25n
25N
25N

Investigadors de la UPV dissenyen un model de previsió per a anticipar-se a possibles rebrots de Covid-19

Rober Solsona E.P

Investigadors de la UPV dissenyen un model de previsió per a anticipar-se a possibles rebrots de Covid-19
10/05/2020 -

Investigadors del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) han col·laborat en el disseny d’un model previsió i de simulació amb l’objectiu de poder afrontar possibles rebrots de la Covid-19.

Es tracta d’una eina que permet millorar el flux de pacients i la qualitat assistencial en el Departament de Salut d’Alcoi (Alacant) en la gestió de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

El model de simulació es presenta com una “eina essencial per a afrontar futurs rebrots de la malaltia i preveure l’estat de saturació de l’hospital derivat d’aquests”, destaquen fonts de la institució acadèmica a Europa Press.

En concret, estableix un quadre de comandament i control anticipat dels recursos hospitalaris necessaris: humans, tècnics, de protecció i d’infraestructura derivades dels nous ingressos, permetent així planificar, organitzar i gestionar amb antelació les necessitats dels serveis assistencials, evitant el seu possible col·lapse.

“Es tracta, per tant, d’anticipar-se i protegir al sistema sanitari proporcionant una eina que servisca de suport en la presa de decisions, en situacions de gran variabilitat a l’equip de gestió de l’hospital”, apunta Francisca Sempere, investigadora del Campus d’Alcoi de la UPV i coordinadora del projecte.

APRENENTATGE DE WUHAN

Les dades de partida són les estimacions de contagis que es determinen a partir de models de previsió desenvolupats per l’investigador Alejandro Rodríguez Villalobos. Són models matemàtics complexos de previsió construïts a partir de l’aprenentatge i del comportament de contagi i confinament observat des de l’inici de la pandèmia en Wuhan (la Xina).

Rodríguez Villalobos ha desenvolupat també els denominats ‘Generadors de brots’, que pretenen simular el comportament de futurs moviments de la malaltia. Amb tot això es pot generar diferents escenaris futurs: des de rebrots específics i localitzats en organismes, empreses o esdeveniments, fins a onades de contagi més generalitzades com el que hi ha hagut fins ara. Diferents paràmetres adapten el model a cada situació (la duració del brot, la taxa de creixement, la velocitat de l’epidèmia, etc.).

Els resultats del model de previsió i dels generadors de brots, alimenten el model de simulació d’estats dels pacients després del seu ingrés a l’hospital, i la seua possible evolució per planta, UCI i post UCI. Francisca Sempere és la investigadora responsable del disseny i implementació d’aquesta part de l’eina.

La simulació es basa en la probabilitat que un pacient puga derivar en cadascun d’aquests estats i en el temps d’estada en cadascun d’ells. Per a la validació d’aquest model s’han contemplat no sols les anàlisis de dades i els resultats de l’àrea de salut d’Alcoi, sinó també els disponibles d’altres estudis i centres d’investigació amb els quals s’ha contactat.

Els resultats obtinguts defineixen els recursos hospitalaris necessaris: recursos humans, tècnics, de protecció i d’infraestructura en forma de quadre de comandament que permet així planificar, organitzar i gestionar amb antelació les necessitats dels serveis sanitaris. A més, s’inclouen altres elements gràfics de suport, com el mapa de la pandèmia o el mapa de seguiment de pacients que reforcen i proporcionen una visió completa de la situació no sols en el moment actual sinó també aigües amunt.

“El model ad hoc està en contínua actualització segons van arribant noves dades i estudis sobre l’evolució del nou virus. A causa de la seua transcendència, en aquest moment, s’està contemplant la possibilitat d’estendre’l i adaptar-lo a altres departaments de salut”, apunta Francisca Sempere.

En el moment en què José Enrique Soriano Barreres, director mèdic de l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, i José Enrique Barbeito, gerent del mateix hospital, contacta amb el Campus d’Alcoi de la UPV, la doctora Francisca Sempere Ripoll, directora el Grup Clúster innovació, i professora del Departament d’Organització d’empreses, ja estava treballant, al costat d’altres investigadors del mateix campus, en l’anàlisi de la situació de crisi en un altre Departament de salut de la zona i en l’elaboració d’un Pla de Contingència enfront de Pandèmia Covid-19.

L’equip de treball estava compost pel doctor Alejandro Rodríguez Villalobos (investigador de l’Institut Universitari Mixt de Tecnologia d’Informàtica), el doctor Jesús Seguí Llinares (investigador de l’Institut de Tecnologia de Materials, amb experiència en contractes d’investigació previs amb altres entitats sanitàries) i del doctor Vicente Deu Valdés (Departament d’Organització d’Empreses de la UPV i ex director de Recursos Humans de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València), tots ells investigadors del Campus d’Alcoi, juntament amb el Grup d’investigació ROGLE del campus de Vera de la UPV, dirigit per José Pedro García Sabater.

“Projectes i iniciatives d’aquest tipus posen en valor el potencial innovador de la Universitat Pública Espanyola i la importància de la cooperació amb el Sistema Sanitari Espanyol, i demostra el compromís social i la tremenda capacitat de treball dels seus investigadors, que han oferit els seus coneixements i el seu temps de forma completament altruista en un projecte que salva vides”, conclou Francisca Sempere

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit − 5 =

museo prehistoria
museo prehistoria