Investiguen a 17 persones a Alacant i València per falsificar la venda de 72 tones de taronges

Guardar

fotonoticia_20200316092327_1920
fotonoticia_20200316092327_1920

La Guàrdia Civil d'Alacant ha investigat a 17 persones a la comarca de la Marina Alta (Alacant) i La Safor (València) com a presumptes autors de 17 delictes de falsificació de document privat i 18 delictes d'encobriment. La falsificació i l'encobriment estan relacionades amb 113 documents agraris, vinculats a 72 tones de taronges, ha informat l'institut armat aquest dilluns.

L'equip ROCA de Calp ha dut a terme l'"Operació traça 3.0" en la qual s'ha imputat a un total de 17 persones pels presumptes delictes de falsificació de document privat i d'encobriment. Es tracta de 13 homes i quatre dones, de nacionalitats espanyola, marroquina i romanesa, relacionades amb la falsificació de 113 documents de traçabilitat agrària (DATA).

Una de les labors que realitzen els equips ROCA de la Guàrdia Civil és la inspecció en magatzems agrícoles per a comprovar la documentació i origen dels productes. Per aquest motiu, el mes de juny passat de 2019, coincidint amb la campanya de recol·lecció de la taronja, van iniciar la classificació i estudi de milers de documents DATA, en magatzems de compra de cítrics de les comarques de la Marina Alta (Alacant) i La Safor (València).

Aquest document DATA (Document d'Acompanyament i Traçabilitat Agrària) té com a fi saber l'origen i destinació final del producte i inclou dades de: propietari, terreny, transportistes/recol·lectors, quantitat, destinació, data de recol·lecta i signatura. A més, és d'obligat compliment per a cada partida que supere els 20 quilos (sempre que no siga el propietari qui la porte).

De l'estudi d'aquests documents, els agents van detectar 113 que presentaven certs trets d'haver sigut falsificats. Els casos més habituals es van poder classificar en quatre: Propietaris d'explotacions que no havien donat autorització per a la recol·lecció i, per tant, no havien confeccionat cap DATA, però sí que hi havia diversos documents suposadament expedits per ells (a vegades més de 30); propietaris que havien donat una única autorització, al que correspon un únic DATA, però es van trobar moltes altres al seu nom; propietaris que havien signat diverses autoritzacions, no obstant això, en els documents apareixien varietats que no cultivaven, dates diferents de les de les autoritzacions o terrenys que no eren els seus; i, propietaris ficticis, persones que no existeixen però que signaven els documents.

Els investigadors van descobrir una trama entre certes quadrilles, que se cedien dades dels propietaris de terrenys entre ells, per a així confeccionar els documents falsos a la seua mesura.

Aquesta operació ha culminat amb 17 persones investigades (13 homes i quatre dones), durant els mesos de gener i març, com a presumptes autores de 17 delictes de falsificació de document privat i 18 delictes d'encobriment, relacionats amb 113 documents agraris. Se sospita que amb aquests documents haurien fet passar més de 72 tones de taronja com d'origen lícit, quan realment provenien d'actes delictius.

Cal destacar que s'ha aconseguit reduir de manera notable els fets delictius ocorreguts contra el patrimoni durant la campanya del cítric, des de principi de temporada, arribant a baixar l'activitat delictiva, en aquest àmbit, en més d'un 50%, en relació amb els dos anys precedents.

DENUNCIAR

El fet que gran part de la fruita pertanga al triatge i que, a vegades, la quantitat de taronja furtada no ocasiona massa perjudici econòmic, fa que part dels perjudicats decidisquen no denunciar.

Aquest factor dificulta encara més si cap la labor de la Guàrdia Civil a l'hora d'investigar aquest tipus de delictes ocorreguts en el camp, per la qual cosa es posa l'accent que s'ha de denunciar qualsevol fet, per irrellevant que es puga considerar, per part de l'afectat.

Destacats