25n
25N
25N

Les inversions en urbanisme encaminen València cap a una ciutat més saludable i amb millor qualitat urbana

El pròxim any es consolidaran projectes com l’anell verd i la recuperació de l’espai públic

Les inversions en urbanisme encaminen València cap a una ciutat més saludable i amb millor qualitat urbana

El pròxim any 2021 València seguirà el seu camí cap a una ciutat més saludable i amb millor qualitat urbana gràcies a la inversió que es realitzarà en urbanisme. Concretament, el pressupost de 2021 destinarà un total de 34.494.204 euros en impulsar, com a quatre grans prioritats, la recuperació de l’espai públic, la consolidació de l’anell verd, la rehabilitació de patrimoni i el projecte de València en 15 minuts.

L’Ajuntament de València comptarà per al 2021 amb una xifra total de 914.888.748 euros, un increment de 17 milions respecte a aquest any. Uns comptes que busquen fer front a la crisi ocasionada per la pandèmia on s’incrementarà la partida de benestar social, les ajudes a la reactivació econòmica i l’impuls a la transformació de la ciutat.

Està prevista la construcció de dues noves superilles, impulsar el concurs d’idees per a la peatonalització definitiva de la plaça de l’Ajuntament i la reurbanització de la plaça de Bruges i de l’entorn de la plaça Segòvia

La partida d’urbanisme disposarà de més d’un terç de les inversions totals previstes. L’objectiu, tal com explica la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, és estimular la recuperació econòmica després de la crisi per la pandèmia de la Covid-19. “En un context de crisi econòmica un dels principals motors de la ciutat és l’Ajuntament, i és la nostra responsabilitat continuar invertint i generant economia i ocupació”, ha assegurat Gómez.

El volum més gran de les inversions d’Urbanisme correspon al servei de Gestió del Centre Històric, amb unes partides de 64,4 milions d’euros, i en les quals s’inclouen projectes com les obres de recuperació urbana i conversió en zona de vianants de l’entorn de la plaça Ciutat de Bruges (9 milions d’euros), les obres dels quals començaran a l’inici de l’any, o el concurs d’idees per a l’actuació en l’avinguda de Pérez Galdós, que ja va ser sotmesa a un procés de conversió en zona de vianants blana provisional.

Així mateix, s’impulsaran altres concursos d’idees, com el corresponent a l’avinguda de l’Oest-plaça de Sant Agustí. I també ha citat la regidora els projectes de desenvolupament de les “superilles” del carrer Palleter i la prevista al barri d’Orriols.

“En un context de crisi econòmica un dels principals motors de la ciutat és l’Ajuntament, i és la nostra responsabilitat continuar invertint i generant economia i ocupació”, assegura Sandra Gómez

A més de tot això, les inversions urbanístiques reserven una partida important, al voltant de 4,5 milions d’euros, per a programes de gestió, especialment expropiacions necessàries per a escometre recuperacions o rehabilitacions d’espais i immobles segons les directrius del Pla General d’Ordenació Urbana, PGOU. I a això cal sumar, a més, la continuïtat a les inversions corrents, com la millora d’accessibilitat als carrers (que es concreta en aproximadament un milió per any), el contracte de manteniment de tota la xarxa viària urbana, les obres públiques de manteniment i millora d’entorns (2,4 milions), per exemple, els entorns escolars, per a les quals s’han rebut més de 25 sol·licituds. I unes altres com a instal·lació de bancs en la via pública, així com una partida pròpia que existeix des de 2019 (abans no es contemplava), destinada específicament a la reparació de ponts i túnels de la ciutat.

CONCURS D’IDEES PER A LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT

S’ha dotat de pressupost en 2021 la realització del concurs d’idees i redacció del projecte de recuperació de la plaça de l’Ajuntament. Tal com ha recordat Sandra Gómez, “després de la conversió en zona de vianants blana escomesa que ens ha permés recuperar aquest espai per a ús i gaudi de la ciutadania, toca escometre la urbanització definitiva“. “Cada generació ha deixat la seua forma i el seu caràcter en el disseny de la plaça, i nosaltres vam alliberar l’espai i vam eliminar el trànsit per a adaptar-la a la nova realitat que vivim”, ha subratllat.

