzats en el seu recorregut”, ha explicat Campillo.

“Aquesta ruta artística, que podrà fer-se a peu o amb bicicleta, utilitza l’art com a eina dinamitzadora de l’espai públic”, ha afegit.

L’Ajuntament ha col·laborat amb Zedre en aquesta “aposta per la dualitat art i naturalesa” amb un contracte de patrocini de 18.101,60 euros, IVA inclòs, que suposa poc més d’un 40 per cent del pressupost.

Així, onze artistes procedents del món del grafiti i l’art abstracte realitzaran un mural al llarg del Jardí del Túria, des del Parc de Capçalera fins al pont de Montolivet, convertint “el jardí més gran urbà de l’Estat, amb més d’un milió de metres quadrats”, en un espai expositiu obert.

“NOVA MIRADA” SOBRE L’ARQUITECTURA

Zedre és l’entitat promotora de la iniciativa. El seu president, Lluís Salvador, ha detallat que “naix amb la finalitat d’oferir una nova mirada sobre els elements arquitectònics per a, d’una forma sostenible, crear un museu a l’aire lliure dins del jardí més gran urbà d’Espanya”.

“El punt de partida d’aquest projecte és de naturalesa estètica”, ha afegit, “ja que pretén embellir i dinamitzar els murs a través de manifestacions artístiques en espais que actualment estan nus, buits o fins i tot degradats i visibilitzar així el treball d’artistes murals en un dels llocs més emblemàtics de València”.

LLUM, PRISMES I MOVIMENT

La primera de les intervencions, de Sandra Betancort, ja s’ha completat en la base del pont 9 d’Octubre, en el lateral que recau en l’avinguda Manuel de Falla. Llum, prismes i moviment estan darrere d’aquest mural, “una intervenció molt bella que, a més, ha dignificat aquesta part del pont”, ha manifestat el responsable d’Ecologia Urbana.

Quan la situació epidemiològica ho permeta, se sumaran els treballs d’Álex Marco, Rubén Viard, AALL (Aaron Mr. Simon & Lluís Salvador), Capi Cabrera, Rubén Tortosa, Roice183, Nico Barris, Zurik, Ángel Toren i Kaufman, que es localitzaran en parets d’instal·lacions esportives, baix de ponts, casetes de jardineria o escales.

En definitiva, “espais, fins ara anònims, que un grup d’artistes convertiran en nous espais de referència dins d’aquest gran eix verd que vertebra la nostra ciutat”, ha exposat Campillo.

Per part seua, Lluís Salvador ha ressaltat que “en l’art mural prima la figuració enfront de l’abstracció i en l’art contemporani és a l’inrevés. Mitjançant aquesta elecció per l’art mural abstracte ens posicionaríem en el panorama del street art internacional com la primera ruta urbana exclusivament de murals abstractes”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 14 =