El districte de Poblats Marítims de València podria acollir la primera comunitat energètica de València amb diferents instal·lacions de producció d'energia solar desplegades a manera de xarxa o bresca sobre cobertes i pèrgoles en espais públics.
El projecte, promogut per l'startup Impacte, ha sigut seleccionat en la primera edició del Concurs d'Idees Innovadores 'El Marítim Innova', emmarcada en el projecte europeu MAtchUP i que coordina l'Ajuntament de València.
Impacte rebrà una dotació de 20.000 euros per a l'execució de la seua proposta, en un termini de dotze mesos. El projecte contempla tots els estudis tècnics, de potència, dimensionament i distribució de la xarxa i impactes. El pla final serà fruit d'un procés participatiu, amb implicació de totes les parts implicades en el desenvolupament de la futura comunitat energètica -tant per part de l'Ajuntament de València, com de les i els veïns de la zona i organitzacions implicades.
En aquest sentit, el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, subratlla el caràcter innovador d'aquest projecte amb col·laboració publicoprivada-ciutadana que "utilitza l'espai públic per a impulsar les energies renovables en els barris i fomentar el consum d'energia produïda localment, avançant en la meta de convertir a València en una ciutat neutra en emissions en 2030, en el qual se centra la Missió Climàtica en la qual estem treballant".
L'objectiu és aconseguir al màxim nombre de beneficiaris possibles de l'energia produïda per les instal·lacions fotovoltaiques. A més, s'assignarà una quota a famílies en situació de pobresa energètica.
"Ho hem anomenat 'panal de comunitats' perquè dissenyarem la localització de les pèrgoles de manera que qualsevol unitat (habitatge, comerç, oficina...) dins de Poblats Marítims puga sumar-se a formar part d'almenys una instal·lació (dins de la limitació legal vigent de 500 metres de cobertura).
El projecte serà dissenyat des de 0, des de la ubicació (amb tecnologia SIG, Sistema d'Informació Geogràfica), fins a l'últim pas de dimensionament òptim de coeficients de repartiment amb els participants", apunta Ximo Masip, cofundador d'ImpactE.
"L'ideal seria que aquest primer projecte en Poblats Marítims servira per a conéixer i millorar el potencial d'aquest model d'autoconsum col·lectiu i estendre la iniciativa a altres àrees de la ciutat en pròximes fases", subratlla.
Els reptes plantejats en aquest primer Concurs d'Idees Innovadores "El Marítim Innova" se centraven a millorar l'eficiència energètica en els edificis públics, facilitar la implantació d'energia renovable, potenciar la implicació ciutadana en la transició energètica, reduir la pobresa energètica, facilitar una mobilitat més sostenible i millorar la logística urbana sostenible.
La valoració de les propostes presentades ha sigut a càrrec d'un jurat integrat per professionals experts en aquestes matèries, que han valorat l'adequació de la proposta al repte, el grau d'innovació i els impactes, enllaçant amb la Missió Climàtica València.
Tecnologia de dades per a ser més sostenibles
Impacte treballa per a facilitar la transició energètica a les ciutats i àrees industrials a través del desenvolupament d'eines SaaS ('programari as a service') per a la planificació energètica, a més de l'assessorament, la formació i el seguiment. Ha sigut una de les startups que ha passat pels programes de l'acceleradora pública de Las Naves, Col·lab, i actualment forma part de l'ecosistema emprenedor StartUPV.
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones.
Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment, València està treballant en la Missió *Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió "ciutats intel·ligents i climàticament neutres".