25n
Orgull
Orgull

L'Institut Valencià de Cultura destina 3,2 milions al foment del teatre, la dansa i el circ

Juan Gabriel Sanz

L'Institut Valencià de Cultura destina 3,2 milions al foment del teatre, la dansa i el circ
27/08/2019 -

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) destina 3,2 milions d’euros al foment del teatre, la dansa i el circ. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat la resolució per a la concessió d’ajudes al foment de les arts escèniques per als sectors teatral i del circ, i el passat 7 d’agost es van publicar les ajudes corresponents al sector de la dansa.

La quantitat total de les ajudes suma 3,2 milions d’euros, repartits en setze modalitats diferents, que abasten tots els aspectes de la producció i programació del teatre, la dansa i el circ. Respecte al 2015 s’ha triplicat l’import de les ajudes als sectors professionals de les arts escèniques valencianes i és el més alt de la història d’aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana, detalla la Conselleria de Cultura en un comunicat.

Les ajudes al teatre i el circ sumen un total de 2,7 milions d’euros i les ajudes a la dansa suposen 500.000 euros més, la qual cosa suma el total de 3,2 milions d’euros destinats als sectors professionals de les arts escèniques.

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, subratlla que “el motor econòmic que suposa el sector professional valencià de les arts escèniques en general, i del teatre molt particularment, ha espentat a augmentar la xifra econòmica d’aquestes ajudes, ja que els 3.200.000 euros que es destinen enguany suposen l’import més alt de la història d’aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana”.

Segons Guarinos, les ajudes estan avalades, entre altres aspectes, pels resultats artístics, culturals i econòmics de les 179 empreses i col·lectius professionals que van ser beneficiaris en 2018, que en 2019 han pujat a 192 i, per exemple, per les 1.835 funcions i els més de 187.000 espectadors que l’any passat van propiciar aquestes ajudes només en una de les seues modalitats, la de programació en sales d’exhibició”.

De les 1.835 funcions que en 2018 es van realitzar en sales i teatres privats subvencionats per l’IVC, 747 van ser en valencià (el 41%), i la resta, en castellà o sense text, sobretot pel que respecta a les representacions de dansa.

Les diverses modalitats per a les quals l’Institut Valencià de Cultura concedeix ajudes al sector privat i públic són: producció d’espectacles de teatre, de dansa i de circ; gires de companyies professionals; projectes de grups emergents; programació en sales privades; a entitats sense ànim de lucre; a la formació, investigació i edició; creació de literatura escènica; i a la realització de festivals i mostres al llarg de tota la Comunitat Valenciana.

BENEFICI “PER A TOTA LA CIUTADANIA”

El benefici d’aquestes ajudes, mitjançant les empreses, associacions i institucions directament beneficiades, “arriba a tota la ciutadania de la Comunitat Valenciana, pels festivals de teatre, dansa i circ subvencionats per tot el nostre territori; per la qualitat i gires de les produccions escèniques que es poden gaudir a les sales i teatres del Circuit Cultural Valencià, les pròpies de l’IVC a Alacant, Castelló i València, i a les sales privades; i per la quantitat de contractacions laborals que tot aquest moviment escènic genera”, recalquen des de l’administració.

El detall de les ajudes d’enguany és el següent: a la creació literària escènica es destina la quantitat de 42.000 euros amb 14 beneficiaris; a la producció d’espectacles de teatre, 708.000 euros amb 33 beneficiaris; a la producció d’espectacles de circ, 142.000 euros amb 6 beneficiaris; a la producció de projectes emergents, 160.000 euros amb 17 beneficiaris; a les gires d’espectacles teatrals, 245.000 euros amb 19 beneficiaris; a les gires d’espectacles de circ, 105.000 euros amb 8 beneficiaris; i a la programació de sales, 844.814 euros amb 13 beneficiaris.

Així mateix, a organitzacions sense ànim de lucre es destinen 110.769 euros amb 8 beneficiaris; a la investigació i l’edició, 28.000 euros amb 8 beneficiaris; i a la celebració de festivals i mostres, 314.417 euros amb 19 beneficiaris. Això suma un total de 145 persones, companyies o organismes beneficiats per la concessió d’aquestes ajudes.

Quant a la dansa, el total de 500.000 euros s’ha repartit en sis modalitats; a la producció d’espectacles de dansa es destinen 215.000 euros amb 11 beneficiaris; a les gires, 83.062 euros amb sis beneficiaris; a la producció d’espectacles emergents, 60.000 euros amb sis beneficiaris; a les organitzacions sense ànim de lucre, 51.126 euros amb 8 beneficiaris; a la investigació i l’edició, 43.000 euros amb 14 beneficiaris; i a la celebració de festivals i mostres, 47.812 euros amb dos beneficiaris.

En total, 47 persones, companyies o entitats beneficiades per aquestes ajudes i un total d’ajudes per al món de les arts escèniques que beneficiarà a 192 persones, companyies o organismes dedicats al treball en les arts escèniques.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + nou =