Un altre dels projectes pressupostats és l’execució de la Fase 1 del Parc Coves Carolines en Benimàmet, que connectarà amb el Parc Lineal i funcionarà com un anell verd al nord de la ciutat. La idea global és envoltar la ciutat d’un cinturó verd juntament amb el Parc de Benicalap i el Parc de Desembocadura. Per a això, s’ha previst també una partida per a la fase 1 de l’ampliació del Parc de Benicalap. I es contempla també el projecte de rehabilitació de l’antiga Almàssera de Marxalenes, que albergarà un centre d’activitats per a persones majors.

ACTUACIONS EN CENTRES EDUCATIUS

L’actuació sobre els centres educatius de la ciutat també té el seu espai en el volum d’inversions previstes. En aquest cas, la vicealcaldessa ha destacat els projectes del CEIP Sant Ángel de la Guarda i l’IES Peset Aleixandre, tots dos en el marc del Pla Edificant de la Conselleria.

A més, Sandra Gómez ha destacat també l’inici previst de les obres de rehabilitació de l’anomenada Casa del Rellotger, a Ciutat Vella, “un deute que volem saldar amb el patrimoni històric de la ciutat, des de la responsabilitat i obligació del municipi de recuperar la trama històrica urbana, que és Bé d’Interés Cultural, BIC”, ha explicat. El projecte ja està elaborat, i l’actuació començarà l’any que ve.

Hi ha prevista una inversió que rondarà els 34,5 milions d’euros en urbanisme per al pròxim any

En aquest context de respecte i cura del patrimoni, la vicealcaldessa s’ha referit a les naus de l’edifici de Tabaquera, “derrocades per l’anterior govern municipal, en una operació que va ser qualificada d’especulativa pels tribunals”, i que ara el Consistori està obligat a recuperar per sentència judicial. Per això, s’ha inclòs una partida pressupostària per a aquesta finalitat, que permetrà reconstruir unes naus que serviran per a ampliar els servicis al veïnat així com a les dependències municipals de l’antiga fàbrica de Tabacs.

Un altre projecte important de recuperació patrimonial serà la rehabilitació de l’antiga Farinera, que disposa d’un pressupost de 2,6 milions d’euros, i que té un termini d’execució previst de 18 mesos, per la qual cosa es preveu que puga estar conclosa a mitjan 2022. L’immoble s’adequarà per al seu ús com a nou centre d’innovació i desenvolupament de projectes d’emprenedoria, vinculat a accions de digitalització.

PROJECTES URBANS

El servici de Projectes Urbans gestionarà un pressupost de 14,9 milions d’euros, que es destinaran a projectes de dotacions en barris, com l’habilitació del nou centre sociocultural de Malilla, l’execució del qual és a càrrec de la promotora del PAI, i que acollirà activitats del veïnat, a més d’una seu de la Universitat Popular i un espai per a la banda de música del barri. També s’inclou en aquest apartat la redacció del projecte de rehabilitació de l’antiga fàbrica de ceràmica La Ceramo, “després de dècades d’abandó del patrimoni industrial”, en paraules de Sandra Gómez. I així mateix, es contempla la rehabilitació de l’immoble situat al carrer Amparo Guillén, 4, del Cabanyal-Canyamelar, que es destinarà a seu de l’oficina Pla Cabanyal, “la qual cosa permetrà la seua consolidació com a espai d’atenció a la ciutadania i impuls del barri”, ha explicat Gómez. També s’inclou en els Pressupostos Municipals per a 2021 una partida d’inversions que es destinarà a la dignificació i adequació de l’entorn del monestir de Sant Vicent de la Roqueta, després de les actuacions de recuperació patrimonial de l’immoble que s’han efectuat en els exercicis de 2019 i 2020.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 17 =