innovació

La UPV i Las Naves reten homenatge a María Cegarra, la primera dona perita química d'Espanya

1 minut

MURAL MARÍA CEGARRA

El 7 de maig de 1928 María Cegarra Salcedo es va convertir en la primera dona a rebre el títol de perita química a Espanya. Ho va fer a l'Escola Industrial d'Alcoi, antecessora de l'actual campus d'Alcoi. Des d'ara, un mural de grans dimensions amb la seua figura, obra del duo Medianeras, presideix una de les façanes de l'edifici Carbonell del campus. Ho fa gràcies al projecte Dones de ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d'Innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

El mural ha sigut inaugurat hui en un acte que ha comptat amb l'assistència del rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capella; el director del campus d'Alcoi, Pau Bernabeu; els regidors de l'Ajuntament d'Alcoi, Alberto Belda i Jordi Silvestre; l'alcalde de la Unió, localitat natal de l'homenatjada, Pedro López; així com de diferents familiars de María Cegarra.

El rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capella, ha destacat "la importància d'aquest mural en dos sentits. Primer per continuar amb la labor del projecte Dones de Ciència de posar en valor el treball de les dones en la ciència. I, en segon lloc, perquè té una part emotiva, ja que María Cegarra era una persona molt singular, en haver sigut la primera perita química d'Espanya l'any 28. Ens estem remuntant a una època en la qual les coses eren més difícils en aquella societat. El que va haver de lluitar per a poder arribar on va arribar, i a més va estudiar ací a l'Escola Industrial d'Alcoi que va ser la precursora de l'actual campus d'Alcoi".

Per part seua, el regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha expressat la seua "alegria que els projectes d'innovació de Las Naves arriben més enllà de la nostra ciutat. Si volem una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora com a marca la nostra estratègia d'innovació Missions València 2030, hem de portar la innovació, i en aquest cas el reconeixement del paper de la dona en la ciència, a altres ciutats. I que millor lloc que Alcoi, on la Universitat Politècnica té un dels seus campus".

En representació de la família, Javier Cegarra, nebot de Maria Cegarra, ha mostrat el seu agraïment tant a la UPV i al seu campus d'Alcoi, i a Las Naves per aquesta iniciativa: "és un honor per a la família que aquest projecte reta homenatge amb aquest mural a una dona pionera com ho va ser María i també haver acudit a la seua inauguració, en una localitat tan important per a ella com va ser Alcoi".

Un retrat central amb un joc de perspectives i referències iconogràfiques

En el mural, el duo Medianeras -format per les artistes argentines Vanesa Galdeano (arquitecta) i Anali Chanquia (Llicenciades en Arts)- plasma un retrat central que recrea la imatge de María Cegarra, amb un joc de perspectives, tret característic de les seues autores. I al costat de la figura central, inclouen diferents referències iconogràfiques relacionades amb la química en el vestit de María Cegarra, així com una "pluja" de papers escrits, símbol de la seua activitat com a poetessa. Tot això amb uns colors que ajuden a integrar el mural amb l'entorn i el mateix edifici, així com a reforçar aqueix joc de perspectives propi del duo Medianeras.

"A través d'aquest retrat mural traiem a la llum la persona i labor de María Cegarra, donem visibilitat a la seua història. Decidim representar la vinculació amb la química a través de la seua vestimenta i al·ludir a la poesia en tot el seu context, entre línies, colors, papers i profunditat dins del marc universitari. Tot això des del nostre propi punt de vista i manera de fer, en la qual sempre busquem canviar la manera en la qual percebem els espais, alterant el paisatge urbà. En aquest cas el fem al campus d'Alcoi de la UPV, dins d'un projecte fabulós i molt necessari encara hui dia, que permet visibilitzar a grans científiques com María Cegarra i a nosaltres, les artistes, que també necessitem eixa visibilitat", apunten les autores.

Amb aquest so ja 28 els murals realitzats en Dones de ciència, un projecte que continuarà creixent durant el pròxim curs 2022-23. I ho farà amb la inauguració oficial de tres nous murals, en el CEIP El Cid de Mislata, l'IES Conselleria (València) i l'IES Almussafes.

Missions València 2030

E El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Etiquetes: