Intersindical Valenciana demana als partits que no usen la llengua com a "arma electoral"

Guardar

aulas_gva
aulas_gva

Intersindical Valenciana demana als partits polítics que no utilitzen la llengua com a "arma electoral" i com a "element de confrontació partidista i ciutadana", de cara als comicis autonòmics i municipals de maig. Per contra, els insta a "dedicar-se a potenciar el seu ús institucional i social com vol la majoria de la societat valenciana".

El sindicat alerta en un comunicat de "els discursos de determinats líders polítics sobre la llengua que s'han escoltat els últims dies". Al seu judici, aquestes posicions "vénen des de lluny, estan molt allunyats de la realitat sociolingüística valenciana i generen un discurs d'odi i confrontació inadmissible en una societat moderna i democràtica".

"No és cert que el castellà estiga en perill al País Valencià ni que cap persona castellanoparlant siga discriminada; tot el contrari: la llengua en perill és el valencià i les persones discriminades en nombroses ocasions són les valencianoparlants", subratlla Intersindical.

Com un exemple recent, recorda "la no atenció per part d'una metgessa a una pacient que parlava en valencià en un centre de salut de la ciutat de València". Un cas que "no és un fet aïllat, són molts més casos de vulneració dels drets lingüístics de les persones valencianoparlants".

De fet, "fins i tot la mateixa vicepresidenta del Consell ha sigut interpel·lada per un membre de seguretat privada de Fitur per a parlar en valencià amb el seu equip". Mónica Oltra va ser represa dimecres passat per un treballador de seguretat per parlar en valencià amb un membre del seu gabinet mentre esperaven per a accedir al recinte.

Per a evitar aquest tipus de casos, Intersindical demana als partits "responsabilitat en el tractament de les qüestions lingüístiques", per la qual cosa creu que "haurien de respectar els dictàmens de les institucions acadèmiques i lingüístiques, així com afavorir una vertadera igualtat lingüística en tots els àmbits de la nostra societat".

Això inclou, per al sindicat, "la necessitat que tot l'alumnat valencià domine, en acabar els seus estudis obligatoris, les dues llengües oficials i, almenys, una llengua estrangera", a més de l'establiment de la capacitació lingüística per a l'accés a la funció pública.

NO ACUSAR ELS PROFESSORS D'ADOCTRINAMENT

Paral·lelament, fa una crida a "deixar d'assenyalar al professorat valencià acusant-lo d'adoctrinament", perquè considera que es tracta d'"una acusació falsa i greu que és inacceptable". I "més quan prové de persones que han exercit càrrecs de responsabilitat en el Govern valencià i que han destacat per l'ús partidista que han fet de l'administració i per atacar durament els serveis públics i els seus professionals", recalca.

Aquesta organització sindical "no es quedarà parada mentre s'ataca a les empleades i empleats públics, els serveis públics o l'ús i l'ensenyament del valencià", per la qual cosa acudirà als tribunals de justícia i convocarà "quantes mobilitzacions siga necessari per a impedir-ho".

Destacats