25n
25N
25N

La investigació i innovació valenciana avalua els efectes de les vacunes contra la Covid-19

L’Observatori de Ciència de Dades sobre el coronavirus estudiarà l’escenari posterior a la pandèmia

La investigació i innovació valenciana avalua els efectes de les vacunes contra la Covid-19

La Generalitat Valenciana ha impulsat la creació d’un Observatori Permanent de Ciència de Dades sobre la Covid-19, així com la posada en marxa de diversos projectes que serviran per a avaluar els efectes de les vacunes per a combatre el SARS-CoV-2 en la Comunitat Valenciana.

Concretament, el president Ximo Puig es reunia la setmana passada amb els integrants dels grups de treball de Ciències de Dades per a la Covid-19 i del Programa Valencià d’Investigació Vacunal Covid-19 (ProVaVac), dos grups que, segons el cap del Consell, reflecteixen la “fortalesa” del sistema d’innovació i investigació de la Comunitat Valenciana.

En el marc del programa ProVaVac, s’avaluaran símptomes postvacunals a través d’enquestes i es realitzarà també un estudi per a analitzar el grau d’immunitat generat per la vacunació en residències. Per part seua, el Grup de Treball en Ciència de Dades recollirà i estudiarà la informació relacionada amb la Covid-19 i amb l’escenari postcovid.

Observatori Permanent de Ciència de Dades.

“FORTALESA” DEL SISTEMA

Segons el president, la creació d’aquests dos grups, que es reuneixen setmanalment, respon a la necessitat de saber “tot allò que representa el postcovid en tots els àmbits”. Per això s’ha posat en marxa aquesta comissió de vacunació, “per a analitzar tots els efectes que està tenint aquesta campanya, els seus problemes i errades i fins on arriba la capacitat de prevenció de la vacuna”.

Per a Ximo Puig “es tracta de sumar totes les sinergies possibles amb tots els equips d’investigació de centres associats als hospitals de la Comunitat Valenciana i, d’altra banda, les ciències de dades, per a aportar des de la intel·ligència artificial la màxima seguretat a la ciutadania: rigor, eficàcia, agilitat i seguretat”.

El cap del Consell destaca, a més, que “aquests dos grups demostren la gran vitalitat, la fortalesa del sistema d’innovació i d’investigació de la Comunitat Valenciana“.

INVESTIGACIÓ EN VACUNES

Pel que respecta al Programa Valencià d’Investigació Vacunal, el cap de Microbiologia de l’hospital Clínic de València i director científic del programa, David Navarro, informa que el grup de treball associat a aquesta iniciativa ha dissenyat un total de cinc projectes, estant dos d’ells en un estat més avançat.

Un d’ells està orientat a l’avaluació i seguiment dels símptomes postvacunals a través d’enquestes en les quals es recullen dades 1, 3, 7 i 30 dies després de rebre la dosi.

L’altre versa sobre un estudi encaminat a l’anàlisi del grau d’immunitat generat per la vacunació en les residències sociosanitàries, per al que s’han triat aleatòriament 13 centres en els quals resideixen 850 persones amb la finalitat de tindre una mostra poblacional representativa.

Equip València IA4COVID.

CIÈNCIA DE DADES

Respecte al Grup de Treball en Ciència de Dades, des de la Generalitat s’ha impulsat la creació d’un Observatori Permanent per a recollir la informació relacionada amb la Covid-19 i amb l’escenari postcovid en el territori valencià.

L’actual grup de treball està compost per un equip multidisciplinari de persones voluntàries que treballen braç a braç amb la Direcció General d’Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència, des d’on es coordina l’anàlisi per a la Covid-19 amb la Conselleria de Sanitat i la resta de Conselleries implicades.

Està liderat per la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, encarregada de coordinar la intel·ligència de dades davant la pandèmia de Covid-19 en la Comunitat Valenciana.

Aquest grup l’integren persones expertes de la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d’Alacant, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Fundació per al Foment d’Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), i centra el seu treball en tres àrees prioritàries: anàlisi, visualització i modelatge de dades de mobilitat, models epidemiològics i ciències de dades aplicades a la Covid-19.

Dins dels treballs que es desenvolupen en el seu si, l’equip València IA4COVID, coordinat per Nuria Oliver i el director del departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, José Alberto Conejero, va obtenir recentment el primer premi del desafiament internacional “Resposta a la Pandèmia”, pel seu model d’Intel·ligència Artificial per a gestionar la lluita contra el SARS-CoV-2.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 4 =

museo prehistoria