25n
25N
25N

Intersindical valora que els pressupostos de la Generalitat "són el que necessita la societat valenciana en aquest moment"

Intersindical valora que els pressupostos de la Generalitat "són el que necessita la societat valenciana en aquest moment"
21/11/2020 -

Intersindical Valenciana ha qualificat el projecte dels Pressupostos de la Generalitat de 2021 d'”acceptables” i ha remarcat que “són els que necessita la societat valenciana en aquest moment”. “Res a objectar”, ha assenyalat.

El sindicat ha utilitzat el terme “sindèmia”, que “s’utilitza en els àmbits sanitaris per a designar una situació en la qual conflueixen dues o més epidèmies”, per a “des d’una òptica social” els efectes que la pandèmia està tenint en els àmbits sanitari, social i econòmic. Sota aquesta premissa, en un comunicat, ha ressaltat que els comptes són “una eina per a afrontar la crisi sindèmica”.

Per a Intersindical, els Pressupostos de la Generalitat per a 2021 reflecteixen en els seus diferents apartats “l’esforç financer adequat per a pal·liar les seues conseqüències des del seu triple vessant sanitari, social i econòmica”.

Ha assenyalat que el pressupost s’incrementa en un 10,9 per cent respecte a 2020, “malgrat la previsible disminució dels ingressos ordinaris”, i ha manifestat que “és un bon indicatiu de les polítiques públiques de la Generalitat que els increments més significatius es donen als capítols de personal (10.53%), despesa de funcionament (13.01%) i inversions reals (24,08%)”.

Intersindical ha indicat que “la contrapartida negativa és que el capítol de passius financers (deute) també s’incrementa en un 8.35%”. “No obstant això, l’increment del deute no ha de ser considerat com un senyal de mala gestió, sinó com la resposta necessària de l’administració valenciana per a afrontar aquesta situació de sindèmia”, ha puntualitzat.

En opinió del sindicat, “on millor s’escenifica” aquesta postura és en la distribució de la despesa per conselleries, ja que l’increment més gran es troba en Economia (26,68%), Obres Públiques (23,90%), Igualtat i Polítiques inclusives (18.70%), Innovació i Universitats (16,72%) i Sanitat (11.30%) seguit per Hisenda, Agricultura, Habitatge, Justícia i Educació; aquesta última amb un 8,56% d’increment respecte de l’any passat.

A la llum d’aquestes dades, ha destacat que “és fàcil deduir que l’esforç més gran pressupostari incideix en les polítiques sanitàries, educació i universitats, serveis socials i habitatge i, també en matèria d’indústria, treball, agricultura i obres públiques amb la finalitat de reactivar l’economia”.

“Per tant, res a objectar en uns pressupostos de sindèmia, de crisi sanitària, social i econòmica. Tal vegada es podria pensar que són insuficients i en veritat ho són; però, a bé segur ho hagueren pogut ser si la Generalitat no arrossegara el llast del deute públic heretat per dècades de mala gestió i per l’històric infrafinançament autonòmic”, ha puntualitzat.

En aquest punt, ha incidit en els “més de 6.800 milions d’euros, quasi el mateix que tota la Conselleria de Sanitat, que es destinen a la devolució del deute i al pagament d’interessos i que no es poden invertir a millorar les condicions de vida”.

Per tot l’anterior, Intersindical Valenciana considera que “els Pressupostos de la Generalitat per a 2021 són acceptables, perquè suposen un impuls a les polítiques pal·liatives i de reconstrucció de les conseqüències de la crisi”.

“Són els que necessita la societat valenciana en aquest moment i només esperem de la Generalitat que faça una bona gestió i que, ara sí, faça front i reivindique, sense complexos, un finançament just i la condonació del deute històric”, ha conclòs el sindicat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − dos =

25n horta sud
CCCC