Després que la setmana passada fora guardonat amb el Premi Prismes a la divulgació científica 2022, el projecte Dones de ciència de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València compta des de hui amb un nou mural. Situat en l'IES Conselleria (València), ret homenatge a la matemàtica i investigadora de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) Rosana Rodríguez, i és obra de la pintora andalusa Carmen Morillo.
"Estic tremendament agraïda, em sembla un projecte preciós i és un immens honor per a mi", ha assenyalat Rosana Rodríguez durant la inauguració del seu mural, al mateix temps que ha remarcat la importància de "fomentar la visibilització per a aconseguir igualtat, perquè històricament les dones han estat molt menys visibles que els seus companys fins i tot compartint assoliments. I és tremendament important fomentar que les dones posen de manifest el seu potencial en tots els àmbits, en la ciència i en qualsevol tipus d'activitat professional que els faça sentir realitzades".
I a l'alumnat del centre, Rosana els ha animat a "que lluiten sempre per a aconseguir les seues metes, que seguisquen la seua vocació; que mai perden l'esperança que els seus somnis es compliran. Els aconsellaria que esbrinen quin és el seu bitllet daurat i que, igual que Charlie – el seu llibre favorit és Charlie i la fàbrica de xocolate, de Roald Dahl- mai es donen per vençuts", ha assenyalat Rosana.
Mentrestant, Carmen Morillo ha destacat que el projecte Dones de ciència suposa "una gran oportunitat per a divulgar la ciència i la pintura, i en concret a les dones investigadores i a les pintores".
En el mural de la pintora de Dos Hermanas sobreïx un retrat en primer pla de Rosana Rodríguez, sobre uns diagrames que remeten a la investigació de la matemàtica gallega, centrada en les equacions diferencials. Respecte a la tècnica, destaca una pinzellada molt fresca i colorista, trets característics de l'obra de Carmen Morillo.
Les matemàtiques, claus en la nostra vida diària
Durant la inauguració, Rosana Rodríguez ha volgut agrair "especialment" que l'IES Conselleria haja triat la branca de Matemàtiques per al projecte i ha defensat la importància d'aquesta disciplina per al dia a dia de totes les persones. "Crec que les Matemàtiques són importants en la vida diària per diversos motius: proporcionen models per a predir l'evolució de molts fenòmens (meteorologia, economia, epidèmies...), ens donen eines per a fer que les operacions que realitzem diàriament siguen segures i ens fan ser més crítics davant la informació que rebem, per citar alguns exemples. Formen part de quasi tot el que manegem diàriament, encara que no ens adonem", ha destacat Rosana Rodríguez.
Sobre Dones de ciència
Promogut per la Universitat Politècnica de València (UPV) al costat del centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, i amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, el projecte "Dones de ciència" està contribuint des de fa tres anys a visibilitzar i homenatjar grans dones de referència nacional i internacional en els seus respectius camps d'investigació, a través de la mirada de grans dones també de la pintura mural.
"Hem de continuar treballant per a augmentar la visibilització de la dona científica, lluitar contra la bretxa de gènere en l'àmbit de la Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques –STEAM- i fomentar vocacions científiques. I això és el que perseguim amb aquest projecte, que continua creixent, hui amb aquest mural en homenatge a Rosana Rodríguez", ha destacat José E. Capella, rector de la Universitat Politècnica de València, durant la inauguració.
Per part seua, Marta Chillaron ha incidit en el fet que "és molt gratificant veure els resultats de Dones de ciència, els premis que va collint i veure com el projecte continua creixent, ara amb una activitat de rutes guiades amb bici pels murals que, a més d'aconseguir el seu objectiu didàctic i de conscienciació, impacten directament en la Missió Climàtica València 2030".
Actualment, són 30 ja els murals realitzats en el marc d'aquest projecte. El pròxim 19 d'octubre tindrà lloc la inauguració oficial de l'últim que s'ha pintat fins hui, que està situat en l'IES i ret homenatge a Luz Rello.
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».