caixa popular

Investigadors d'universitats valencianes estudien els efectes de dieta mediterrània

UCH-CEU

Investigadors d'universitats valencianes estudien els efectes de dieta mediterrània
10/07/2018 -

Un grup d’investigadors de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV), en col·laboració amb l’Hospital General de València, dins de la xarxa Ciberobn, ha estudiat per primera vegada l’eficàcia d’un programa d’exercici físic realitzat des de casa amb el suport d’una plataforma web dissenyada per això, denominada ‘Move It’, en paral·lel al seguiment de la dieta mediterrània.

El pla, d’exercici combinat, aeròbic i de resistència, s’ha realitzat durant tres mesos, en paral·lel al seguiment de la dieta mediterrània, la qual cosa el converteix en el primer assaig clínic d’aquestes característiques, els resultats de les quals han sigut publicats en la revista científica Journal of Pediatric Nursing, segons ha informat la UPV en un comunicat.

L’estudi ha comptat amb la participació de 54 xiquets i adolescents valencians amb obesitat o sobrepés, distribuïts en tres grups: 18 d’ells han realitzat exercici físic a casa, emprant unes fitxes impreses; altres 18 han emprat la plataforma web ‘Move It’ per a seguir la taula d’exercicis; i els 18 restants han emprat la mateixa web, comptant a més amb el reforç i el seguiment, a través del correu electrònic amb missatges recordatori i motivadors de freqüència setmanal.

Després de tres mesos d’exercici combinat aeròbic i de resistència, en paral·lel al seguiment de la dieta mediterrània, es van comparar els resultats dels tres grups quant al percentatge de greix corporal, el nivell de forma física cardiorespiratòria i de força muscular d’empunyadura o de pressió amb la mà i la pressió arterial.

En els tres grups estudiats es va produir una reducció del greix corporal i una tendència a la millora en les altres tres variables físiques analitzades: estat de forma cardiorespiratòria, força d’empunyadura i pressió arterial.

A pesar que les diferències entre els tres grups que van combinar la dieta mediterrània amb les tres formes diferents de seguiment de l’exercici físic testades en l’estudi no van ser “significatives entre si”, els resultats han permés constatar que el programa combinat de dieta mediterrània i exercici físic “millora l’estat dels xiquets amb obesitat i sobrepés”, independentment del format imprés o en línia emprat per a seguir els exercicis.

RESULTATS “ESPECIALMENT RELLEVANTS”

L’autor de la tesi defensada en la CEU UCH en la qual es basa l’estudi, el doctor Alejandro Bruñó, els resultats obtinguts són “especialment rellevants” si es té en compte que la major part dels estudis sobre els efectes de l’exercici físic en xiquets i adolescents amb obesitat i sobrepés mesuren la seua eficàcia en “grups presencials per a fer exercici”.

“Fins al moment hi ha molt pocs estudis sobre l’ús de plataformes web, com ‘Move It’, per a l’adhesió a l’exercici físic des de casa en xiquets i adolescents amb obesitat o sobrepés, i cap que combine el pla d’exercicis amb la dieta mediterrània”, ha destacat.

Pel que fa a la plataforma web ‘Move It’, encara que les diferències d’adhesió a l’exercici “no han resultat significatives” en els tres mesos de l’assaig, sí que han aportat a les investigadores “dades fiables” per al seguiment d’aquest grau d’adhesió de cada participant, a través del nombre de connexions i del temps de permanència en la plataforma web.

“En el cas de les fitxes d’exercici impreses, el seguiment es realitza a través dels qüestionaris que emplena el participant, per la qual cosa la plataforma ‘Move It’ millora en gran manera la fiabilitat del seguiment”, ha assenyalat el doctor Bruñó.

EQUIP INVESTIGADOR

Els resultats de l’estudi, publicats en la revista científica Journal of Pediatric Nursing, formen part de la tesi doctoral d’Alejandro Bruñó, defensada en la CEU UCH, sota la direcció del director del Departament de Medicina de la CEU UCH, el doctor Juan Francisco Lisón; i la cap de Servei de Pediatria i responsable de la Unitat contra l’Obesitat i el Risc Cardiovascular en Xiquets i Adolescents de l’Hospital General Universitari de València, Empar Lurbe.

Per part de la UPV, l’estudi va comptar amb la participació d’un equip de l’Institut de Recerca i Innovació en Bioingeniería (i3B), coordinat pel professor Jaime Guixeres. En aquest cas, el seu treball es va centrar en la sensorización dels xiquets participants en l’estudi per a la presa de dades, així com en el tractament de la informació obtinguda.

En el treball també han participat Patricia Escobar, AusiásCebolla i Rosa Baños, del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de València (UV); i Julio Álvarez-Pitti, de la Unitat contra l’Obesitat i el Risc Cardiovascular en Xiquets i Adolescents de l’Hospital General Universitari de València.

Part de l’equip investigador està integrat en el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (Ciberobn), dependent de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, que ha cofinançat l’estudi, al costat de la CEU UCH.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 4 =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018